Tinerii din Şinca Nouă au aruncat „roata în flăcări“

Lăsatul secului pentru Postul Mare este anunţat în mod deosebit la Șinca Nouă. Toată suflarea participă la obiceiul „Roata în flăcări“, prin care fetele ajunse la vâsta maturităţii şi care au rămas nemăritate sunt ironizate. Această tradiţie, veche de secole, a reînviat la Şinca Nouă în urmă cu 19 ani, după ce în perioada comunistă a fost interzisă.

Satul Şinca Nouă a fost sâmbătă seara în sărbătoare. Îmbrăcaţi în costumele tradiţionale, oamenii au participat în număr foarte mare la obiceiul „Roata în flăcări“.

Ceremonia a început la lăsarea întunericului când un alai de tineri a plecat la o gazdă pentru a pregăti roţile. Însă nu înainte de a încinge  jocul.

Roţile din lemn au fost umplute cu paie. Apoi, tinerii însoţiti de zeci de săteni au urcat pe două dealuri. De acolo, cetele de feciori au strigat peste sat numele tuturor fetelor rămase nemăritate și au aruncat roțile cu foc.

Zeci de săteni de la cei mai mici la cei mai mari îmbrăcați bineînțeles în costumele tradiționale au ţinut să ia parte la acest obicei.

„Încercăm să facem eforturi ca să nu pierdem și să nu treacă niciun an fără ca să punctăm acest eveniment. Ca de obicei, tineretul se îmbracă în costume populare, în alai, dăm drumul la roți pe dealuri, facem joc tradițional și apoi va fi un bal la Căminul Cultural cu muzică bună. “, ne-a spus Dumitru Flucuș primarul comunei Șinca Nouă.

 

 

„Din fericire, reușim să păstrăm tradiția și sperăm să fie muli ani de acum înainte pentru că e o tradiție frumoasă care adună oamenii împreună și să bucurăm împreună cu toți și tineri și mai vârstnici, acum înainte de a începe postul“, ne-a spus pr. Sorin Suciu, paroh la Șinca Nouă.

„E un obicei foarte frumos, lăsat de la străbunicii noștri. E moștenire veche și e un obicei foarte frumos. Unul din principalii care au renăscut  acest obicei este domnul primar și avem toată stima și respectul pentru el și văd că mergem înainte.  Ne bucurăm când îi vedem pe tineri și ne aducem aminte cum eram noi odată. Și când eram noi tineri era, dar parcă nu era atâta lume, atâta alai“, ne-a spus Gheorghe Garcea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *