Administrativ

Modernizarea Făgărașului, cu fonduri europene. Contract de peste 9 milioane de euro, pentru drumuri, trotuare, parcări, piste de biciclete, dar și alte investiții

Munca angajaților din Primăria Făgăraș și a autorităților locale începe să dea roade. 9 contracte de finanțare cu fonduri europene au fost semnate în ultima perioadă, contacte prin care Făgărașul primește sume importante de bani de la Uniunea Europeană, pentru modernizare și investiții. Astăzi, primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu, a fost prezent la sediul ADR Centru din Alba Iulia, unde a semnat contractul de finanțare pentru proiectul Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a municipiului Făgăraş“, în valoare de 43,857,976.90 lei, echivalentul a 9.331.485 euro.

Nu mai este o noutate faptul că fără accesare de fonduri europene, modernizarea Făgărașului este aproape imposibilă. Astfel că, încă din anul 2016, administrația locală actuală a pregătit mai multe proiecte, menite să atragă fonduri europene atât pentru modernizarea infrastructurii rutiere, cât și pentru modernizarea diverselor instituții și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Printre proiectele câștigate până acum de Primăria Făgăraș amintim: „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al municipiului Făgăraş – Cetatea Făgăraşului”(18,96 milioane de lei), Reabilitarea, modernizarea şi dotarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal «Dr. Aurel Tulbure» Făgăraş”(11,339,458.00 lei), „Dezvoltare antreprenorială prin înfiinţare incubator de afaceri la Făgăraş”(5,181,534.56 lei), Administrație publică împreună cu cetățenii”(2.2 milioane de lei), reabilitarea Școlii gimnaziale și a 11 străzi din Făgăraș(20 de milioane de lei), Afaceristi in centru(13,358,916.37 lei), Investeste in tara ta(12,091,559.54 lei), Cresterea eficientei energetice cladiri rezidentiale din Municipiul Fagaras, Judetul Brasov(6,471,262.81 lei).

Cel de-al nouălea contract a fost semnat astăzi iar într-o postare   de socializare, primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu, a scris ce presupune acest proiect.

„Astăzi, 4 octombrie 2019, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, am semnat contractul de finanţare pentru proiectul cu titlul ”Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a municipiului Făgăraş“ în valoare de 43,857,976.90 lei, echivalentul a 9.331.485 euro.

Proiectul mai sus amintit este primul din cele 3 depuse de Municipiul Făgăraş pe Axa 3.2. Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă în luna iunie 2018, celelalte două proiecte complementare şi de valori asemănătoare „Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a municipiului Făgăraş” și „Modernizarea și pietonizarea zonei centrale Făgăraş” aflându-se în prezent şi ele în fază de precontractare.

În cele 36 de luni de implementare, proiectul investiţional presupune acţiuni corelate de modernizare a elementelor de infrastructură în aria de intervenţie, în cadrul unui proiect integrat de reconfigurare a spaţiului urban şi de construire sau modernizare a elementelor de infrastructură aferente tuturor modurilor de transport, contribuind la creşterea calităţii mediului urban şi implicit a vieţii locuitorilor din municipiul Făgăraş.

Proiectul amplasat pe strazile Octavian Paler, 13 Decembrie, Combinatului şi Hurezului este un proiect integrat de dezvoltare a infrastructurii pentru mobilitatea urbană, compus din următoarele elemente investiţionale:
– Modernizarea trotuarelor pe întreaga lungime a tronsonului, pentru asigurarea condiţiilor de deplasare pietonală;
– Construirea de piste de biciclete, separate de traficul rutier şi de traficul pietonal, pe întreaga lungime a traseului analizat.
– Modernizarea aliniamentelor de spaţiu verde, precum şi plantarea de arbori maturi cu grad ridicat de retenţie a CO2.
– Modernizarea staţiilor de autobuz.
– Modernizarea spaţiilor de parcare.
– Reabilitarea celor două poduri rutiere peste pâraiele Berivoi şi Racoviţa.
– Implementarea sistemului de închiriere a bicicletelor, cu amplasarea a 7 staţii de închiriere automată a bicicletelor, cu o capacitate totală de 116 locuri de andocare biciclete şi o flotă de 75 de biciclete.
– Implementarea sistemului de e-ticketing, a sistemului informatic de management flotă şi de informare dinamică a pasagerilor în staţiile de autobuz.
– Alte elemente de infrastructură pentru asigurarea siguranţei pietonilor şi evitarea conflictelor cu traficul rutier şi traficul staţionar.
– Achiziţia a 6 autobuze electrice pentru încurajarea utilizării transportului în comun în această zonă.
– Asigurarea căii de rulare în condiţii ridicate calitativ prin lucrări de modernizare a carosabilului, ca parte a proiectului integrat de reconfigurare a tramei stradale şi regenerare urbană.
– Eventualele lucrări la reţelele de utilităţi existente în zona de impact a proiectului, precum lucrări de relocare a reţelelor de stâlpi, lucrări de protejare a conductelor de gaz, etc.
– Lucrări privind îmbunătăţirea siguranţei pietonilor şi a participanţilor la trafic, cum ar fi sisteme de protecţie a trotuarelor prin amplasarea de bolarzi, semnalizarea şi relocarea trecerilor de pietoni, signalistică verticală şi orizontală.“, potrivit postării făcute de Gheorghe Sucaciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *