Discuții pe seama salariilor din administrația locală

Consilierii locali s-au întâlnit în seara zilei de miercuri, 30 ianuarie, în ședință ordinară de consiliu. Dacă multe dintre proiectele de hotărâre au fost votate fără nicio discuție, au fost câteva proiecte care au dus la dezbateri lungi între legislativ și executiv sau reprezentanții unor servicii, prezenți la ședință. Unul din punctele care a stârnit discuții a fost cel privind stabilirea salariilor pentru funcțiile publice și contractuale din aparatul de specialitate al primarului și serviciile publice din subordinea Consiliului Local.

Vreau să vă întreb dacă fondul de salarii va fi sustenabil pentru proiecția bugetară pe 2019?“ , a întrebat consilierul local, Cătălin Cârje.

Acesta a cerut de asemenea directorului economic o situație cu salariile din 2015 și până în prezent.

Am cerut situația pe ultimii ani ca să se vadă diferența de fond la nivelul salariilor.  Probabil că este dublă față de 2015 și încă nu am primit materialul de la domnul director economic și nu pot să vă demonstrez“, ne-a spus Cătălin Cârje.

Primarul spune că este o comparație inegală și spune că poate să demonstreze că procentul  fondului de salarii din bugetul total local, cu toate fondurile externe atrase e mai mic în comparație cu anul 2015. De asemenea, primarul a precizat că bugetul poate susține aceste salarii, după ce acesta va crește considerabil anul acesta, în urma recuperării sumelor cheltuite în 2018, pentru realizarea proiectelor europene. Primarul preconizează ca bugetul Făgărașului să fie cu cel puțin 30-40% mai mare față de anul 2018 și a ținut să precizeze că salariul pe care îl încasează în mână este de aproximativ 7500 de lei iar al viceprimarului este de 6300.

„Dacă vorbim de salarii, legislația ne obligă din anul 2017, prin legea 153, privind salarizarea unitară. Acolo sunt impuși coeficienți primarului, viceprimarului și de aici  descrescător se duc până ultima funcție. Aș vrea să transmit populației și să spun că salariul meu este de 7500 de lei, vorbim de salariul net, salariul viceprimarului este de 6300 de lei și toate salariile descrescător se duc până la ultimul angajat- personal contractual necalificat. În perioada aceasta, de doi ani de zile, pentru că oamenii se întreabă ce fac acești angajați care iau aceste salarii destul de mari, am expus și în ședința de consiliu că sunt 46 de proiecte mari care însumează o valoare de  aproape 100 de milioane de euro, proiecte cu fonduri externe, fonduri europene sau fonduri guvernamentale sau fonduri de la diferitele companii. Sunt proiecte de infrastructură educațională, sanitară, infrastructura de drumuri, trotuare, piste de biciclete, transport în comun. Acești oameni au lucrat până în momentul de față și cred că își merită salariile. Avem susținere bugetară până la sfârșitul anului, după cum ați văzut și anul trecut, cu toate că am avut o micșorare a bugetului calculată real la 47% am avut suficienți bani ca să asigurăm toată activitatea Municipiului Făgăraș și vorbim și de salarii și de activități culturale, și de investiții, și de cereri de finanțare pentru proiectele europene și de documentațiile pentru a primi acei  bani europeni“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Cătălin Cârje a ținut să precizeze că nu vrea să se înțeleagă că este vorba de un conflict între Gheorghe Sucaciu și el, după ce discuția a ajuns până  la accesarea fondurilor europene. Mai exact de ce nu s-au accesat bani europeni în mandatele trecute și de ce acum sunt multe proiecte depuse, spunând că liniile de finanțare s-au deschis destul de târziu în exercițiul bugetar 2014-2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.