Sărbătoare mare. Biserica Ortodoxă prăznuieşte Acoperământul Maicii Domnului. Mănăstirea Dejani, își sărbătorește hramul

foto: crestinortodox.ro

Biserica Ortodoxă prăznuieşte Acoperământul Maicii Domnului în fiecare an pe 1 octombrie. Pe 1 octombrie, credincioșii se închină la Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911 se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetăţii care era asediată. La ora patru dimineaţa, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor, iar în jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii.

De luna octombrie se leagă multe superstiţii: „Bătrânii cred că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Sau dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă şi mai caldă”, spun specialiştii. Prima zi a lui Brumărel, aşa cum este cunoscută luna octombrie în tradiţia populară, era consacrată, în vechime, unui sfânt aproape necunoscut: Sfântul Procoavă, cel care le dă păr frumos şi atrăgător tinerelor nemăritate. Sărbătoarea Procoavelor mai este considerată şi Sărbătoarea Părului. Conform credinţei populare, fecioarele care duceau lipsă de păr i se închinau sfântului Procoavă pentru a le acoperi capul cu păr, astfel devenind mai plăcute flăcăilor. Tinerele credeau că în acest mod ursitul va veni mai repede, iar ele se vor căsători.

Și tot astăzi, Mănăstirea Dejani, își sărbătorește hramul. Atestată documentar înainte de anul 1700, mănăstirea a fost distrusă în 1761 de către armatele generalului Bukov. După această dată, lăcalul monahal a încetat să existe. Reconstrucția mănăstirii a început abia în anul 1992. În 1994 a început construcția bisericii cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, hram pe care îl purta și biserica veche. În 1998 s-au finalizat lucrările, inclusiv pictura, iar în anul 2000, cu binecuvântarea regretatului Mitropolit IPS Antonie, a avut loc sfințirea mănăstirii de către PS Visarion, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.