13 septembrie – Ziua Pompierilor din România sărbătorită la Făgăraș. Se împlinesc 171 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii (foto, video)

În fiecare zi, de 13 septembrie, pompierii români comemorează Bătălia din Dealul Spirii, care a avut loc în 1848 la București între compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu și un corp de armată al Imperiului Otoman. Această zi a fost desemnată ca Zi a pompierilor din România, în cinstea eroismului de care a dat dovadă subunitatea de pompieri în acea luptă din timpul Revoluției Române de la 1848. Cu acest prilej, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov și-a sărbătorit ziua la Făgăraș, chiar în fața Cetății. Oficialități locale și județene au participat la ceremonia militară, unde au putut admira echipamentele din dotarea detașamentelor de pompieri din județul nostru și parada militară. Mai mult, o parte dintre cei mai merituoși pompieri au fost înaintați în grad.

 

 

„Este o zi extrem de importantă, ținând cont de faptul că în decursul timpului au avut foarte multe intervenții. Sunt foarte multe persoane care au sfârșit destul de tragic în urma acestor implicații și trebuie să apreciem cum se cuvine, mai ales din partea comunităților locale, din partea comunității județene aceste eforturi pe care le-au făcut în toți acești ani și să le aducem aprecierea noastră. Apreciez modul în care se implică și diversifică activitatea și creează mai multă siguranță în comunități.”, a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

 

La eveniment a fost prezent și primarul orașului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu care a ținut să le ureze bun venit pompierilor și să-și arate aprecierea că o astfel de zi, cu o încărcătură istorică și simbolică atât de mare, este sărbătorită chiar în fața Cetății Făgăraș.

„În primul rând vreau să le spun că bine au venit pentru a sărbători această importantă zi la Făgăraș. Le spun „La mulți ani!” și tot ceea ce ei își doresc. Să aibă cât mai puține evenimente, doar să ne vegheze și să ne ajute în anumite situații. Îi admirăm cu toții, noi cei din civilie suntem conștienți că ceea ce fac ei pentru noi este un lucru extraordinar, chiar și cu prețul vieții.”, a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

 

 

  

În cadrul acestui eveniment au avut loc mai multe demonstrații ale tehnicilor de intervenție și a manevrelor de prim ajutor, totul spre deliciul publicului, în special al copiilor. Și la fel ca în fiecare an, ceremonia a fost una solemnă, cu scopul de a conștientiza cetățenii cu privire la importanța meseriei de pompier și a eroismului de care aceștia dau dovadă.

Ca în fiecare an, ziua de 13 septembrie este o zi specială, atât pentru noi pompierii, dar mai ales pentru populație, care trebuie să învețe să-și sărbătoarească eroii care, zi de zi, luptă pentru salvarea vieților lor și a bunurilor și nu în ultimul rând, a mediului, animale și tot ceea ce ne înconjoară, căci fără acestea nu știm dacă putem să supraviețuim pe această planetă. Noi ne bucurăm și cu această ocazie transmit un mesaj de “La mulți ani!” și “Toate cele bune!”colegilor din toată țara, atât profesioniști cât și voluntari, dar și cei de la serviciile private pentru situații de urgență. În situații reale ne întâlnim cu toții în teren și să nu uităm că suntem cu toții pompieri. Și exact cum spune motto-ul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Țara Bârsei – “Când plecăm toți!”, ne întoarcem toți iar pentru pompierii români “Audacia et devotio!”. La mulți ani, pompieri români!, a transmis locotenent-colonel Lucian Marșu, inspector șef ISU Brașov.

      

Ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită dintotdeauna ca fiind Ziua Pompierilor din România, însă a fost legal oficializată mai întâi după război, apoi prin Legea nr. 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin H.G.R. nr.1490/2004, pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

 

13 septembrie – Ziua Pompierilor

Publicată de Fagarasul Tau pe Vineri, 13 septembrie 2019

 

(Aurel CSATO)

 

The specified slider is trashed.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.