Bolnavii făgărăşeni, trimişi pe bandă rulantă la alte spitale, din lipsa unor linii de gardă
Problema lipsei personalului medical din spitalele din ţară este deja una cunoscută. Nici spitalul din Făgăraş nu face excepţie de la această lipsă acută de medici, mai ales la specializarea ATI. De aproximativ doi ani, doar un singur medic mai este încadrat la Spitalul Municipal. Acum, se încearcă din nou resuscitarea unor linii de gardă, indispensabile pentru municipiul Făgăraş şi Ţara Făgăraşului.
Un proiect de hotărâre privind înfiinţarea a două linii de gardă pentru Spitalul din Făgăraş a fost pus luni, 31 octombrie pe masa consilierilor locali. Este vorba despre aprobarea înfiinţării a liniei de gardă în specialitatea „Anestezie şi Terapie Intensivă“ şi a liniei de gardă „Radiologie“. Iniţiatoarea proiectului este dr. Carla Motoc, care solicită sprijinul Primăriei Făgăraş pentru a aloca fondurile necesare pentru contractarea de servicii medicale de specialitate Anestezie şi Terapie Intensivă, în vederea constituirii unei linii de gardă.
„Prin această iniţiativă propun în mod concret încheierea unor contracte cu cel puţin trei medici de specialitate ATI care, alături de singurul medic specialist ATI existent în prezent în spital, să facă posibilă constituirea unei linii de gardă. Prin reuşita acestui demers, medicii chirurgi, angajaţi ai Spitalului Municipal Făgăraş, ar avea posibilitatea să efectueze intervenţii chirurgicale 24 de ore din 24, inclusiv în weekend. În prezent, din lipsa personalului de specialitate, linia de gardă nu exstă, iar cazurile de urgenţă sunt trimise sistematic la Braşov, zilnic, în intervalul orar 13.00-7.00, precum şi în weekend. Se creează cel puţin două inconveniente: viaţa pacienţilor e pusă în pericol din cauza întârzierilor actului medical iar cheltuielile cu transportul cu ambulanţa cresc proportional cu numărul cazurilor transferate Spitalului Judeţean“, se arată în iniţiativa consilierului local, dr. Carla Motoc.
Radiologie, doar până la ora 14.00
Nici serviciul de Radiologie nu funcţionează 24 de ore din 24. Doar în intervalul orar 8.00-14.00, bolnavii pot beneficia de serviciile Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală din spital. După această oră, sau în weekend, făgărăşenii sunt nevoiţi să meargă la Braşov sau Sibiu în vederea efectuării investigaţiilor radilogice. „Înfiinţarea aceastei linii de gardă, permite stabilirea diagnosticului din timp optim, pentru a evita deplasarea bolnavilor la o distanţă de minim 80 de km, până la cel mai apropiat laborator de radiologie. “, se arată într-o adresă transmisă de conducerea Spitalului din Făgăraş, autorităţilor locale.
Anual 1700 de pacienţi din Făgăraş, trimişi la spitalele din Braşov sau din alte oraşe mari
Din cauza acestor lipsuri, sute de făgărăşeni sunt trimişi de urgentă la spitalele din Braşov. „Din cauza lipsei acestor linii de gardă, anual se pierde un număr de 800 de pacienţi transferaţi de Compartimentul Primiri Urgenţe către alte unităţi spitaliceşti. De asemenea se transferă din cadrul pacienţilor internaţi 900 de pacienţi care nu pot beneficia de servicii medicale adecvate din punct de vedere al diagnosticului şi tratamentului. Majoritatea acestor cazuri ar putea fi rezolvate în unitatea noastră, în condiţiile existenţei unor linii de gardă ATI şi Radiologie“, se mai arată în adresa trimisă de conducerea spitalului, autorităţilor locale.
Consilierii locali au votat proiectul de hotărâre. Rămâne de văzut ce soluţii vor găsi reprezentanţii spitalului, dar şi autorităţile locale pentru a coopta aceşti specialişti. Reamintim că pentru specializarea de medic ATI, Spitalul din Făgăraş a organizat mai multe concursuri, dar niciun medic nu s-a prezentat pentru aceste posturi de la Făgăraş.