Au trecut 70 de ani de când orașul Victoria a luat ființă (foto)

În acest sfârșit de săptămână, orașul Victoria s-a aflat la ceas aniversar. Au trecut 70 de ani de când localitatea de la poalele Munților Făgăraș a luat ființă. Cu acest prilej, autoritățile locale, împreună cu Consiliul Județean au organizat festivalul „La noi la Victoria veniți!„ Începând cu ora 17:00, pe scena din centrul orașului de la poalele Munților Făgăraș au urcat Speak, Vocelis, Piticu` și Proconsul. De asemenea,organizatorii au pregătit pentru oaspeți și o expoziție fotografică despre cum arăta și cum a evoluat orașul Victoria în cei 70 de ani de existență.

La întâlniri au luat parte foști viceprimari și primari din primii 40 de ani ai orașului (perioada comunistă) dar și din cei 30 de ani ai perioadei de tranziție. Mai mult, printre invitații de marcă ai evenimentului s-au aflat și foști mari profesori care au influențat și care au contribuit enorm la cultura și educația oamenilor care au trăit în micul oraș industrial.

„Aveam secție externă a Școlii populare de artă din Sibiu, aveam secție externă a Teatrului Dramatic din Brașov, aveam secție externă a Școlii Populare din Brașov pentru balet, deci orașul nostru avea posibilitatea să se dezvolte în orice domeniu. Aveam la club un corp de 120 de persoane care au luat locul I pe țară și care la nivel de județ era mai mereu fruntaș. Aveam un taraf al clubului, format din patru orchestre care puteau cânta la orice nuntă. Tot la club aveam 3 echipe de dansuri: cea a clubului, cea a Liceului Industrial și cea a sașilor. Sașii aveau și ei fanfară și cor. Important e că dădeam spectacole.”, a declarat, vizibil emoționat, profesorul Timofte, fost profesor de muzică la Școala Generală.

Primarul de acum, Gheorghe Cristian spune că singura șansa ca localitatea să prospere și să mai aibă strălucirea de altădată este să se dezvolte turistic. Iar potențial există din plin.

„Orașul nostru a fost oraș muncitoresc și cu cei care suntem astăzi aici, să-l transformăm într-un oraș turistic. Singura șansă pe care o aveam acum este să ne putem dezvolta turistic. Orașul a fost conceput la un moment dat, prin 1982, pentru 15 de locuitori, dar nu neapărat cu tot cu locuințe. Instalațiile de canalizare, de apă, de curent electric au fost făcute pentru 15.000 de oameni, deci orașul trebuia să se dezvolte. La un moment dat se spunea că orașul o să ajungă municipiu. Mai erau zvonuri că Centrala de la Cernavodă s-ar face în Victoria, ceea ce ar fi făcut posibilă dezvoltarea și mai mare a orașului.”, a declarat Gheorghe Cristian, primarul orașului Victoria.

Cristina Bratu, viceprimarul actual al orașului Victoria este de aceeași părere și vede în mica localitate oportunitatea de a se dezvolta turistic și de a investi în potențialul uman al zonei.

„Îi doresc orașului viață lungă, un proces de renaștere urbană, o comunitate cât mai mare de oameni tineri bine educați, un oraș care să transforme moștenirea industrială în ceva pozitiv, și să devină un oraș care atrage puternic cât mai mulți turiști. Mai doresc să facă parte dintr-o regiune puternică, Țara Făgărașului care să  aibă atât o strategie zonală cât și finanțare pentru a pune în practică programele de dezvoltare zonală, pentru infrastructura de transport, cea a educației,   medicală și din turism., a declarat Cristina Bratu, viceprimarul orașului Victoria.

Victoria se află la poalele Munților Făgăraș, la 30 de kilometri vest de municipiul Făgăraș. Așezarea, numită mai întâi Ucea Fabricii, s-a dezvoltat în jurul unei fabrici înființate în perioada interbelică de un grup de întreprinzători cehi. După instaurarea comunismului și extinderea uzinei chimice Ucea localitatea a primit numele de Ucea Roșie și Ucea-Colonie Din 1954, după moartea lui Stalin, poartă numele actual.

La recensământul din 1992 au fost numărați 10.142 de locuitori, în anul 2002 au fost recenzați 9.046 de locuitori, iar în 2011 7.386 de locuitori.

 

The specified slider is trashed.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *