Atmosferă de sărbătoare autentic românească la Beclean. Fiii satului – ediția a III-a (foto, video)

Mare sărbătoare astăzi la Beclean. Toată suflarea satului sărbătoarește ce-a de III-a ediție a Fiilor satului, dar și hramul bisericii ortodoxe din localitate. Pe scena amplasată lângă biserica din sat, au urcat rând pe rând ansambluri de dansatori și soliști de muzică populară. Printre cei mai apreciați au fost chiar cei din Ansamblul  Folcloric Junii Becleanului, dar și artiștii Mariana Șandru, Mioara Greavu și Văduța Lupău.

„E sărbătoare mare la Beclean, astăzi e Sfânta Maria, odată cu sărbătorirea hramului Bisericii ortodoxe din satul nostru. Avem sărbătoarea Fiilor satului. S-au împlinit 10 ani de la ultima ediție, suntem acum la cea de-a III-a ediție. De asemenea sunt Zilele Becleanului. Avem distinși oameni din Beclean de vârste înaintate care s-au întors în satul natal cu mare plăcere. Se vor decerna diverse categorii de diplome pentru beclerenii noștri. E o onoare pentru mine să fiu beclerean și sunt convins că beclerenii noștri cu mândrie și cinste își poartă numele și vor fi, la fel ca înaintașii lor, niște gospodari și vor trăi în unitate și prosperitate. Sperăm să fim sănătoși cu tinerii noștri pentru care sperăm să se implice și să organizeze cea de- a IV-a ediție a fiilor satului peste 10 ani.”, a declarat Claudiu Motrescu, primarul Becleanului.

 

Bineînțeles că de la un astfel de eveniment nu puteau lipsi cei mai înțelepți și în vârstă fii ai satului. Printre cei cu care am stat de vorbă se numără și fostul profesor Puiu Tipi, care în timpul interviului s-a arătat foarte emoționat, mai ales când a venit vorba despre apartenența sa la satul Beclean. Întrebat ce înseamnă pentru el  Becleanul, domnul profesor a răspuns clar și răspicat: „Totul, și strana la Biserică o am aici, îi știu pe toți de când erau mici, îi știu și pe cei mai bătrâni decât mine pentru că erau mai mari și știți cum era la țară. Într-un cuvânt, pentru mine Becleanul înseamnă suflet.”

Mai mult, profesorul Puiu Tipi a fost fascinat de copiii din sat care, în această zi, au îmbrăcat costumele populare și au colorat ulițele localității. Sărbătoarea de astăzi este o sărbătoare care cimentează tradițiile și care creează cadrul ca aceste tradiții să fie transmise eficient copiilor care reprezintă viitorul comunității, spune profesorul.

„Mă bucur foarte, foarte mult că am reușit să organizăm această manifestație. Anul acesta este ediția a III-a. Uitați-vă câte costume populare sunt. S-a trezit așa o emulație după 2009, după a doua ediție și au început mamele să confecționeze costume, avem 3 doamne din sat care țes costume. Ați văzut copiii aceia mici, la doi ani le-au făcut părinții costum popular. Ori aceștia de 8, 10, 12 ani care dansează acum dansuri populare, apăi le intră-n sânge, aceia vor dansa Fecioreasca și când au 80 de ani. Mai mult de atât, la o astfel de sărbătoare apare și întâlnirea dintre oameni, ați văzut că a venit și profesorul Taflan care peste o lună împlinește 90 de ani și a venit din București.”, a spus, Puiu Tipi, fiu al satului și unul dintre personalitățile de marcă ale Becleanului.

Un alt fiu al satului,  profesorul Aurel Taflan, a venit tocmai de la București pentru a fi prezent la eveniment. Peste două luni urmează să împlinească venerabilă vârstă de 90 de ani ceea ce îl transformă în cel mai bătrân fiu al Becleanului. S-a născut în 18 noiembrie 1929, în casa cu numărul 11. A lucrat în București ca profesor de pedagogie și a fost redactorul șef al Editurii Didactice și Pedagogice. Cel mai mare regret al său o reprezintă perioada comunistă, care a distrus țăranul român, spune el.

Erau atâtea vite în Beclean că niciodată, în perioada comunistă CAP-ul nu a reușit să aibe atâtea vite. Nici jumătate din cât aveau beclerenii, nu au reușit comuniștii să aibă. Înainte de comunism toți beclerenii aveau vite, aveau tot ce le trebuie, erau gospodari toți. Comuniștii nu au făcut decât să distrugă țărănimea românească.”, a spus Aurel Taflan, cel mai în vârstă fiu al satului Beclean.

Sătenii s-au arătat foarte încântați că odată la 10 ani, satul lor își celebrează fiii satului. Tocmai de aceea, spațiul din jurul scenei a fost plin de oameni care au venit să admire dansurile populare ale Junilor Becleanului și să fie încântați de soliștii de muzică populară.

„Să fie cât mai frumos și de acum încolo, să avem sănătate să mai putem face față acestor evenimente.,” a spus Camelia, o săteancă prezentă la eveniment.

„E foarte imporantă sărbătoarea asta pentru că se aniversează tot la 10 ani, este înălțător chiar. Este o apreciere a satului Beclean.”, a mai spus Doina, o altă săteancă prezentă la eveniment.

Tot în cadrul acestui eveniment, mâine începând cu ora 9.00 se va da startul compeției de biciclete „Ovidiu Nodea”. Traseul are o lungime de 8 km pe ruta Beclean – Luța și retur.

 

The specified slider is trashed.

 

 

 

(Aurel CSATO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *