Lucrări lăsate de izbeliște în satul Râușor. Răspunsul primarului:„Oamenilor le spun la anul, când o să voteze!”

Satul Râușor a ajuns să arate ca după război. Oamenii din localitate sunt revoltați și chiar disperați, mai ales că autoritățile locale nici măcar nu le mai ascultă doleanțele. S-a ajuns aici după ce a fost semnat un contract pentru introducerea canalizării și apei în sat. După ce au fost începute lucrările și satul a ajuns un șantier în toată regula, încet, încet situația a fost lăsată de izbeliște și nimeni nu a mai mișcat un deget. Primarul comunei Mândra, Șerban Ioan Taflan refuză să dea vreo explicație oamenilor și mai mult decât atât, nici cu presa „nu are chef să stea de vorbă“. Atitudinea alesului local atât față de oamenii care l-au votat, cât și față de reprezentanții presei este una total lipsită de elementarul bun simț, el refuzând categoric să vorbească cu oricine îndrăznește să ceară lămuriri despre situația din satul Râușor.

Ieri, în urma solicitărilor primite din partea oamenilor din sat, ne-am deplasat la fața locului, pentru a sta de vorbă cu cetățenii și pentru a vedea cu ochii noștri situația din teren. Acolo, într-adevăr, ne-a întâmpinat un peisaj dezolant, cu un drum care nu mai există, plin de gropi și care, pe timp de ploaie devine aproape impracticabil, spun oamenii. Mai mult, chiar și când e frumos afară, orice mașină lasă în urma sa, un nor imens de praf.

‘Când va vrea primarul și la cine va vrea primarul!”

În urmă cu o săptămână, scandalizați de gropi, de noroi, de praf, s-au făcut din nou solicitări la Primăria Mândra pentru a lămuri situația lucrărilor, însă, la fel, oamenii s-au izbit de aceeași atitudine din partea primarului.

„Săptămâna trecută, fiind scandalizată de gropile, de noroiul când plouă, de praful care este, l-am sunat pe domnul primar, m-am prezentat, i-am spus la ce număr locuiesc și l-am întrebat să-mi spună care este situația, când se vor relua lucrările. La vreo două săptămâni după alegeri au sistat, s-au oprit lucrările, drumul este cum este și a început să mă întrebe la ce număr stau, ce studii am. I-am spus că sunt inginer chimist și mi-a spus că eu habar n-am. Eu vorbeam politicos cu dumnealui și el îmi răspundea cu ”Habar n-am!” M-a întrebat și dacă sunt măritată, ca și cum această informație ar fi avut relevanță în ceea i-am solicitat. Mi-a vorbit foarte urât, tot încerca să divagheze. Totuși, l-am mai întrebat o dată când se vor finaliza lucrările iar el mi-a răspuns: ”Când va vrea primarul și la cine va vrea primarul!”, ne-a spus Lucia Rohan, o localnică din Râușor.

Proiectul de apă și canalizare cuprinde satele comunei Mândra:  Ileni și Râușor. Canalizarea va merge în stația de epurare a orașului iar apa potabilă ar urma să fie trasă de la Sebeș. Din ce informații există, situația lacului de acumulare de la Sebeș ar fi încă în stadiul de proiect iar proiectul nu este încă aprobat, spun oamenii. În aceste condiții, oamenii se tot întreabă când vor fi funcționale aceste lucrări și când vor putea circula în condiții normale pe străzile satului.

 

„Domnul primar nu prea participă la ședințele de consiliu“ 

Oamenii fac tot posibilul să afle care e situația și când vor fi finalizate lucrările. La fel, primarul refuză cu orice preț să dea vreo lămurire.

„Proiectul de apă și canal este de undeva din 2014, 2015. Ni l-a prezentat domnul primar și prin cutiile poștale de dinainte de alegeri, că există bani și are bani în cont pentru începerea lucrărilor. S-a început lucrarea de vreo doi ani, doi ani și ceva. Mai întâi la Ileni,apoi între sate și pe urmă la Râușor. La Râușor, vedeți stadiul. În Consiliu, banii s-au aprobat, noi veșnic punem întrebări la fiecare ședință de consiliu și cum domnul primar nu prea participă nu avem nici răspunsurile.”, a declarat Gabriel Boier, consilier local din cadrul Primăriei Mândra.

Mai mult,  lucrările s-au oprit de două luni și pare că nu există nimeni care să răspundă pentru situația creată.

„Nimeni nu are o răspundere, au săpat pe aici, dirigintele de șantier lipsește, abia dacă l-a văzut lumea prin sat. Domnul primar spune că avem un diriginte de șantier care răspunde pentru tot ce se întâmplă în sat. Nu știu cui răspunde că nu l-a văzut nimeni. De două luni s-au oprit lucrările și au început în urmă cu un an și jumătate.”, a mai declarat Gabriel Boier, consilier local din cadrul Primăriei Mândra.

Drumurile asfaltate din sat aproape că nu mai există iar șoferii sunt nevoiți să-și spele și să-și repare mașinile la ordinea zilei.

„N-am dispoziție!”

În această dimineață am fost și noi să cerem un punct de vedere primarului din Mândra, Șerban Ioan Taflan. Nu mică ne-a fost mirarea când toate nemulțumirile oamenilor nu par a fi relevante pentru edilul comunei. Cu o atitudine care nu-i face deloc cinste, primarul ne-a spus că nu are nicio dispoziție și nici chef să ne răspundă la întrebări.

 

„Statul de drept îi conferă dreptul să refuze să comunice cu presa și cu cetățenii nemulțumiți“

Am insistat și i-am spus primarului că suntem acolo la solicitarea oamenilor și că e normal să ne dea niște lămuriri. Răspunsul primarului Taflan a fost de-a dreptul hilar. Se pare că statul de drept îi conferă dreptul să refuze să comunice cu presa și cu cetățenii nemulțumiți. Mai mult, primarul nu dorește să vorbească cu presa din cauza unui articol de anul trecut în care, la fel, oamenii se plângeau de atitudinea sa și de faptul că aproape toate proiectele din comună sunt făcute de mântuială. Nici atunci, la fel ca acum, nu a dorit să vină cu vreo explicație pentru cheltuirea banului public. Mesajul transmis atunci de edil a fost că „nu dau explicații unor proști“, referindu-se la oamenii nemulțumiți de activitatea din comună și care ne-au solicitat ajutorul.

„La revedere, hai, fugiți!”

La ultima întâlnire cu oamenii din sat, primarul se pare că a apelat și la instituțiile de forță ale statului, pentru a evita un eventual conflict cu cetățenii nemulțumiți. Până la urmă ne-a poftit și pe noi afară și ne-a închis ușa în nas.

 

„Vă cer o declarație de bun simț!”

Totuși, nu ne-am lăsat alungați atât de ușor, așa că am insistat. I-am cerut totuși să ne dea o declarație de bun simț. La fel, presa este de vină pentru situația creată în comună.

„La oameni le spun la anul, când o să voteze!”

Și după multe insistențe din partea noastră, primarul comunei Mândra a reușit totuși să ofere un răspuns oamenilor: „Le spun la anul când o să voteze!“

Totuși, oamenii spun că primarul le-a dat asigurări că până la 1 august vor avea asfalt, canalizare și apă.

„Până la urmă s-a smuls o promisiune că până la 1 august vom avea asfalt și lucrările vor fi încheiate atunci. Acum mai avem două săptămâni până la inaugurare. Eu cred că dacă nu s-a făcut nimic în 18 ani, nu se va face nici acum.”, ne-a mai spus Gabriel Boier, consilier local din cadrul Primăriei Mândra.

Nemulțumirile oamenilor din comuna Mândra nu sunt de ieri, de azi. Se pare că de când este primar, din 2001, multe din proiectele comunei bat pasul pe loc și atunci când se dorește o comunicare sau lămuriri cu cel pus de cetățeni să gestioneze banul public, acesta se poartă ca și cum nimic din ceea ce solicită oamenii nu e adevărat. Mai mult, din cauza articolelor apărute în presă despre situația din comună, primarul a rupt orice legătură și cu reprezentanții presei, deși potrivit prevederilor legale „accesul liber și neîngrădit al persoanei la orice informație de interes public constituie unul din principiile fundamentale ale relațiilor dintre persoane și autoritățile publice, în conformitate cu Constituția României și cu documentele internaționale ratificate de Parlamentul României“.

De asemenea:Orice persoană are dreptul să solicite și să obțină de la autoritățile și instituțiile publice informații de interes public“.

Tot Legea 544/2001 spune că: „accesul mijloacelor de informare în masă(al presei), la informațiile de interes public este garantat“

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *