Un învățător iubit din Țara Făgărașului a încetat din viață

Un învățător iubit din Țara Făgărașului a încetat din viață. Pentru Constantin Gubernat, firul vieții s-a întrerupt la vârsta de 89 de ani. Dascălul din Comăna de Jos a format zeci de generații de copii, a fost numit învățătorul evidențiat din partea Ministerului Educației și a primit ordinul de excelență ”Amicii Regelui Mihai”.

IMG_20210614_163338Comuna Comăna este mai săracă de săptămâna trecută. Un om iubit și de valoare care s-a implicat în educația a sute de copii din comunitate a fost înmormântat în acest weekend. Constantin Gubernat a fost imaginea domnului Trandafir, un dascăl care și-a dedicat viața copiilor. Un fiu al satului care s-a născut pe 1 iunie 1932 în localitatea Comăna de Jos și pentru care locul în care a văzut lumina ochilor a rămas locul unde a vrut să trăiască și să se implice din toate punctele de vedere. A fost învățător timp de 50 de ani dintre care 40 a predat în comuna Comăna de Jos. Pasionat de folclor și muzică a înființat ”Lunca Oltului” cu care a participat la festivalul național cum ar fi Festivalul ”Cântecele Oltului” și la festivaluri internaționale în fosta Iugoslaviei, Polonia și Turcia.

Este o pierdere foarte mare. Domnul învățător Constantin Gubernat și-a lăsat amprenta asupra multor generații de consăteni de-ai noștri și după cum bine știm învățătorul încă de la 6 ani ghidează pașii copiilor și domnul Gubernat a fost din acest punct de vedere un om care pe lângă primele inițieri în tainele cunoașterii a fost un om de cultură extraordinar și este o mare pierdere pentru noi“, a spus Viorel Grusea, primarul comunei Comăna.

        Este fondatorul gazetei ,,Vatra Comănarilor“, o publicație periodică despre viața comănarilor. Colegii din redacția gazetei precum și întreaga suflare din Comăna, îi poartă o veșnică amintire!

De-a lungul carierei sale profesionale, a educat cu dăruire și responsabilitate numeroase generații de copii care fac cinste comunei noastre. A fost cunoscut ca un neobosit păstrător al tradiției. Printr-o documentare riguroasă a scos la lumină adevărul istoric. Mare iubitor al zonei, a obiceiurilor locale, domnul  învățător Gubernat a promovat permanent vatra satului în care s-a născut și a trăit. Din respect pentru întreaga sa activitate, de peste 60 de ani, în domeniul învățământului și culturii, Consiliul Local al comunei Comăna, prin Hotărârea numărul 14/25 august 2016, i-a conferit titlul de cetățean de onoare al comunei, titlu înmânat de către primarul comunei Viorel Grusea, cu ocazia sărbătorii Fiii satului, Comăna de Jos, ediția a V-a din 28 august 2016. Transmitem sincere condoleanțe familiei și Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, ne-a spus Alexandru Boeriu, fost colaborator, responsabil ediție ”Vatra Comănarilor”

Constantin Gubernat a înființat primul muzeu sătesc din Țara Făgărașului în Comăna de Jos. A primit titlul de învățător evidențiat din partea Ministerului Educație în anul 1989 și ordinul de excelență ”Amicii Regelui ” în 2008.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.