Întâlnire cu primarii din județ, pe tema pestei porcine africane

Prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, i-a convocat ieri pe primarii din judeţul Braşov, dar şi pe reprezentanţii celorlalte instituţii abilitate la o şedinţă privind pesta porcină africană. Această convocare a fost făcută în contextul în care în judeţele Prahova, Dâmboviţa, Buzău sau Covasna, învecinate cu Braşovul, au fost identificate focare de pestă porcină. Practic, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov, dr. Dorin Enache, a declarat că singurele judeţe învecinate judeţului Braşov în care nu au fost descoperite cazuri de pestă porcină africană sunt Mureşul şi Sibiul, potrivit bzb.ro. 
Până acum, judeţul Braşov a fost ocolit de aceste probleme, iar potrivit prefectului Marian Rasaliu, acest lucru a fost posibil ca urmare a măsurilor de prevenţie luate la nivelul judeţului.

Am convocat o întâlnire cu membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor și reprezentanții UAT-urilor Brașov, în scopul popularizării măsurilor de prevenire și combatere a evoluției pestei porcine africane, după ce s-au raportat recent mai multe focare în județele vecine precum Argeș și Prahova, la nivel național fiind înregistrate peste 800 de cazuri“, a scris Marian Rasaliu, Prefectul Brașovului, pe pagina de socializare.

Pe de altă parte, reprezentantul DSVSA a avertizat că, în România, pesta porcină africană evoluează foarte repede. „Acum sunt aproximativ 800 de focare, cu o evoluţie gravă în judeţele din sudul ţării, printre care Teleorman, Olt sau Prahova. În astfel de situaţii, noi trebuie să stăm cu arma la picior şi doar coeziunea de grup ne va face să rezistăm”, a declarat Enache, citat de Bună Ziua Brașov.

Cu pesta nu-i de joacă 
Tot în timpul şedinţei de ieri, şeful DSVSA le-a spus primarilor că pesta porcină trebuie tratată cu toată seriozitatea şi a amintit cum s-a ajuns la extinderea epidemiei în alte judeţe. „În judeţul Tulcea, pesta a apărut după ce mistreţii au migrat din Ucraina în Delta Dunării şi au răspândit boala la porcii domestici lăsaţi liberi în pădure. În Dâmboviţa, pesta porcină africană a fost adusă de muncitori din Teleorman, care au adus cu ei carne de porc infestată”, a afirmat Enache. El a prezentat şi un alt scenariu: „Pasărea sălbatică zboară în albastrul cerului, ciuguleşte dintr-un cadavru, apoi poate merge să ciugulească din curtea unei ferme. Atunci ea poate împrăştia virusul prin dejecţii”. 

Pentru a se evita apariţia unor focare de pestă porcină în judeţul Braşov, dr. Enache a afirmat că este importantă respectarea unei reguli de bază: să nu fie amenajate stâne la o distanţă mai mică de 10 km de fermă. Nu în ultimul rând, mai mulţi participanţi la şedinţă au amintit că cei care au porci ar trebui să aplice câteva măsuri minime de biosecuritate, printre care să dezinfecteze zonele în care cresc porcii şi să aibă haine speciale pentru grajd.

Populația trebuie să fie cât mai conștientă de lucrul acesta și să-și protejeze porcii, să nu îi țină liberi, să-i nu țină pe la stâne, pe cât posibil să dezinfecteze, să nu cumpere carne care nu a fost controlată din punct de vedere sanitar- veterinar“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean, prezent la ședință.

Enache le-a amintit primarilor că în această problemă ei au un rol extrem de important, atât în ceea ce priveşte comunicarea cu populaţia, cât şi în ceea ce priveşte luarea unor măsuri.
Totodată, şeful DSVSA a amintit că „de la bugetul sunt asigurate fonduri pentru despăgubiri, dar plata se face numai pentru animalele cu crotal, adică pentru cele identificate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.