Buget dublu pentru Făgăraș. De unde vin banii

Făgărașul are în sfârșit un buget aprobat! Consilierii locali întruniți în această seară, în ședința ordinară a lunii aprilie au votat bugetul Făgărașului pe anul 2019, buget în valoare de  aproximativ 100 de milioane de lei, dublu sau mai mult decât dublu față de anii anteriori. Această sumă considerabilă, care a mărit bugetul local, vine din proiectele câștigate până acum de Primăria Făgăraș, proiecte de dezvoltare a orașului. 

Bugetul Făgărașului a crescut simțitor anul acesta și asta datorită proiectelor câștigate de Primăria Făgăraș, proiecte pentru care au fost alocate sume din surse externe: fie  fonduri naționale, fie fonduri europene. Chiar și așa, bugetul Făgărașului, este unul cu deficit.   20 de milioane de lei lipsesc din bugetul orașului pentru ca veniturile să fie egale cu cheltuielile. Asta pentru că banii primiți pentru proiectele realizate, nu pot fi folosiți în partea de funcționare, acolo unde sunt probleme.

Dacă este dublu bugetul, asta nu înseamnă că banii pot fi mutați de la dezvoltare la funcționare. Bugetul este foarte mare datorită contractelor de finanțare semnate până în momentul de față. Sunt contracte de finanțare atât pentru infrastructură rutieră, cât și pe zone rezidențiale și vorbim de contractul de fonduri europene de anvelopare blocuri, dar și pe infrastructura de utilități și avem un contract pe reabilitarea rețelei de canalizare pe zona Salcâmului și Hurezului. De asemenea, mai avem un excedent de 6,5 milioane iar acel excedent a fost alocat pentru Pediatrie, Doamna Stanca și alte investiții mai mici pentru a aduce în continuare finanțări europene.“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Așadar, din totalul bugetului, 55% sunt bani pentru dezvoltare și 45% sunt pentru funcționare. În ceea ce privește parte de funcționare, adică  cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, dobânzi, subvenţii, asistenţă socială, rambursări de credite sau alte cheltuieli, situația nu este prea roz.

„Bugetul este foarte mic din punct de vedere al funcționării având în sarcină cheltuieli în plus din acest an. De exemplu, aproape 2 milioane de euro sunt acele cheltuieli sociale cu indemnizații și salarii, pentru cei care au grijă de persoanele cu dizabilități și ajutoarele sociale. Aproape 2 milioane de euro ne-au fost aruncate în sarcina noastră, fără să ni se dea bani. Mai mult de atât, legea salarizării trebuie aplicată așa cum a fost ea dată, atât pentru instituțiile de cultură, cât și pentru personalul Primăriei sau cei care se încadrează ca personal administrativ iar bugetul cheltuielilor salariale a crescut foarte mult, fără să ni se aloce bani în plus, în acest sens. Noi nu avem ce să facem, nici eu ca primar și nici Consiliul Local, decât să aplicăm legea. Avem un minus de 4 milioane de euro, aproape 20 de milioane de lei noi, dar sper ca până la sfârșitul anului să se rezolve alocarea cotelor care ni s-ar fi cuvenit anul acesta. Și anul trecut am avut un minus de 16 milioane de lei și din economii și din alte surse, alocare de cote, am reușit să închidem bugetul de anul trecut. Anul acesta, dacă Guvernul nu se gândește că noi primăriile doar aplicăm legea și au crescut foarte mult cheltuielile de funcționare și nu se gândește să ne aloce bani, e o problemă. Să știți că în țară, 90% din primării sunt situația ca în trimestru patru să intre în incapacitate de plată“, a mai spus primarul Făgărașului.

[smartslider3 slider=4]

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *