Probleme vechi, aceleași pericole

Joi noaptea, în jurul orei 2.00, locatarii imobilului de pe Strada Republicii nr. 27 au fost treziți de un zgomot puternic. O parte din tavanul acelei clădiri aflată chiar în centrul orașului, vis-a-vis de Primărie, s-a prăbușit, lăsând în urmă pagube însemnate. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Odată cu bucata de tavan, au mai cedat și trei grinzi de susținere a acoperișului.

În cursul zilei de joi, angajații primăriei, din cadrul din cadrul Compartimentului de Administrare a Domeniului Public şi Privat (ADPP) au intervenit și au curățat molozul care îngreuna accesul locatarilor în clădire. Imobilul aflat pe Strada Republicii nr. 27, construit în jurul anilor 1910, se află într-o avansată stare de degradare iar acest lucru se cunoaște de ani de zile.  Primăria Făgăraș este co-proprietar al clădirii iar în ultima perioadă s-a încercat rezolvarea acestei probleme care dăinuie de zeci de ani. Una din variantele încercate, la cererea chiriașilor de acolo, a fost vânzarea locuințelor rămase în proprietatea administrației locale, către chiriași. Proiectul de hotărâre a fost pus pe masa aleșilor locali în iulie 2016, însă a fost respins, după ce 7 consilieri s-au abținut.

Finanțare externă nu există niciunde pentru reabilitarea clădirii, doar din bugetul local. Din expertizele făcute, ca să facem așa cum trebuie, costurile sunt foarte mari. Și atunci am decis, mi-au spus colegii că sunt cereri de cumpărare iar ei își pot rezolva în regie proprie să-și repare ce e acolo, și am intrat în 21 iulie 2016 cu proiect de hotărâre în Consiliul Local și a fost respins. Ulterior am tot avut sesizări, anul trecut am alocat bani, am cumpărat țigla, urmând să intrăm să reparăm. Maxim 30% din clădire aparține încă Primăriei. Acum o lună de zile am discutat cu toate compartimentele ca cea mai bună soluție ar fi să vindem din spațiul locativ tot ce se cere deoarece  chiriile pe care noi le încasăm sunt foarte mici iar banii ar ajunge să se reabiliteze doar o locuință pe an. Noi tot ceea ce reabilităm, o facem din bugetul Primăriei. Acum o lună de zile, am discutat din nou subiectul Republicii 27, și am zis: haideți să mai intrăm o dată în Consiliul Local, să dăm posibilitatea chiriașilor să devină proprietari și să cumpere conform legii iar ei, fiind proprietari ar putea rezolva problema reabilitării. Am început procedura, dar până să o finalizăm, uitați ce s-a întâmplat. Sper ca acum, consilierii locali să fie conștienți de gravitate și să accepte posibilitatea vânzării acelor locuințe chiriașilor“, a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul orașului.

Au fost discuții ca  Primăria să investească și să reabiliteze întreaga clădire pentru ca mai apoi, sumele investite să fie recuperate de la proprietari.

Am avut și o discuție să investim noi (Primăria), fiind peste 70% proprietari privați, iar apoi să recuperăm sumele, dar în sistem public trebuie să faci expertize, consolidări, nu poți merge doar pe reparații. Trebuie să faci proiect de investiții. Sumele nu sunt foarte mici și atunci proprietarii privați de unde să dea sume mari? Ei fiind proprietari privați pot merge pe reparații, bineînțeles cu aviz, cu autorizație, dar în regie proprie și-ar fi putut rezolva problema mult mai ușor“, a mai declarat primarul orașului, Gheorghe Sucaciu.

Costul total al lucrărilor ar depăși un milion de euro.

Până acum, singura măsură luată a fost montarea unei plase de siguranță pe exteriorul clădirii și asta doar pentru a proteja trecătorii de bucățile de tencuială care se pot desprinde oricând de pe fațadă.

Mai mult, a doua zi, înainte de intervenția angajaților primăriei, un copac aflat în curtea imobilului s-a prăbușit peste o mașină parcată sub el. Angajații Compartimentului de Administrare a Domeniului Public şi Privat au intervenit la fața locului și au tăiat copacul. Proprietarul autoturismului a spus că are de gând  să  dea în judecată Primăria Făgăraș, pentru a-și recupera pagubele.

(Aurel Csato)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *