Proiecte importante și în acest an, la Comăna

Cu o întârziere considerabilă a bugetului pentru anul 2019, dar și cu un buget mult redus, administrațiile locale din Țara Făgărașului, încearcă să rezolve și în acest an din problemele comunității. În comuna Comăna, unul din proiectele prioritare ale aleșilor este rezolvarea lipsei apei în lunile secetoase de vară. Un alt proiect care continuă și în acest an, după ce ani la rând locuitorii s-au confruntat cu inundații, uneori dezastruoase, este cel de diguire a malurilor râului Olt, dar și construirea noului pod. Continuarea acordării de titluri de proprietate, dar și un proiect pentru iluminatul public sunt alte lucrări ce vor fi realizate în acest an. Despre toate acestea, am stat de vorbă cu primarul comunei Comăna, Viorel Grusea.

Deși suntem aproape la jumătatea anului, proiectele pentru 2019 doar de acum încep. Ce priorități aveți în acest an?

Știți că noi am avut probleme în fiecare an când e secetă, nu avem apă suficientă. Am făcut o grămadă de lucruri până acum și văd că încă tot persistă seceta aceasta care ține de vreo 15-20 de ani. Cam trei luni din 12, vara în special, când e foarte cald și secetă, iar lumea udă grădinile și consumul e foarte mare, suntem nevoiți să dăm apa cu program. În rest, 9 luni pe an e OK. De aceea ne trebuia o nouă sursă de apă, să putem face față în perioadele de vară, când e foarte secetă. În acest sens am fost la Institutul Național de Hidrologie București și am cerut aprobare să ne lase să luăm apă din Valea Comănii, pentru că am încercat cu foraje, nu am reușit, am mai captat un izvor, dar tot nu e suficient și am ajuns la concluzia că trebuie să luăm apă din Valea Comănii. Am făcut solicitare la INH București, ei au făcut niște socoteli și ne lasă să luăm 5 l/s din Valea Comănii, debit care e mai mult decât suficient ca să avem apă tot timpul.

Este potabilă? Mai e nevoie de alte investiții?

Acesta a fost primul pas. Cu această aprobare de la INH București ne-am dus la SEGA Brașov să solicităm prin laboratorul lor să vină și să ia analize de apă, să vadă ce conține apa.

Au venit, au luat probe din apă și au zis că este de o calitate foarte bună și ne putem alimenta din ea. Dar nu o poți lua și să o bagi în rețea pur și simplu, ci trebuie făcută o stație de filtrare și potabilizare.

Anul acesta facem studiu de fezabilitate și proiectul tehnic în vederea captării propriu-zise din apă și execuția.

În paralel, am contactat o firmă specializată de la Bucureşti care, în urma analizelor făcute de SEGA, știe ce aparatură trebuie să pună în stația de filtrare și potabilizare.

Această stație de filtrare și potabilizare o vom executa în satul Comăna de sus și vom filtra nu numai apa ce o luăm din Valea Comănii, pentru că am zis că dacă tot facem stație, să introducem la filtrare și potabilizare şi cele două rezervoare mari de la izvor, de la Crăiasa, în acea stație.

Toate aceste lucrări vor fi făcute cu bani din bugetul local?

Da și vor costa în jur la 150.000 de euro, inclusiv clădirea unde va fi stația.

Câte rezervoare de apă aveți în momentul de față pe raza comunei?

Avem două de 300 de metri cubi la Comăna de sus, unul de 50 metri cubi la Comăna de Jos, unul de 150 de metri cubi la Crihalma și în Ticușu Nou avem unul de 100 de mc și unul de 30 de mc.

Această este una din investiții. Ce v-ați mai propus?

Vrem să facem modernizarea iluminatului stradal. În momentul de față în toate satele comunei avem lămpi, din doi în doi stâlpi. Am făcut un proiect și facem această modernizare cu lămpi moderne, economice, care au 7 ani garanție și consumul cam cu 70% mai mic. De asemenea, vor fi montate lămpi pe fiecare stâlp. Așadar, vom avea pe fiecare stâlp lampă, dar vom face și o economie și factura va veni  la jumătate față de cât e acum. Și aceste investiții vor fi făcute tot din bugetul local.  Investiția este la 350.000 lei, dar va fi plătită din economia pe care o facem la plata facturilor de curent, în cinci ani de zile, fără dobânzi.

Proiectul tehnic pentru canalizare pe toate cele patru sate și, dacă se deschide PNDL3, cu siguranță vom primi și finanțare.

Avem deja întocmit proiectul pentru asfaltarea drumului communal DC21, de la granița cu comuna Ungra până la granița cu Șercaia, mai ales ținând cont că avem podul care e rupt și pe acest drum vom primi finanțare pe AFIR. Proiectul e întocmit și aprobat. Drumul e acum de piatră și are o lungime de aproximativ 7,5 km (de la podul Greșului până la granița cu Hălmeag, la Părul Cailor).

De asemenea, am ridicat 200 de titluri de proprietate pentru proprietarii din Comăna de Jos.

Am ridicat actele de proprietate pentru toate drumurile de pe teritoriul comunei Comăna, pentru că nu mai puteam să facem nicio investiție dacă nu arătăm că suntem proprietari. Noi ne chinuiam să facem proiecte și ne cereau actele de proprietate. Erau scrise în inventarul bunurilor publice și publicate în Monitorul Oficial, atât doar. Asta arăta că teoretic e al tău, dar nu aveam actul de proprietate. Până acum un an-doi, era valabil că era publicat în Monitorul Oficial, acum nu mai merge, trebuie actul de proprietate.

În satul Crihalma, în două luni de zile, de la asfalt în jos către Olt, toate terenurile care nu au titluri de proprietate, vor avea titluri de proprietate.

O altă lucrare este schimbarea acoperișului de la Școala din Comăna de Jos, corpul vechi, ultimul care mai e cu țiglă, îl vom reabilita.

Cam cât la sută ați realizat trotuare, rigole în comună?

Cam 70-80% și continuăm și în acest an cu aceste lucrări.

Se lucrează și la Olt!

Se continuă diguirea râului Olt, pe malul drept al râului Olt, în amonte de pod, la Crihalma.

În Comăna de Jos, tot pe malul drept al Văii Comănii și acolo vreo 700 de metri și se vor proteja fermele care sunt în zonă și care erau inundate până acum.

Aceste lucrări le face SEGA Brașov.

Dacă se finalizează și podul și realizăm această diguire nu vom mai avea probleme în comună.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.