Eroii anticomuniști, comemorați astăzi pe Dealul Calborului

Eroii anticomunști din munți și cei din pușcăriile anticomuniste au fost comemorați astăzi într-o slujbă solemnă ce a avut loc pe Dealul Caborului. Deși fac parte din istoria vie a acestui loc, puțini mai sunt cei care înțeleg cu adevărat sacrificiul făcut de ei. Tocmai de aceea, în anul Centenarului Marii Uniri (2018), s-a ridicat o sfântă troiță de către Asociația Neamunit, cu binecuvântarea preotului Ioan Paroș din Boholț și cu sprijinul sătenilor din satele Boholț și Calbor. Monumentul a fost înălțat în memoria ostașilor români, căzuți pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial și în memoria grupului de rezistență anticomunistă din Munții Făgărașului și a susținătorilor acestuia, care au murit în munți, în lagăre și închisori, jertfindu-se pentru apărarea dreptei credințe, a libertății și demnității neamului românesc.

„Ne-am strâns ca să putem comemora memoria eroilor noștri, care s-au jertfit  pentru ca noi acum să putem avea o țară  liberă  și  suntem împreună cu preoții și sătenii din satele Calbor și Boholț, la marginea Făgetului, aici unde au fost îngropați oameni, români care s-au jertfit pentru libertatea poporului acestuia” ne-a declarat Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

 

Din monografia satului Calbor reiese că o patrulă românească din 1916, din timpul Primului Război Mondial, formată din 3 soldați,  a fost surprinsă de militarii austro-ungari și omorâți aproape de locul unde s-a construit troița. Acolo au și fost îngropați iar în locul acela s-a ridicat o troiță care amintește an de an de sacrificiul făcut de ei.

„Un alt motivul pentru care a fost înălțată troița a fost ca să mărturisim cine suntem.  Ca cei tineri să înțeleagă,  pe cât posibil, cine sunt ei, de unde vin, ca să înțeleagă bine și să știe încotro trebuie să se ducă“, a declarat Vasile Joantă, președintele Asociației Pro Boholț.

„Astăzi am adus un moment de recunoștință asupra eroilor neamului nostru, asupra celor care s-au jertfit pentru patrie,  pentru credință și mai mult decât atât, pentru libertatea cu care noi astăzi circulăm dintr-o parte în alta, fără limite și fără granițe. Foarte important pentru noi să ne dăm seama de jertfa lor supremă și să nu uităm în decursul vieții cine au fost strămoșii noștri, cine a lucrat pentru ca noi să avem astăzi un drum lin și să-i pomenim atât în rugăciunile noastre, cât și noi să luăm drept exemplu de jertfă supremă dacă va fi nevoie pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești“, a spus pr. Cătălin Socaciu, parohul din Boholț.

La slujba de azi de la Troița de pe Dealul Calborului au participat preoții parohi din satele Calbor și Boholț, săteni și oficialități locale.  Locul ales de oameni pentru a înălța troița este un fel de santinelă  atât a Țării Făgărașului, cât și a Podișului Hârtibaciului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.