Zi importantă pentru credincioșii din Luța

Zi importantă ieri pentru comunitatea de credincioși din satul Luța. Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a fost prezent în mijlocul oamenilor, pentru a sluji și pentru a sfinți lucrările realizate în ultimii doi ani la locașul de cult din Luța. Biserica veche de aproximativ 150 de ani, nu a mai beneficiat de lucrări de reparații de aproape 20 de ani, astfel că timpul, dar și alunecările de teren sau umezeala și-au pus amprenta pe locașul de cult. 

Părintele Sebastian Nicolae Ivan este paroh la Luța de aproape doi ani de zile. Starea în care se afla locașul de cult l-a determinat, alături de credincioșii din parohie, să înceapă ample lucrări la biserica cu hramul „Sfânta Paraschiva“. Acum, lucrările au fost finalizate iar duminică, 3 martie au fost sfințite de IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Ieri, am oficiat Sfânta Liturghie cu un  sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul Laurențiu iar biserica a fost sfințită. Am realizat mai multe lucrări în biserică: am înlocuit acoperișul bisericii, am consolidat biserica fiindcă am avut alunecare de teren, am făcut lucrări la interior, exterior, am pictat din nou peretele dinspre nord  și Iconostasul, am refăcut Sfânta Masă, am pus parchet, am înlocuit mobilierul. De asemenea, am înlocuit geamurile cu unele de tip termopan, cele vechi fiind de tablă, am schimbat și ușile de la intrare, am instalat centrală termică, pentru că aveam o sobă de teracotă și un convector și am amenajat o anexă în fața bisericii“, ne-a spus pr. Sebastian Nicolae Ivan.

„Ieri a fost Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza, pentru sfințirea bisericii. Acolo, comunitatea din satul Luța, o comunitate mică cu fonduri puține, a realizat consolidarea bisericii, înlocuirea tencuielii, pictură, acolo unde au fost lucrările, s-a înlocuit și tabla de pe acoperișul bisericii, s-au turnat șape, s-a înlocuit parchetul, masa din Sfântul Altar a fost refăcută și multe lucrări realizate în ultimii doi ani. Lucrările au fost realizate de oamenii din sat. Au fost și bani de la Consiliul Județean, am mers împreună cu părintele la Consiliul Județean și am obținut bani pentru locașul de cult“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Cu această ocazie, parohul din sat  a primit rangul de iconom. La finalul liturghiei, primarul comunei a primit din partea Înaltpreasfințitului un act de cinstire, dar și o icoană pe care primarul spune că o va pune în sala de ședințe a Consiliului Local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *