Prezență numeroasă la a doua dezbatere publică privind modificările la salubritate
Dacă la prima dezbatere publică pentru modificările la salubritate s-au prezentat doar doi făgărășeni, cea de-a doua întâlnire a avut mai mare succes, în ceea ce privește prezența, dar și discuțiile. Sala de ședințe a Primăriei Făgăraș a fost aseară neîncăpătoare pentru zecile de oameni, veniți să dezbată noul regulament de salubritate, dar și taxa specială pentru acest serviciu.
Cel care a deschis discuțiile a fost primarul Făgărașului, care le-a prezentat celor de față situația la care s-a ajuns, după ani de zile în care nu s-au luat măsuri în ceea ce privește managementul gunoaielor, Făgărașul fiind nevoit să transporte toate deșeurile la groapa ecologică de la Săcele, iar utilajele cu care se desfășoară acest serviciu fiind foarte vechi.
„La Săcele se plătește în jur de 70 de lei sau 100 lei pe tonă. Anul acesta se plătește încă 30 de lei la fondul de mediu, economie circulară iar de anul viitor, se va plăti 80 de lei. Noi, cu acest regulament și acest sistem, ne îndeplinim indicatorii și nu suntem în pericol să primim amenzi. Nu am găsit altă modalitate de a avea un preț mai mic. Eu sunt primar, peste doi ani de zile o să vă cer votul și o să ziceți că am scumpit gunoiul. Am făcut acest lucru, pentru că asta e realitatea. Dacă ne ducem la un preț subdimensionat, societatea nu poate să existe în viitor. Peste 2-3 ani, nu mai are cu ce să funcționeze. Mai bine vin în fața oamenilor să le prezint care e situația și mă expun și vă spun care e realitatea din teren, decât să avem probleme mari peste doi ani de zile și să ne chinuim să subvenționăm tot din banii primăriei, ai oamenilor, să dăm bani să existe această societate “, a spus primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu.
„În mod normal, dacă ne luăm după regulament, orice ajustare de preț se introduce în Consiliul Local, consilierii locali fiind și acționari unici ai societății. Domnii consilierii știu și situația reală a societății iar fundamentarea prețului ar trebui trecută direct pe responsabilitatea lor. Domnul primar și-a asumat, pentru că trebuie discutat, mai ales când creșterea prețului este destul de semnificativă, trebuie discutat și sub formă de dezbatere publică, dar repet fundamentarea, din punct de vedere legal, trebuia făcută în Consiliul Local. Bineînțeles că fundamentarea este justificată: salariul minim a crescut, taxele au crescut, inflația, indicele de consum. Această creștere are o bază legală și așa cum a spus și domnul primar este pentru supraviețuirea societății“, a spus Dragoș Bârsă, directorul Salco Serv.
Au urmat apoi aproximativ două ore de discuții iar mulți dintre cei prezenți au venit pregătiți cu întrebări pertinente în legătură cu acest regulament și cu gestionarea gunoaielor.
S-a discutat despre lipsa investițiilor în parcul auto al acestei societăți, lipsa dotărilor necesare pentru desfășurarea activității normale: mașini achiziționate în urmă cu câțiva ani cu volan pe dreapta, second-hand și care necesită frecvent reparații. În acest sens, primarul a specificat că anul acesta, din bugetul local, va propune alocarea sumei de 600.000 de euro.
„Din 2009 trebuiau făcute aceste lucruri, atunci când aveai posibilitatea să-ți înnoiești parcul auto, când duceai gunoiul pe Dealul Galațiului și nu aveai cheltuielile acestea foarte mari cu transportul la Săcele. S-au luat mașini foarte vechi, mașini cu volan pe dreapta, mașini din Anglia, care tot timpul se strică. Zilele acestea, când eram în plină deszăpezire s-a stricat o mașină. Anul acesta am pregătit 600.000 de euro ca să înnoim acest parc auto, ca noi, ulterior, să eficientizăm prețul. Nu spun că vom scădea prețul anul viitor, dar dacă 40% nu mai ducem la groapă, nu mai avem transport, nu mai avem depozitare, trebuie să avem și o cheltuială mai mică cu mentenanța, cheltuielile pe reparații, consum de motorină. Noi vom investi anul acesta 600.000 de euro în societate“, a mai spus primarul.
S-a discutat și despre termenul de depunere a declarației de impunere. Pentru anul acesta s-a stabilit data de 30 iulie. De asemenea, discuții lungi s-au purtat și la partea din regulament care prevede depunerea de acte doveditoare, pentru cei care nu locuiesc la adresa din cartea de identitate.
„Nu mai aveți încredere în declarația pe propria răspundere? Dacă omul lucrează în străinătate sau în altă localitate, nu îl credeți pe cuvânt și cereți dovadă documente justificative. Vă dau exemplu la articolul 13, aliniatul 3 spune: se probează cu documente justificative tip: viză de flotant sau contract de muncă în străinătate sau alte documente justificative. O să ajungă primăria să creeze spații pentru a depozita dosarele care se vor face. Vă dau exemplu meu: am o familie cu trei copii, cinci membri. Fac declarație de impunere și declar pe propria răspundere că la adresa respectivă locuiesc două persoane. Pentru ce mai e nevoie să justific că un copil lucrează în Brașov, mai am doi copii care lucrează în străinătate. Nu e suficientă declarația pe propria răspundere? În cazul în care se fac controale și se constată că nu e așa, să fiu supus la toate sancțiunile stabilite. “, a spus un făgărășean.
„Am mai avut discuții și cu alți cetățeni care au spus că o să fie oameni care o să se sustragă de la taxă și spun că sunt plecați în străinătate și de aceea e nevoie de o dovadă“, a răspuns primarul.
Până la urmă, s-a stabilit ca oamenii să facă o declarație pe propria răspundere privind numărul de persoane care locuiesc la o adresă, iar în cazul în care, în urma controalelor, se va constata că realitatea este altă, se va achita această taxă din urmă. În plus, persoana respectivă va fi sancționată conform legii.
Pentru cei plecați în străinătate, care nu depun declarație de impunere la Serviciul de Taxe și Impozite(se poate face și online) se va achita din oficiu taxa pentru trei luni, pentru o persoană. În cazul în care se va depune această declarație, se va achita taxa pentru perioada în care vor sta la Făgăraș.
Regulamentul final, cu propunerile venite din partea celor prezenți va fi supus votului consilierilor locali, din ședința ordinară din această lună.
Reamintim că potrivit noului regulament, plata acestui serviciu se va transforma într-o taxă specială, pe care o vom plăti la Primărie. Dacă până acum am plătit 8,4 lei/pers, pentru persoanele fizice (TVA inclus) și 100 lei pentru persoanele juridice(TVA inclus), din 2019 vom plăti:
- 13 lei /persoana fizică – valoarea acoperă costurile de colectare separată, transport, sortare, contribuția la economia circulară și depozitarea finală pentru deșeurile reziduale și biodegradabile din menajer.
- 160 lei/mc / persoane juridice – valoarea acoperă costurile de colectare separată, transport, sortare, contribuția la economia circulară și depozitarea finală pentru deșeurile reziduale și biodegradabile din menajer.
Făgărășenii, care vor avea obligația colectării selective, vor primi o bonusare dacă vor preda deșeurile la unul din cele 12 puncte de precolectare cu cântărire de pe raza municipiului.
Valoarea bonusării:
– pentru deșeuri de tip PET si doze – 1 leu/sac cu greutatea minimă de 1,5 kg
– pentru deșeuri de tip carton & hârtie – 2 lei/sac cu greutatea minimă de 4 kg
– pentru deșeuri de tip sticlă – 3 lei/ sac cu greutatea minimă de 10 kg
Astfel fiecare cetățean își va putea recupera parțial sau total din costurile serviciului de salubritate achitate prin taxă.
Următoarele categorii de deșeuri nu vor mai fi colectate în amestec și prețul pentru gestionarea acestor fluxuri nu este inclus în valoarea taxei special de salubritate:
- Deșeurile verzi/vegetale din gospodării, deșeurile din construcții și desființări deșeurile voluminoase.
Acestea vor fi preluate vor fi preluate cu titlu gratuit la sediul operatorului în limita a 3 mc/lună.
Dacă se dorește ca acestea să fie ridicate de la sursă, se vor efectua comenzi pentru servicii suplimentare și se vor practica următoarele tarife propuse:
- 70 lei/mc pentru deșeurile verzi/vegetale din gospodării – valoarea acoperă costurile de colectare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
- 70 lei/mc pentru deșeurile din construcții și desființări– valoarea acoperă costurile de colectare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
- 49 lei/mc pentru deșeurile voluminoase – valoarea acoperă costurile de colectare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
- Deșeurile periculoase din deșeul menajer .
- Deșeurile de echipamente electrice și electronice
Acestea vor fi ridicate cu titlu gratuit de către operator pe bază de comandă.
SANCȚIUNI APLICABILE pentru gestionarea neconformă a deșeurilor sunt între 1.000 și 3.000 lei pentru persoane fizice respectiv între 20.000 și 40.000 lei pentru persoane juridice.