Marea asfaltare amânată pentru anul viitor. Primăria va rezilia contractul cu firma care urma să execute lucrările

De mai bine de trei ani, făgărășenii așteaptă ca străzile din oraș să fie asfaltate. În acest sens, cu fondurile câștigate de administrația locală în 2014, de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, avea să se modernizeze 20 de kilometri de drum, incluse fiind și principalele artere din orașul nostru, care nu au mai beneficiat de reparații capitale de ani de zile și care au fost degradate în urma introducerii rețelelor de apă-canal. După mai multe contestații și inclusiv procese, în luna mai a acestui an, Primăria a semnat contractul cu constructorul. Însă când au ajuns în teren au găsit numeroase nereguli în documentația tehnică, astfel că asfaltarea s-a tot amânat, în speranța că vor putea remedia aceste nereguli. În final, în prag de iarnă, Primăria a anunțat că va rezilia contractul cu firma care urma să execute lucrările, urmând să se efectueze revizuirea  proiectului în totalitate. Primăria Făgăraș a transmis un comunicat redacției, în urma solicitărilor făcute de redactorii ziarului Făgărașul Tău, prin care explică situația la care s-a ajuns.

Vă informăm că, Primăria Făgăraș va rezilia contractul cu firma care urma să execute lucrările în proiectul ”Asfaltare și modernizare drumuri de interes local în Municipiul Făgăraș”.Decizia de reziliere a contractului vine întrucât documentația tehnică, întocmită în anul 2014, nu corespunde realității din teren și, în plus, nu a avut toate studiile necesare întocmirii proiectului tehnic. Am încercat să folosim documentația tehnică întocmită de fosta conducere a Primăriei Făgăraș dar, după cum s-a demonstrat, această documentație nu s-a putut folosi. S-a discutat cu finanțatorul, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și a fost prelungit contractul de finanțare, reprezentanții ministerului înțelegând situația. Condiția finanțatorului a fost ca documentația tehnică să fie refăcută cu schimbarea soluției tehnice, pentru a putea fi implementat proiectul.

Reamintim că în anul 2015, Primăria Făgăraș a semnat un contract de finanțare cu MDRAP pe proiectul ”Asfaltare și modernizare drumuri de interes local în municipiul Făgăraș”. S-a organizat licitație pentru desemnarea unei firme care să execute lucrările prevăzute în proiect. Din cauza dificultăților întâmpinate de ofertanți în ceea ce privește documentația tehnică a proiectului, licitația a durat din anul 2015 și până în 2018.Ultimul anunț de participare  a fost publicat în SEAP  în 10.10.2016. Contractul de lucrări cu  firma câștigătoare a licitației a fost semnat însă abia în mai 2018. În perioada dintre data licitației și atribuirea contractului, au fost rezolvate trei contestații depuse la CNSC de către celelalte societăți participante la licitație și o plângere la Curtea de Apel Brașov, câștigată de Primăria Făgăraș.    După semnarea contractului,  în urma vizitelor în teren, reprezentanții firmei de construcții au constatat neconcordanțele între proiect și realitatea din teren. Spre exemplu, pe anumite străzi, rețelele de utilități sunt la o adâncime mult mai mică decât adâncimea săpăturilor prevăzute în proiect, s-au constatat  diferențe între suprafețele din proiect și teren, astfel rezultând cantități de lucrări suplimentare care generează costuri suplimentare, neprevăzute inițial.

După rezilierea contractului, se demarează procedura de revizuire a proiectului în totalitate, cu schimbarea soluției conform avizelor de la toate instituțiile care se ocupă de utilități, procedură care estimăm că va dura maxim două luni, urmând apoi procedura de achiziție a constructorului conform documentației tehnice întocmite corect. Termenul de începere a lucrării, după estimările noastre, va fi în luna mai 2019.“, se arată în comunicatul transmis redacției ziarului „Făgărașul Tău“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.