Investiții importante la Spitalul din Făgăraș. Cea mai importantă- sala de operații cu flux laminar
În cadrul unei conferințe de presă, organizată astăzi la Primăria Făgăraș și la care au luat parte managerul Spitalului, Persida Tîmboiu, președinta Consiliului de Administrație al Spitalului, Mariana Câju, primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu, dar și doi membrii din cadrul Consiliului de Administrație, Dan Ludu și Bogdan Taflan, a fost prezentată o situație cu rezultatele din ultimul an de la spital, dar și cu intențiile pentru anul acesta.
Mai multe secții din spital au fost dotate cu echipamente necesare, de ultimă generație, dotări realizate atât din bugetul spitalului, cât și din bugetul Primăriei Făgăraș. Este vorba de Secția de Obstetrică- Ginecologie, Secția de Ortopedie, Secția de Dermato-Venerice, ATI, Secția de Dializă și Unitatea de Transfuzii Sangvine.
Una din investițiile importante, prezentate și de care nu puține spitale dispun în momentul de față, a fost dotarea sălii de operații cu flux laminar, pentru Programul de Endoprotezare. În aceeași secție s-a investit de asemenea, într-un artroscop, echipament important pentru operațiile ortopedice. Suma necesară pentru această investiție a fost de 200.000 de euro.
„Este vorba de noua sala în care se operează cazurile de ortopedie, este o sală modernă, care corespunde tuturor standardelor, ultimelor noutăți în domeniu. Mulțumim celor care și-au dat interesul în realizarea acestui obiectiv, care a fost destul de scump. Sper să beneficieze toți pacienții din Țara Făgărașului, să nu mai fim nevoiți să trimitem la Brașov sau în alte locuri cazuri deosebite, care mai nou se pot rezolva și la Făgăraș, având în vedere că echipa de ortopezi este foarte competentă. Suntem și în programul de protezare, program gratuit pentru pacienți, plătit de Casa de Sănătate și vreau să le urez succes celor de la Ortopedie “, ne-a spus Mircea Grapă, șeful Secției de Chirurgie.
Deja au avut loc și primele intervenții pe ortopedie- traumatologie. De o săptămână, sala a fost dată în folosință și potrivit medicilor totul funcționează conform așteptărilor.
„Sala dispune de o instalație de aer, de climatizare. Prin tavan sunt niște filtre bacteriene, aerul practic este adus de pe clădire, prin niște ventilatoare și intră prin filtrele bacteriene, coboară laminar spre masa de operații și se aspiră prin cele patru colțuri ale sălii. Practic, noi lucrăm aici într-un mediu cu presiune pozitivă iar în momentul în care se deschid ușile, aerul iese afară, niciodată nu intră aer din hol în sala de operații. Astfel scade riscul de contaminare cu bacterii, prin aerofloră și pacienții sunt mult mai în siguranță. Putem face operații cu risc mai înalt, puteam face operații de protezare articulară, operații care aveau un risc destul de crescut în condițiile în care sala era una obișnuită. Acum suntem în mai mare siguranță și noi, și pacienții. Lucrăm la o temperatură constantă. Totul e mult mai bine. Din rândul spitalelor municipale, nu știu dacă are cineva și chiar și cele județene, nu toate sunt dotate cu ceea ce avem noi. Sperăm să fie mulțumiți bolnavii.“, ne-a spus dr. Bogdan Băniceru- medic specialist ortopedie-traumatologie.
„Fluxul laminar s-a realizat cu bani din excedentul bugetar al spitalului și chiar vreau și țin să fac aceste precizări. La fluxul laminar, în România anului 2018, ca să reușești să finalizezi o investiție în anul bugetar, aproape că trebuie să ai puteri paranormale. Noi am început procedura de achiziție în luna martie, anul trecut, s-a finalizat în luna octombrie și doar pentru că am avut mare noroc, ca să realizeze până la 31 decembrie, lucru pe care nu l-am reușit cu alte investiții. E corect că e aportul tuturor: al primăriei, al conducerii spitalului, dar și al medicilor, pentru că și ei s-au implicat foarte mult în perioada în care a fost implementat acest proiect. “, ne-a spus Mariana Câju, președinta Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal.
„Spitalul este un obiectiv important, un obiectiv care se află în atenția Primăriei. După ce la conducerea spitalului au venit aceste persoane pe care le avem de față, spitalul, de la un anumită denumire în trecut, a ajuns să fie un spital model în județul Brașov și asta datorită faptului că aceste persoane s-au preocupat ca acest spital să aibă finanțare, să reducă cheltuielile inutile și așa cum se spunea mai devreme, atenția să fie asupra pacientului. Acum doi ani de zile, Primăria plătea din bugetul local inclusiv agentul termic la spital. Spitalul până la această conducere nu a avea excedent, avea deficit. Numai prin faptul că la sfârșitul anului 2017, Spitalul Municipal a avut un excedent, ne dăm seama că spitalul merge într-o direcție bună iar conducerea se preocupă.“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.
Un următor pas, foarte necesar, este realizarea liniei de gardă pentru Ortopedie și deja s-au început demersurile încă de anul trecut în acest sens. Asta pentru ca și pacienții care ajung în zilele de sâmbătă sau duminică sau în afara orelor de program, să fie tratați la spitalul din Făgăraș.
„Compartimentul de Ortopedie, pe care noi am încercat să-l dotăm, mai are un punct pe care nu am reușit să-l realizăm până la sfârșitul anului și anume: linia de gardă, care ne este extrem de necesară. Noi am bugetat din iunie anul trecut, banii pentru linia de gardă, încă insistăm la Ministerul Sănătății și sperăm să dureze foarte puțin până vom avea această aprobare, pentru că ne trebuie în mod imperios această linie de gardă, mai ales că anul trecut am reușit să aducem și CT și atunci nu ar mai fi nevoie să transferăm chiar pentru orice patologie simplă la Brașov, în cazul acestui compartiment.“, a mai spus Mariana Câju.
Investiții importante s-au realizat și la alte secții și au fost cazuri unde pentru diagnosticarea bolnavilor se foloseau aparate vechi, de peste 30 de ani, așa cum era cazul la Secția de Interne, secție cu 40 de paturi.
„Pe Secția de Interne, noi am avut un ecograf din 1983, dar care ne-a fost de un real folos, dar care datorită utilizării timp îndelungat, nu mai este competent și nu se mai pliază pe situațiile actuale. De aceea, am solicitat un nou ecograf, având în vedere că doi din medicii de pe secție au competențe pe ecografie generală. Urmează să mai vină încă un coleg, tot cu competență, iar restul colegilor au modulul de ecografie generală în cadrul Rezidențiatului și urmează să își dea și ei competența pe viitor. La solicitarea noastră către conducerea spitalului, către primărie, ne-a fost oferit acest aparat, care prezintă două sonde și care acoperă un spectru de frecvență care se pliază pe patologia specifică din medicină internă. Sperăm să fie de bun augur, să ne folosească și să fim cât mai competenți în desfășurarea activității noastre.“, ne-a spus dr. Lubenita-Enache Gabriela, șef secție Medicină Internă.
De asemenea și în alte secții s-au făcut investiții importante iar din acest an, încep lucrări care vor conduce la o îmbunătățire a serviciilor medicale. Despre toate acestea, s-a discutat în cadrul conferinței de presă și asupra cărora ne vom îndrepta atenția în materialele viitoare.