Săptămâna Mobilității Europene- „Combină și deplasează-te !”

În fiecare an, în perioada 16 – 22 septembrie, se desfășoară Săptămâna Mobilității Europene (SME), o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă, organizată la inițiativa Comisiei Europene.  SME încurajează municipalitățile din Europa să introducă și să promoveze măsuri privind transportul durabil și să invite cetățenii să testeze alternative la utilizarea autoturismelor.
Fiecare ediție a Săptămânii Mobilității Europene  pune accentul pe o anumită temă legată de mobilitatea durabilă. Tema din acest an este „Combină și deplasează-te !”.
Cu această ocazie, se promovează soluțiile de mobilitate partajată și se evidențiază beneficiile unor mijloace de transport mai puțin poluante, din cadrul proiectului european Civitas Prosperity.
Campania europeană de promovare a mobilității urbane durabile, reprezintă o oportunitate perfectă de a explica provocările cu care se confruntă orașele în efortul lor de a opera o schimbare la nivel comportamental și de a avansa pe calea elaborării unei strategii mai durabile în materie de transport.

Autoritatea locală, încurajează anual, organizarea de activități destinate creșterii gradului de conștientizare cu privire la multimodalitate, respectiv utilizarea unor moduri de transport diferite pentru deplasări diferite în cadrul rutinei săptămânale, precum și lansează măsuri permanente destinate îmbunătățirii situației transportului durabil în Municipiul Făgăraș.
Din anul 2000, a fost lansată „Ziua fără autoturisme” în data de 22 septembrie, sub forma unei inițiative europene. Aceasta constituie o oportunitate și pentru orașul nostru să demonstrăm cât de interesați suntem de aspectele legate de mediu.
Săptămâna Mobilităţii Europeană oferă totodată ocazia de a iniția o serie largă de activități și pune la dispoziție o platformă destinată autorităților, organizațiilor și asociațiilor de pe plan local pentru:

  • Promovarea inițiativelor proprii în materie de mobilitate urbană durabilă.
  • Creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele negative asupra mediului și calității vieții ale tendințelor actuale în materie de mobilitate.
  • Instituirea de parteneriate cu părțile interesate de la nivel local.
  • Participarea într-o campanie desfășurată la nivel european, partajând un obiectiv și o identitate cu alte centre urbane.
  • Evidențierea angajamentului local față de politicile privind transportul urban durabil.
  • Lansarea de noi politici și măsuri cu caracter permanent.

Alături de Asociația OER, ca și în anii precedenți și în acest an campania “Oscar, șarpele hoinar” ediția 2018, va debuta în cadrul SME.
Alături de CIVINET ROMANIA va fi promovată utilizarea bicicletei ca mijloc de transport în oraș.

Puteți viziona clipul video de prezentare al campaniei EUROPEAN MOBILITY WEEK 2018 accesând link-ul:

Reprezentanții  unităţilor de învăţământ pot înscrie campania “Oscar, șarpele hoinar” ediția 2018, precum și alte iniţiative/ acţiuni/ evenimente desfășurate în cadrul SME 2018, accesând direct link-ul

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.