Peste 600 de kilometri pe bicicletă, pentru eroii neamului. Astăzi au poposit la Făgăraș
Au pornit într-o cursă de peste 600 de kilometri, pe bicicletă, în memoria eroilor neamului, care au căzut pe câmpurile de luptă. Doi veterani de război din Republica Moldova vor să ducă mesajul lor la Alba Iulia, acolo unde în data de 1 iulie va avea loc o manifestare dedicată Centenarului Marii Uniri. Au plecat în data de 18 iunie din Chișinău și după o săptămână de pedalat, astăzi au poposit la Făgăraș. Momentul a fost unul emoționat pentru ei, mai ales că au ajuns în municipiul nostru exact în momentul desfășurării ceremoniei prilejuită de Ziua Drapelului Național.
„Suntem de la Chișinău, din Basarabia, din fărâma cea mică a României Mari. Suntem în maratonul memoriei tuturor eroilor neamului, cei care și-au dat viața pentru acest pământ. Cu noi avem o carte dedicată tuturor celor căzuți în luptele de la Nistru. Aceștia sunt martirii care au luptat pentru pământul românesc. Am plecat pe biciclete și până astăzi am parcurs 520 km, pe traseul Chișinău, Albița, Huși, Bârlad, Tecuci, Onești, Târgu-Secuiesc, Brașov, Făgăraș acum și vream să ajungem la Alba Iulia. Pe 1 iulie o să fie acolo o mare manifestație, dedicată Centenarului și din Alba Iulia o să plece pe jos o echipă de tineri către Chișinău și noi vrem să le transmitem această carte“, ne-a declarat col(R)Ghenadie Cosovan, veteran de război și fost viceministru de interne al Republicii Moldova.
Așadar, cei doi veterani de război vor să ajungă la Alba- Iulia, unde pe 1 iulie va fi o mare manifestare dedicată Centenarului Marii Uniri. Drumul nu este ușor, mai ales că unul din moldoveni ne-a declarat că nu s-a mai urcat pe bicicletă de la 18 ani.
„Ne-au mai oprit ploile și vântul, dar ne-am continuat drumul. În marea majoritate a localităților ne oprim. Oamenii ne primesc cu căldură. Suntem plin de emoție, avem multă energie. Oamenii ne aduc apă de băut, lapte, pâine, bătrâneii de la poartă vor să ne dea și bani, însă noi am plecat pregătiți la drum cu tot ce ne trebuie“, ne-a mai spus col(r) Ghenadie Cosovan.
„Împreună am pornit pe această cale, am plecat în trei, dar un coleg de-al nostru din unele motive a abandonat și nu ne vom opri până la Alba Iulia“, ne-a spus și Nicolae Palamarciuc, ofițer în rezervă și veteran în Războiul de pe Nistru.
Și la Făgăraș au fost primiți cum se cuvine.
„Am fost invitați și de către primarul Gheorghe Sucaciu acum la o masă. Suntem fericiți că la Făgăraș suntem chiar de Ziua Drepelului, sărbătoarea tuturor românilor“, a mai spus Ghenadie Cosovan.
Marșul Centenarului începe din Alba-Iulia la 1 iulie, iar destinația finală va fi Chișinăul, la 1 septembrie. Organizatorii își propun să traversez Carpații și Prutul, să urce dealuri și să coboare văi, străbătând 300 de orașe și sate din România și Republica Moldova.