Industria de apărare ar putea să treacă în subordinea Ministerului Apărării Naționale

Senatorii Marius Dunca şi Florin Orţan şi deputaţii Roxana Mînzatu, Viorel Chiriac şi Mihai Popa, împreună cu mai mulţi parlamentari social-democraţi, au depus o iniţiativă legislativă prin care industria de apărare să treacă din subordinea Ministerului Economiei în cea a Ministerului Apărării Naţionale, scrie bzb.ro.
Potrivit parlamentarilor braşoveni ai PSD, modificarea legislaţiei în domeniu este impusă de necesitatea revitalizării industriei de apărare într-un ritm ridicat, care să asigure transformarea, modernizarea şi înzestrarea capabilităţilor/structurilor Armatei României conform Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026. De asemenea, ei susţin că asigurarea coordonării şi evidenţei industriei de apărare, cu capital de stat sau privat, de către Ministerul Apărării Naţionale este în spiritul principalelor documente care fundamentează planificarea apărării la nivel naţional, respectiv Strategia naţională de apărare şi Programul de guvernare.
„Această iniţiativă legislativă este un prim pas pentru a valorifica, moderniza şi dezvolta ceea ce mai există astăzi din industria de apărare, motiv pentru care va fi dezbătută în procedură de urgenţă. Trecerea industriei de apărare în subordinea Ministerului Apărării reprezintă o normalitate şi o şansă ca în aceasta să se investească masiv pentru a se putea respecta standardele la care ar trebui să fie Armata Română. Industria de apărare din România a fost o componentă esenţială a economiei, cu forţă de muncă înalt calificată şi producţie la cele mai înalte standarde. Avem posibilitatea să revigorăm o mare parte din aceasta şi astfel să asigurăm numeroase locuri de muncă în anumite comunităţi. Braşovul a fost un judeţ cheie în ansamblul industriei de apărare şi trebuie să găsim soluţii pentru a revigora această componentă”, a declarat  pentru bzb.ro, senatorul Marius Dunca, preşedintele PSD Braşov.
Social-democraţii braşoveni au amintit că în perioada de după anul 1989, scăderea drastică atât a exporturilor, cât şi a numărului contractelor atribuite de instituţiile sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională operatorilor economici români a dus la reducerea continuă a volumului activităţilor din industria de apărare şi a slăbit potenţialul de producţie şi cercetare-dezvoltare al acestui sector. Per ansamblu, acest sector stagnează, înregistrează pierderi, operatorii economici confruntându-se cu lipsa contractelor, din cauza liniilor de fabricaţie învechite, depăşite fizic şi moral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *