Închistrirea ouălor de Paşti, tehnică reînviată la Veneţia de Jos

Copiii şi tinerii de la Centrul Cultural „Ioan Cavaler de Puşcariu“ din Veneția de Jos au învăţat tehnica închistririi ouălor de Paşti. Tradiţia aceasta a existat în sat cu mulţi ani în urmă, ea s-a pierdut şi abia dacă îşi mai amintesc bunicii tehnica aceasta a înfrumuseţării ouălor. Doar câţiva localnici mai au pe acasă renumitul condei, absolut necesar acestei tehnici de ornamentare a ouălor.
În urmă cu un an, am fost invitaţi la Şercaia, la un festival al ouălor închistrite sau încondeiate. Aşa de mult am fost de impresionaţi de munca depusă de localnicii de acolo, încât ne-am dorit să îi deprindem şi pe micuţii noştri cu această îndeletnicire de primăvară, şi, de ce nu, şi pe noi cei mari care fie nu am ştiut, fie am uitat”, a spus prof. Petruţa Socaciu, coordonatoarea Centrului gazdă.
Şi pentru că tehnica aceasta trebuia predată către tinerele generaţii, a fost nevoie şi de o persoană care să o stăpânească şi să fie dispusă să o dea mai departe. Cu multă dăruire şi pricepere s-a deplasat în Veneţia de Jos Lavinia Gheorghe cu fiul ei Tudor, pasionaţi de închistrirea ouălor de Paşte.
Este o bucurie pentru noi să vedem că sunt oameni care nu vor să piardă tradiţia. Atât prietenia cu doamna Petruţa Socaciu, cât şi deciderea copiilor veneţeni ne-au chemat la ei să lucrăm împreună, pentru câteva momente, la închistrirea ouălor. Ne dorim ca toţi aceşti tineri să nu uite cine suntem, ce popor ne-a născut pe pământul acesta şi cum trebuie să ne înfrumuseţăm sărbătorile creştine„, a spus Lavinia Gheorghe, răspunzând invitaţiei celor de la Veneţia de Jos.
Centrul Cultural Ioan Cavaler de Puşcariu este un proiect dezvoltat de Parohia Ortodoxă Veneţia de Jos, în parteneriat cu mai mulţi localnici stabiliţi în ţară sau în străinătate, dar şi cu alte instituţii şi persoane interesate de dezvoltarea zonei şi păstrarea tradiţiilor autentice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.