A refuzat sume importante de bani și a decis să doneze Făgărașului o parte din colecția sa

Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat“ a punctat o zi, care cu siguranță va rămâne în istoria instituției de cultură, dar și în istoria Făgărașului! Zilele trecute, muzeul Țării Făgărașului a primit cea mai importantă donație făcută vreodată de cineva. Renumitul colecționar făgărășean,  Carol Fűlop Szöcs, a decis să doneze o parte din colecția sa, care cuprinde sticlărie, textile, icoane pe sticlă, în total 168 de piese,  instituției de cultură făgărășene. 

Carol Fulop Szocs este colecționar și iubitor de antichități încă de mic copil. Așa s-a trezit. Și tatăl lui a fost tot colecționar iar piesele pe care le-au adunat de-a lungul anilor se numără printre cele mai rafinate şi mai de seamă nu doar din cuprinsul Transilvaniei, ci chiar in întregul spaţiu românesc. Literatura de specialitate de la noi, dar şi din Ungaria, Cehia şi Germania cuprinde referire la piesele din colecţia făgărăşeană, limitate desigur doar la cele care au făcut obiectul unor monografii, albume, cataloage.

Greu de spus de la ce vârstă sunt colecționar pentru că atunci când copilărești între cataloage de artă, când crești într-un atelier și ai mobilă antică, după aceea îți intră în sânge și începi să faci schimbi de bani, de timbre și ajungi la piese mai complexe când mai crești“, a spus Carol Fulop Szocs.

O parte din această colecție a ajuns în patrimoniul muzeului. Făgărășeanul a decis că asta e normalitatea și a renunțat la sume importante de bani pe care i-ar fi primit în schimbul colecției sale, sume și cu șase zerouri mărturisește acesta, și a donat peste 160 de piese muzeului făgărășean.

Cum se spune: tot de la lume adunate și tot spre lume date. Asta este datoria unui colecționar: să sape, să găsească și după aceea nu să le închidă într-un buncăr, ci să le dea înapoi societății, să se bucure toată lumea de piesele care au fost adunate. Era un lucru foarte simplu ca să le vând, dar e contrar crezului meu. Am avut oferte multe. Gândiți-vă la sume mari  pentru care altul și-ar fi tăiat o mână numai să primească 10 la sută din cât am primit eu. E vorba de sume cu șase zerouri, în euro, atât am primit pentru colecție. Nu am vrut bani pentru că cât îmi trebuie mie, am. Pentru mine asta e normalitate. Dacă am cât să mă simt eu bine, cât să trăiesc, cât să duc o viață decentă, sunt mulțumit“, a mai spus colecționarul făgărășean.

Astăzi, primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu și managerul Muzeului Țării Făgărașului, Elena Băjenaru, i-au mulțumit colecționarului făgărășean pentru marele aport adus patrimoniului muzeului.

O zi foarte importantă pentru Făgăraș și în special pentru Muzeul Țării Făgărașului după ce o parte din colecția domnului Szocs fost adusă la Muzeul Țării Făgărașului și a intrat în patrimoniul cultural al muzeului. Avem lângă noi, pe domnul Szocs, o persoană foarte importantă pentru că s-a gândit ca această colecție să rămână la Făgăraș pentru că ar fi putut fi putut să o dea pentru bani foarte mulți. Îl felicit și îi mulțumesc că a făcut acest gest pentru făgărășeni și sper ca în continuare dumneavoastră să aveți grijă de această colecție, să fiți custodele acestei colecții și să acceptați această funcție“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

„Într-adevăr, în patrimoniul muzeului a intrat o donație extrem de valoroasă. Noi apreciem foarte mult și mulțumim pe această cale donatorului pentru că este una din cele mai bune metode de a ne îmbogăți patrimoniul, cu atât mai mult cu cât, în momentul acesta, în teren, asemenea piese nu se găsesc. Această colecție constituită începând cu anii 1950, este  colecție constituită aproape pe criterii științifice, într-o perioadă în care oferta în teritoriu era foarte bogată și când această ofertă s-a îmbinat cu știința colecționarului. Este importntată pentru că va fi ridica cu siguranță renumele nu numai ale muzeului, ci și al orașului, alături de Cetatea Făgărașului, această colecție va fi un punct de atracție. O parte din colecție a ajuns la noi, se constituie din piese de sticlărie- glăjărie, icoane pe sticlă, cusături săsești, elemente de vestimentație săsească. Sunt piese începând cu sec. al XVII-lea și până în sec. XX. Trebuie să vă mai spun că o parte din aceste piese a participat la expoziții naționale, organizate la muzee importante. Din discuțiile pe care le-am purtat cu domnul Szocs, aceasta este o primă donație, cu siguranță va mai urma încă una, iar donația va fi completată și cu achiziții de piese din colecția Szocs. Vreau să vă spun că am achiziționat aproape în integralitate colecția de icoane pe sticlă pe care o vom valorifica într-un catalog de colecție și care sperăm noi să apară în septembrie, în acest an, când avem noi sesiunea de comunicări și ne-am gândit ca una din secțiile acestei sesiuni să fie dedicate tatălui domnului Szocs, pentru că și dânsul și-a adus o contribuție importantă la constituirea acestei colecții.“, ne-a spus Elena Băjenaru, managerul Muzeului Valer Literat.

Carol Fűlop Szöcs este restaurator iar  în perioada 1997-2008 a lucrat ca restaurat la Muzeul Țării Făgărașului, iar din 2008 până în prezent a lucrat la Mănăstirea Brâncoveanu. Acum va reveni la muzeu unde va fi custodele colecției pe care a donat-o instituției de cultură.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *