„O istorie a balului, cuprinsă în ordinele de dans“

Muzeul Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat” şi Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu au vernisat astăzi o expoziție inedită, intitulată „O istorie a balului, cuprinsă în ordinele de dans“

Expoziția a început în mod inedit, cu doi mici dansatori, de la Hansel și Gretel, care i-au introdus pe cei prezenți, în atmosfera balurilor de altădată, dansând vals și tango.

 

Astăzi este Ziua Internațională a Muzeelor și cu acest prilej, vernisăm o expoziție inedită și interesantă, un fragment de viață cotidiană a Sibiului, din a  doua jumătate a secolului al XIX-lea, o istorie a balului, reflectată în ordinele de dans. Expoziția este mai deosebită, cu care nu ne întâlnim în fiecare zi, expoziție care reprezintă ordinele de dans. Expoziția va fi deschisă până la sfârșitul lunii iulie, iar cei care doresc să descopere acest fragment de istorie o pot face inclusiv de Noaptea Muzeelor“, ne-a spus Elena Băjenaru, managerul Muzeului „Valer Literat“. 

„Expoziția a fost organizată prima dată la Muzeul Brukenthal, anul trecut, cu prilejul bicentenarului, pentru că trebuie să știți, anul trecut muzeul a împlinit 200 de ani de la deschiderea Muzeului Brukenthal, primul muzeu din sud- estul Europei. Această expoziție își propune să aducă în prim plan o colecție a Muzeului de Istorie. Este vorba de  colecția de ordine de dans. În cadrul colecției avem aproximativ 234 de ordine de dans iar în această expoziție avem vreo 50 de ordine de dans. Avem ordine de dans de la balurile diferitelor asociații din Sibiu, avem balurile ale ofițerilor, știut fiind faptul că Sibiul a fost centru al Garnizoanei în sec. 19. Avem carnete de baluri simple, dar și carnete extrem de sofisticate. Avem chiar carnetul de bal care este prezentat pe afiș și este din argint“, ne-a spus Raluca Frâncu, muzeograf la Muzeul Brukenthal. 

Ordinul de dans sau carnetul de bal cuprinde lista titlurilor dansurilor (uneori și a compozitorilor) grupate într-o coloană, cu spații libere într-o a doua coloană pentru numele partenerilor. Este un accesoriu feminin, cu panglică sau un element decorativ pentru a fi atașat la încheietura mâinii sau la rochia de bal. Ordinele de dans au câștigat popularitate în Viena, fiind folosite în Anglia și Statele Unite din jurul anului 1830.
Cele 48 de carnete expuse ilustrează în special perioada în care ordinele de dans devin accesorii foarte elaborate prin imprimarea prețioasă și prin faptul că încorporau catifea, mătase, metal și uneori bijuterii, unicitatea designului având drept scop promovarea gazdelor balului și sublinierea importanței oaspeților acestora.
Expoziția cuprinde, de asemenea, informații despre organizarea balurilor în Sibiu și despre ținuta de seară, reproduceri din colecțiile de stampe și accesorii din colecțiile Muzeului de Istorie.
Deși carnetele de bal și-au pierdut popularitatea înainte de jumătatea sec. XX, semnificația lor socială continuă să supraviețuiască până astăzi. Expresii precum „Carnetul meu de bal este plin” sau „Trece-mă în carnetul de bal” sunt folosite chiar și în zilele noastre.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *