Cultură

Expoziție inedită, vernisată astăzi la Cetatea Făgăraș, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor

O expoziție inedită și-a deschis porțile de astăzi la Muzeul Țării Făgărașului „Valer literat“, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor. Cei care vor trece pragul instituției de cultură din orașul nostru au ocazia să descopere prin obiectele expuse viața cotidiană a sibienilor din urmă chiar și cu câteva sute de ani. Expoziția temporară „Viața cotidiană în Sibiu, în perioada medievală și modernă“ cuprinde piese din viața religioasă, educația, muncă, relaxare și chiar din structurile de ordine și apărare din perioada medievală și modernă. Una din piesele de rezistență ale expoziției este o tablă de șah și dame din 1714.
IMG_1734Muzeul Național Brukenthal Sibiu și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” îi invită pe făgărășeni și nu numai să viziteze expoziția temporară „Viața cotidiană în Sibiu în perioada medievală și modernă”. Expoziția  încearcă să surprindă viața obișnuită, de fiecare zi a sibienilor în epoca medievală și modernă, plecând de la câteva aspecte de referință ale cotidianului: religia, educația, munca, mâncarea, boala, structuri de ordine și apărare și relaxare.
IMG_1711Expoziția pe care o aveți în față este dedicată vieții cotidiene din Sibiu, în perioada medievală și modernă. Bineînțeles este o expoziție care încearcă să acopere o tematică foarte largă, într-un spațiu destul de restrâns. Muzeul Brukenthal oferă numeroase obiecte care evocă viața cotidiană a sibienilor de-a lungul timpului și am selectat dintre acestea pe cele mai reprezentative și cele mai frumoase pe care le-am expus în cadrul acestei expoziții. Expoziția este împărțită în câteva segmente și parcurgând-o le veți identifica iar unul din acestea este religia, o parte esențială a vieții cotidiene, care condiționa atât viața privată, cât și cea publică, felul în care o persoană se raporta la muncă, la fiecare aspect al vieții sale“, ne-a spus Claudia Urduzia, muzeograf la Muzeul Național Brukenthal.
IMG_1712Expoziția este împărțită pe mai  multe șabloane, printre care și educația. În Sibiu, educația a reprezentat unul dintre pilonii principali ai dezvoltării orașului, atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere economic. Liceul Brukenthal este prima școală care este atestată în Sibiu în sec. al 14-lea, ulterior acesta a devenit o școală importantă atât pentru ce înseamnă orașul Sibiu, cât și pentru regiune. Un alt aspect important care este evocat în cadrul expoziției este ordinea din Sibiu, respectiv structurile de ordine: poliția, pompierii în Sibiu. Prin statutele breslelor,  încă din perioada medievală, sunt foarte bine conturate și stipulate obligațiile cetățenilor vizavi de aceste aspecte, vizavi de respectarea ordinii publice, implicarea comunității în evenimente precum incendiile. Noi am adus la Făgăraș obiecte ale instituțiilor ce s-au dezvoltat din aceste părți ale comunității sibiene, foarte multe piese aparținând pompierilor sibieni, piese aparținând unităților de poliție. De asemenea, la Sibiu a existat și o puternică viață culturală, care a implicat automat și relaxarea. În colecțiile muzeului nostru apare una din cele mai vechi piese de șah din Transilvania. Tot în colecțiile noastre, avem o serie de piese de îmbrăcăminte de perioadă modernă. Doamnele societății sibiene erau foarte cochete. Tot în Sibiu, exista o viață socială foarte importantă prin balurile care se țineau. În vitrină expuse sunt o serie de carnete de bal. Fiecare din domnișoare avea un carnețel în care erau notate ce dansuri urmau să se realizeze în cadrul serii și bineînțeles un fel de carnețel în care își notau partenerii cu care urmau să danseze. În concluzie, noi am încercat să aducem altceva decât de obicei se expune. Am vrut să intrăm în viața Sibiului de altădată, să încercăm să arătăm oamenilor cum se trăia altădată, astfel încât fiecare să viseze cum arăta Sibiul în perioada respectivă“, ne-a spus Anca Nițoi, muzeograf la Muzeul Național Brukenthal.
Expoziția, organizată cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor poate fi vizitată în perioada 18 mai-12 septembrie 2021, în cetatea Făgăraș, etajul I, circuitul expozițional.
IMG_1714Expoziția pe care astăzi o vernisăm „Viață cotidiană în Sibiu în perioadă medievală și modernă“ este dedicată zilei Internaționale a Muzeelor, sărbătorită astăzi, 18 mai. ne-am dorit într-adevăr, așa cum spuneau și colegele mele să aducem o altă expoziție care nu este ușor de văzut în muzeele din România. Expoziția acesta poate fi văzută până în septembrie 2021, este organizată pe circuitul expozițional, așa încât toți cei care vor vizita muzeul vor vizita și această expoziție“, ne-a spus Elena Băjenaru, managerul Muzeului „Valer Literat“.
 Și pentru că astăzi este Ziua Internațională a Muzeelor, celebrare inițiată de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), Muzeul Țării Făgărașului vă invită să îl vizitați GRATUIT, până la ora 18.00 (ultima intrare ora 17.00).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *