Obligați să dea înapoi subvențiile pe cinci ani

foto: en.publika.md

Magistraţii de la Curtea de Apel i-au condamnat pe trei braşoveni, definitiv, la câte un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de trei ani, într-un dosar în care aceştia au fost acuzaţi că au folosit acte false sau incomplete pentru a obţine fonduri europene pentru investiţii în agricultură, multe dintre terenurile vizate nefiind însă agricole, potrivit bzb.ro.
Judecătorii de la Curtea de Apel au menţinut sentinţa acordată iniţial de cei de la Tribunalul Braşov, pe 24 martie 2017.
Cei trei au fost trimişi în judecată în anul 2016, de către procurorii DNA. „În perioada 2009-2014, inculpaţii Istudor Gheorghe, Pătru Gheorghe şi Aldica Nicolae Ovidiu au beneficiat în mod nelegal de plăţi efectuate atât din bugetul general al Uniunii Europene cât şi din bugetul naţional, declarând necorespunzător adevărului că folosesc anumite suprafeţe de teren, cu respectarea condiţiilor de agro-mediu, deşi în realitate nu le utilizau în întregime sau potrivit obligaţiilor asumate. O parte din acele suprafeţe de teren au fost împădurite printr-un program de îmbunătăţire a calităţii mediului realizat de către Primăria Comunei Ticuş împreună cu Consiliul Judeţean Braşov. Ca urmare a acestor demersuri, cei trei inculpaţi au obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi de la bugetul de stat în valoare totală de 571.902,85 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie din Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză“, se arată în rechizitoriul procurorilor, potrivit sursei citate.
Pe latură civilă, cei trei bărbaţi sunt nevoiţi să plătească Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sume cu titlu de despăgubiri civile, la care se vor adăuga dobânzi şi penalităţi de întârziere ce se vor calcula de la data fiecărei plăţi efectuate de partea civilă şi până la data recuperării integrale a debitului: Gheorghe Istudor – 97.354,37 lei, Gheorghe Pătru – 152.280, 52 lei şi Nicolae Ovidiu Aldica – 283.595,03 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.