„Fuga lolelor“, un spectacol inedit, menit să alunge iarna și spiritele rele

foto: facebook- Radu Șodolescu

Sâmbătă, încă de la primele ore ale dimineții, lolele au împânzit satul Cincu. O tradiție a sașilor a reînviat după 25 de ani, în această localitate și pentru al doilea an consecutiv, cei prezenți au avut parte de un spectacol deosebit. Obiceiul lolelor se practică în perioada ce precede postul Paştelui şi este strâns legat de activitatea breslelor de sași de odinioară, spun specialiștii.  La acest obicei au participat zeci de sași din Germania, dar și zeci de oameni din Cincu. În trecut, localnicii de origine germană, membri ai breslelor, îmbrăcau diferite costume şi făceau larmă cu ajutorul unor bice şi talăngi. Aceste personaje mascate erau cunoscute sub numele de lole şi erau menite să protejeze ritualul de înmânare a lăzii şi alaiul de spiritele rele prin zgomot.
La Cincu, fuga pe străzi a Lolelor (săsește:Urzelnlaufen) a fost condusă de un tractor allegoric pe care s-a aflat “Tribunalul nebunilor”.
Aceștia au cântat într-o “judecată” simbolică pățaniile hazlii de peste an ale cincanilor. Oamenii din sat au întâmpinat Lolele cu gogoși calde și rachiu, pentru a răsplăti cât mai generos prosperitatea și purificarea pe care o aduc la poartă. Evenimentul a început în centrul comunei Cincu la ora 10.00 și a continuat, în mod traditional, pe străzile satului până la ora 16.00.
Evenimentul a fost organizat de comunitatea din Cincu coordonată de Martin Mertensacker și Mihai Gottschling cu sprijinul Asociației Soxen și a Primăriei Cincu.

foto: facebook- Radu Șodolescu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.