Se lucrează intens la trei proiecte ample care vor schimba fața Făgărașului

Proiecte îndrăznețe care dacă vor fi aprobate vor schimba fața Făgărașului. Primăria Municipiului Făgăraș lucrează încă de anul trecut la trei proiecte mari, în valoare totală de aproape 30 de milioane de euro care vor fi depuse pentru finanțare în cadrul apelurilor de proiecte prin POR. Aseară, în cadrul Consiliului Local, au fost prezentate și discutate două din aceste proiecte. Cele două proiecte sunt: „Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a Municipiului Făgăraș“ și „Modernizarea și pietonizarea zonei centrale“ .

Proiectul privind modernizarea centrului și pietonizarea acestuia este unul amplu care prevede amenajarea unei piațete între Cetatea Făgăraș- Baia Comunală- Casa de Cultură și Catedrală. Vor fi amenajate zone verzi, trotuare și alei pavate, iluminat stradal, mobilier urban.

Cel de-al doilea proiect privind „Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a Municipiului Făgăraș include traseul: str. Doamna Stanca (între Piața Republicii și Bulevardul Unirii), Bulevardul Unirii(intersecția cu D-na Stanca- str. Mihai Eminescu), str. Libertății și str. Tăbăcari( între intersecția cu Vasile Alecsandri și giratoriu Kaufland). Proiectul presupune realizarea unei autobaze și a unui terminal intermodal de transport public pe strada Libertății.

De asemenea proiectul presupune:

  • modernizarea trotuarelor pe întreaga lungime a tronsonului, pentru asigurarea condițiilor de deplasare pietonală;
  • construirea de piste de biciclete, separate de traficul rutier și de cel pietonal, pe întreaga lungime a traseului;
  • modernizarea aliniamentelor de spațiu verde, precum și plantarea de arbori maturi cu grad ridicat de retenție a CO2;
  • modernizarea stațiilor de autobuz pe traseul analizat;
  • modernizarea stațiilor de parcare existente de pe traseul analizat;
  • achiziția de suprafețe de teren necesare implementării proiectului;
  • implementarea sistemului de închiriere a bicicletelor cu amplasarea a 7 stații pentru închiriere automată și o flotă de 105 biciclete;
  • achiziția de autobuze electrice-3 autobuze;
  • asigurarea căii de rulare în condiții ridicate calitativ

Dar pentru a se implementa aceste proiecte, Primăria Făgăraș trebuie să achiziționeze 9 parcele care aparțin unor proprietari privați.

Pentru a se realiza acest lucru, s-a făcut evaluarea acestor terenuri, iar în urma acestor evaluări a rezultat un preț de 42-43 de euro/mp.

Aseară, în cadrul ședinței de consiliu, a fost prezent și unul din proprietarii terenurilor respective și care a declarat că nu este de acord cu prețul respectiv.

„Planul de Mobilitate al Municipiului Făgăraș a fost aprobat anul trecut iar  pe Planul de mobilitate noi am procedat și am construit trei proiecte de investiții. Planul de Mobilitate presupune ca mobilitatea pietonală, pe bicicletă, transportul public în comun să fie sistematizate și ușor de parcurs orașul în acest fel. Am făcut trei proiecte și fiecare proiect are o valoare de 10 milioane de euro. Bineînțeles că acea infrastructură, de pe cele trei proiecte, trece atât pe domeniul public, cât și pe proprietăți private. Cum ați văzut, am făcut evaluările pe acele proprietăți private și primăria va trebui să le achiziționeze ca să le pună la dispoziția finanțatorului ca să ne finanțeze aceste proiecte. Noi am explicat că acele terenuri pe care se va realiza acea infrastructură de interes local, vor fi puse la dispoziție de către persoanele respective, vom avea o întâlnire zilele următoare după ce am aprobat acele evaluări.  Putem fi de comun acord  și vom ajunge la o înțelegere conform evaluării făcute, dacă nu, conform legii exproprierii, noi vom face această procedură ca în timp legal să putem să punem la dispoziție finanțatorului actele de proprietate. Sunt  nouă parcele, două în spatele Casei de Cultură, două la bisericuța veche, pasajul subteran, terenul aferent, o zonă din sensul giratoriu, în fața catedralei și fostul abator de la Libertății, acolo unde vom face autobaza. Banii pentru aceste achiziții vor fi din proiect, fiind finanțat din fonduri europene.“, a mai spus primarul Făgărașului.

Cel de-al treilea proiect presupune „Modernizarea coridorului de mobilitate urbană în zona industrială a Municipiului Făgăraș“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *