Gheorghe Ștefan va conduce noul ansamblu al Casei Municipale de Cultură
Casa Municipală de Cultură Făgăraș va avea un ansamblu de dansuri populare. Și pentru a se realiza acest lucru, instituția a scos la concurs un post de coregraf. Ieri au fost afișate rezultatele finale ale concursului iar admis a fost declarat, pentru funcția de coregraf, Gheorghe Ștefan.
Gheorghe Ștefan este din Făgăraș, are 46 de ani și este dansator de la vârsta de 10 ani. Din 1997, este coregraful ansamblului de dansuri „Ceata Făgărașului“.
„Concursul a fost destul de greu și a fost foarte strâns. Am avut un juriu competent, format dintr-un coregraf de la ansamblul „Maria Tănase“ din Craiova, iar de la Junii Sibiului a fost un prof. coregraf. Eu mi-am dorit dintotdeauna să facem un ansamblu mare, care să fie reprezentativ dansului de Făgăraș, așa cum sunt celelalte ansambluri profesioniste, obligate să facă dans de Făgăraș, pentru că nu prea suntem în stare să reprezentăm cu cinste și onoare acest dans“, a spus Gheorghe Ștefan.
Din cadrul noului ansamblu de dansuri al Casei de Cultură vor face parte tinerii și copiii din cele trei grupe pe care le coordonează în prezent Gheorghe Ștefan, dar și alți copii dornici să învețe dansul popular.
„În cadrul ansamblului Casei de Cultură vor rămâne cei pe care îi am în prezent, 10 perechi. În plus, mai coordonez un ansamblu la Jibert, de 14 perechi, la Drăguș, de 13 perechi. Din toate aceste trei ansambluri vom face un ansamblu și dacă mai vor și alți copii să vină la dansuri, fără nicio problemă. Ușa e deschis pentru toată lumea! Mai intenționăm să facem un ansamblu de adulți. Noi și acum avem dansatori adulți și intenția mea este să facem un ansamblu pe generații și atunci probabil vom fi și noi reprezentativi“, a mai adăugat Gheorghe Ștefan.
În urma publicării rezultatelor finale, în mediul virtual s-au iscat fel de fel de discuții privind acest concurs. Candidați la concurs au fost și Ioan Ionuț și Anca Ionuț Lungociu, cei care coordonează echipele de dansuri ale ansamblului „Făgărașul“, ansamblu care în ultimii 20 de ani și-a desfășurat activitatea la Casa Municipală de Cultură. Potrivit autorităților locale, acest ansamblu nu este al Casei de Cultură, ci este al unei asociații private care a beneficiat de spațiul instituției, dar și de costumele populare.
„Este vorba de intrarea în legalitate a unor activități. Ansamblurile din Făgăraș sunt ansambluri pe care le coordonează anumiți oameni care sunt constituiți în asociații private. Era normal să avem un ansamblu, în viitor, al Casei de Cultură ca să-l putem finanța. Și atunci, singura modalitate era înființarea unui post de coregraf, înființarea unui post de instrumentist ca să formeze o orchestră pentru ca ansamblu să aibă lângă el și orchestră. De ce vă spun de intrarea în legalitate? Pentru că vrem să investim bani și în completarea portofoliului de costume populare. Noi am început să facem un inventar al costumelor populare, iar aceste costume nu există la Casa de Cultură. Și atunci noi facem un inventar iar ce-i de casat, casăm și să completăm portofoliul de costume. Toate aceste lucruri le-am făcut prin scoaterea la concurs a anumitor posturi. Comisiile au fost formate din oameni externi, specialiști, care au analizat toți concurenții și s-a luat decizia pentru concurentul care a fost cel mai bun. Nu a existat niciun fel de înțelegere cum s-a auzit prin alte părți, cu un candidat sau altul. Probele au fost filmate și se pot pune la dispoziție filmările și comunitatea va decide. Dacă este nevoie, voi da public și filmările din timpul examenelor. Până acum, Casa de Cultură nu a avut un ansamblu al Casei de Cultură. În ceea ce privește ansamblul „Făgărașul“, nu a fost al Casei de Cultură. Au existat în trecut niște protocoale, parteneriate, ceea ce nu erau din punctul meu de vedere legale. Nu poți să faci un parteneriat cu o asociație care să te reprezinte pe tine și să o mai și finanțezi, când tu trebuie să ai ansamblul tău ca să-l poți finanța. Asta nu înseamnă că cei care se preocupă de folclor, în Făgăraș nu vor avea acces la Casa de Cultură. Din punctul meu de vedere, Casa Municipală de Cultură trebuie să deservească întreaga Țara a Făgărașului, tot ce înseamnă folclor în Țara Făgărașului trebuie să aibă acces la Casa de Cultură, toate ansamblurile, toți artiștii“, a mai spus Gheorghe Sucaciu.
Contactați telefonic, reprezentații ansamblului „Făgărașul“ nu au răspuns pentru un punct de vedere.