FOTO-VIDEO. Făgărașul, capitala tradițiilor. Festivalul cetelor de feciori- ediția a XII-a

De 12 ani, sărbătorile de iarnă din Țara Făgărașului se încheie cu tradiționalul „Festival al cetelor de feciori“. Anul acesta, în jur de 30 de cete din zona noastră, dar și cete din județul Sibiu au fost prezente la Catedrala Ortodoxă „Sfântul Ioan Botezătorul“, dar și la parada portului și a tradițiilor pe străzile municipiului nostru.

Sute de cetași au ajuns în această dimineață la Făgăraș pentru a lua parte la cea de-a XII-a ediție a Festivalului cetelor din Țara Făgărașului“. Cetașii și fetele din ceată au purtat cu mândrie portul popular traditional satului lor. Nu au lipsit din ținută vâstra sau steagul, frumos împodobite cu ciucuri, vâsc sau bujori.

Și pentru că este unul din inițiatorii acestui festival, de la eveniment nu a lipsit IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului care a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți.

Este o zi frumoasă care ne amintește de copilăria noastră. De aceea am ținut în mod special ca această tradiție care deja este la a douăsprezecea manifestare să se mențină. Dacă noi menținem două lucruri esențiale: credința neamului și tradiția neamului mai avem șanse să rămânem aici, dacă nu vor veni înlocuitori. Sunt lucruri sfinte toate tradițiile acestea care au crescut în biserică odată cu neamul pentru că noi nu avem un creștinism importat. În momentul în care s-a făcut poporul român, el a fost și creștin -răsăritean. Dacă cele două credința și tradiția au crescut împreună, cele două sunt la fel de sfinte și cu atât mai mult cu cât tinerii sunt chemați acum să preia de la noi sarcina aceasta și să o ducă mai departe pentru că este o sarcină binecuvântată. Iată că am reușit în cei 12 ani așa cum s-a putut să vină din fiecare localitate o ceată.“, ne-a declarat IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Catedrala a fost neîncăpătoare pentru sutele de făgărășeni veniți să asiste la slujbă, dar și să asculte minunatele colinde interpretate de cetele așezate la balcoanele locașului de cult. Timp de mai bine de o oră, cetașii au colindat rând pe rând spre bucuria celor prezenți.

Este final de sărbători de iarnă și început de an 2018, anul centenarului Marii Uniri. După cum se vede, comunitățile făgărășene sunt unite la acest eveniment. Cetele din Țara Făgărașului sunt cele care unesc comunitățile din fiecare sat, și astăzi, așa cum este tradiția, cetele se despart. Anul acesta au fost mai puține cete, au fost 29, dar sper ca tinerii din Țara Făgărașului să păstreze aceste tradiții în continuare pentru a ne bucura așa cum se cuvine de sărbătorile de iarnă“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

 

„Astăzi de Sfântul Ion am venit cu ceata din comuna Beclean, din satul Luța. Așa după cum știți, după 32 de ani s-au gândit tinerii noștri să organizeze ceata de feciori, iar de acum încolo sunt convins că vor fi anual mai multe cete. Ne bucurăm cu toate cetele din toată Țara Făgărașului, împreună cu domnii primari, cu preoții, cu Înaltpreasfințitul părinte de această zi de sărbătoare. Vrem să ducem datinile strămoșești mai departe“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

 

Din șase sate câte are comuna Voila, suntem prezenți cu patru cete. A fost un an bogat în cete și mă bucur că se păstrează tradiția. Sper ca și anul viitor să fie la fel de multe. Festivalul care are loc astăzi e binevenit, a devenit deja tradiție și mă bucur să văd atâta tineret în zonă“, a spus Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila.

 

 

La eveniment au participat cete din fiecare comună a Țării Făgărașului,  acolo unde s-au organizat cete de feciori, dar și din județul Sibiu. Au fost cete din localități precum Glâmboaca, Sebeșu de Jos, Cârțișoara.

Este prima dată când venim la acest festival. Suntem din Glâmboaca din județul Sibiu. Am fost invitați de către părintele nostru și ne bucurăm de acest obicei frumos. În ceată suntem aproximativ 20 de băieți“, ne-a spus Cristian Ciocan, cetaș la Glâmboaca.

 

 

Suntem de la Sebeșu de Jos. În ceată suntem 40 de băieți, dar astăzi am vent doar 10. În fiecare an se face ceată la noi, se păstrează tradiția. Venim de câțiva ani la Făgăraș și am onorat invitația și acum, cu mare drag“, a spus Cătălin Luca, cetaș în Șebeșu de Jos, din județul Sibiu.

 

 

„Suntem de la Dridif, suntem șapte cetași în ceată și șapte fete. De astăzi se destramă ceata însă a fost foarte frumos și ne-am bucurat pentru că nu s-a mai făcut ceată de 24 de ani la noi sat“, ne-a spus Sergiu Comaniciu, vătaf mic la ceata din Dridif.

 

 

Suntem din Șercăița. Costumul nostru este aproape ca la toată lumea, vâstra diferă puțin de alte sate. Azi am colindat colindul„În cinstea gazdei“. De astăzi se destramă ceata iar la noi se joacă „Butoiul“. Toți cetașii, cu fetele dansează pe un butoi. De asemenea, joacă și lumea prezentă la cămin“, ne-a spus Lucian Debu, colcer în ceata Șercăița.

 

 

Momentul mult așteptat de toți făgărășenii a fost parada celor peste 600 de cetași și fete, însoțiți de primari, viceprimari sau preoți prin centrul Făgărașului, până la scena amplasată în centrul vechi.

În centrul orașului, la scena amplasată în fața Primăriei Făgăraș, tinerii au încins o horă.

Nici autoritățile prezente pe scena festivalului nu s-au lăsat mai prejos și au jucat alături de tinerii cetași.

Festivalul s-a încheiat cu o masă la care au luat parte toți cetașii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *