Recomandate

Burduful, obicei străvechi de Bobotează. Tinerii s-au aruncat în apa rece pentru a prinde crucea

Chiar dacă nu a fost gerul Bobotezei, iar gradele în termometre au fost cu plus, nu oricine s-ar arunca în apa rece de munte. Însă câţiva tineri curajoşi din localitatea Şercăiţa au ţinut cu tot dinadinsul să păstreze o tradiţie din moş-strămoşi. După slujba de Bobotează, 12 cetași s-au aruncat în pârâul ce traversează satul pentru a prinde crucea aruncată de preot. Se spune că cel care o prinde se va însura în acest an.

În unele sate din Țara Făgărașului, tradițiile de Bobotează se păstrează și în ziua de astăzi. Pe malul apelor, credincioșii s-au adunat cu mic cu mare să asiste la slujba de sfințire a apei. Și la Șercăița, zeci de localnici s-au adunat astăzi la slujba din biserică. Însă momentul mult așteptat de toți este slujba de pe malul pârâului atunci când tinerii se aruncă în apă după cruce.

Tinerii păstrează an de an acest obicei. Cetașii din Șercăița se reunesc înaintea Bobotezei pentru a împlini obiceiurile ultimelor sărbători. Și asta pentru că sătenii așteaptă ca botezul dat de preot să fie completat cu tradiția veche a satului, scăldatul în pârâul ce traversează localitatea. În acest sens, feciorii își pregătesc „Burduful“. Cu o zi înainte, ei amenajează pe pârâul satului un fel de baraj, care să adune apa astfel încât să poată înota de Bobotează. Noaptea stau de pază ca apa să nu înghețe.

După slujbă,  intră în acțiune cetașii. Preotul aruncă  crucea în „burduf“, după care cetașii trebuie să sară să o aducă înapoi. Primul care ajunge la cruce și o scoate din apă se întoarce la preot care îi dă binecuvântarea. „Suntem 13 băieți în ceată, însă nu am sărit toți, unul a rămas cu icoanele pe margine. Ne organizăm cu o zi înainte și ieri de dimineață am făcut „Burduful“. Am umplut saci cu pământ și am făcut un baraj. Am stat de pază toată noaptea, dar am avut noroc că nu a înghețat apa. Se zice că cine prinde crucea trebuie să se însoare anul acesta. Eu nu am prins crucea“, ne-a spus Marian Debu, cetaș la Șercăița.

„Și eu am fost în ceată și am sărit în apă în urmă cu vreo 40 de ani. Acest obicei e foarte vechi la noi în Șercăița. Anul acesta a fost frumos, a fost cald. Și chiar dacă e frig, tinerii cetași nu se îmbolnăvesc chiar dacă sar în apa rece“, „Acest obicei semnifică Botezul Domnului în râul Iordanului. Aici, la Șercăița de mulți ani sar tinerii în apă. Știu că și tatăl meu a sărit de trei ori, eu am 70 de ani și am sărit și eu o dată. De seara se pregătește Burduful și stau aici și îl păzesc. Acum a fost mai cald. Când erau gerurile de minus 20-25 de grade stăteau noaptea să dezlipească sloiurile de gheață“, ne-au spus câțiva săteni din Șercăița.

 

„Cred că este singurul sat din zona Făgărașului unde mai este acest obicei: părintele aruncă crucea și cetașii prind crucea. Ne bucurăm că au venit mulți oameni și nu doar din comună, ci din toată zona Făgărașului, din Brașov“, ne-a spus Victor Bârlez, primarul comunei Șinca.

Și la Făgăraș, lângă lacul cetății, sute de făgărășeni au luat parte la slujba de Bobotează. De câțiva ani, a devenit tradiție ca slujba în Făgăraș să fie oficiată lângă apa lacului. Făgărășenii s-au rugat și au luat apă sfințită din butoaiele pregătite în acest sens.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *