Protopopul greco-catolic, pr. Liviu Negrea a fost desemnat cetățean de onoare al Făgărașului

Preotul protopop greco-catolic, Negrea Tit -Liviu a fost desemnat cetățean de onoare la propunerea enoriașilor greco-catolici. Proiectul de hotărâre inițiat de primarul Gheorghe Sucaciu a fost înaintat spre aprobare consilierilor locali, astăzi în cadrul unei ședințe extraordinare și a fost aprobat în unanimitate.

Conferirea acestui titlu vine ca o recunoaștere a meritului unui om, care este prin simpla existență un model, dovedind practic că omul sfințește locul și-l potențează, dându-i valoare

Am inițiat acest proiect de hotărâre la solicitarea mai multor cetățeni. Aveți în mapă lista cu semnături. După cum știm în Municipiul Făgăraș sunt comunități care au diferite religii. Întotdeauna am susținut ca în comunitatea făgărășeană, aceste comunități să trăiască în pace și liniște, iar preotul protopop greco-catolic Negrea Liviu a făcut în așa fel încât această comunitate greco-catolică să fie unită. De 20 de ani a construit și o biserică și a înființat și protopopiatul în Făgăraș și Țara Făgărașului și cred că merită ca  pentru ceea ce a făcut pentru comunitatea făgărășeană să fie desemnat de către Consiliul Local cetățean de onoare al municipiului Făgăraș“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Img 20240524 105203Pr. Liviu Negrea s-a născut la data de 25 octombrie 1970 în  Făgăraș, din părinți Titus și Elena Negrea. A moștenit de la părinți dârzenia, hărnicia și mândria de a fi a tatălui sau, iar de la mama sa firea sensibilă împodobită cu toate darurile frumuseții fizice și morale. Mentorul și modelul a fost bunicul pe linie paternă, părintele Liviu Negrea, din Pojorta, al cărui nume il și poartă. Provine dint-o familie veche de medici, dascăli și preoti din Tara Făgărașului. În anul 1990 a ales să devina preot- greco catolic, urmând credința și tradiția familiei. Este al nouălea preot în succesiunea familiei..

Din anul 1990, odată cu redeschiderea Parohiei Greco- Catolice Făgăraș, a ajutat la oficierea slujbelor religioase, alaturi de parintele protopop de atunci Ioan Jidveian, în difererite locații: sala de ședințe a Primăriei Făgăraș, sala Dieitei din incinta Cețătii Făgărașului, devenind paroh în anul 1994 la Parohia Greco Catolică „Adormirea Maicii Domnului ” Făgăraș, odată cu absolvirea Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca,  Institutului Teologic de grad universitar Blaj în anul 1994, Licențiat -Teologie Greco Catolică Pastorală în anul 1999, finalizînd studiile de master in anul 2006 – Teologie Pastorală în comunitățile ecleziale- titlul lucrării ”Pojorta- Monografie. Așezămintele bisericești”.

Din încredințarea Preafericirii Sale Cardinalul Lucian Mureșan, s-a demarat la Făgăraș construirea bisericii cu hramul”Adormirea Maicii Domnului” în anul 1995. A fost finalizată lucrarea de construire și s-a consacrat biserica în anul 2004 de către Preafericitul Cardinal Lucian , precum și în prezența Nunțiului Apostolic în România Jean-Claude Perisset.

În anul 1995 a fost demarat la Făgărăș, împreună cu preotul Bisericii Evanghelice și cu parintele orthodox Cornel Ursu, mișcarea ecumenică, alaturându-se ulterior acestui proiect Biserica Romano- Catolică, Biserica Unitară, Biserica Reformată, unde s-au menținut relații de buna prietenie și colaborare cu toate cultele din Făgăraș.

Între timp, în anul 2009 s-a început construirea sediului Vicarial din Făgăraș, construcție care a fost finalizată în anul 2011.

În anul 2015 a fost construită capela mortuară ce se află în curtea bisericii, capelă care deservește toate cultele din Făgăraș și Țara Făgărașului.

Încă din anul 2000 a fost inițiat un schimb cultural cu o parohie din Catania – Sicilia, păstorită de parintele Antonio de Maria, proiect în cadrul căruia tineri din parohiile înfrățite au desfășurat activități tematice în România și Italia, în perioada vacanțelor școlare.Tot în cadrul acestui proiect , au fost sustinuti tinerii studenți din Făgăraș, capabili de performanță, care aveau posibilități financiare reduse, cu burse de studio, pentru finalizarea licenței. Au fost adoptate la distanță familii cu posibilități reduse, oferindu-li-se sprijin pentru traiul zilnic.

A colaborat cu Primaria Municipiului Făgăraș în mandatul primarului Sorin Manduc, această colaborare s-a materializat cu dotarea spitalului din Făgăraș cu paturi hidraulice pentru secțiile de cardiologie și interne.

A sprijinit acțiunile de stângere de fonduri pentru Hospice Casa Speranței pe tot parcursul funcționării acestei stucturi la Făgăraș. A mobilizat membrii parohiei din Făgăraș și Țara Făgărașului pentru susținera financiară a celor aflați în vevoi în cadrul proiectelor: Ajutor pentru Ucraina, Operele Misionare Pontificale. În colaborare cu Caritas Mitropolitan Blaj, în anul 2022 a construit o casa (compusa din doua camera si bucatarie ) pentru o familie monoparentală(mama cu 4 copii) strâmtorată de probleme, pe stada Salcâmului.

În calitate de director diecezan delegate pentru Operele Misionare Pontificale (din anul 2017 până în prezent) la nivelul Arieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș a inițiat activități oportune pentru cei aflați în situații mai dificile, tineri și vărstnici.

La data de 23 aprilire 2017, părintele Cardinal Lucian Mureșan i-a oferit Parintelui Protopop Negrea Tit-Liviu – Ordinul Preasfânta Treime ca semn al prețuirii și binecuvântării pentru râvna și dărnicia arătată față de biserică și marturisirea credinței creștine prin cuvânt și fapte bune.

În cei 30 de ani de slujire preoțească parintele s-a îngrijit să ofere sprijin spiritual credincioșilor păstoriți, prin Dumnezeiasca Liturghie și Laudele divine, precum și să administreze  cu toată grija bunurile bisericești. Are un spirit organizatoric, cu experientă în managementul grupului, dobândite în cadrul formării profesionale, dar și în echipele de lucru pe care le-a coordonat. Coordonează actiunile din cadrul ”Operei SS Cirill e Metodio Giovani Poulo II  ONLUS” din anul 2000, privind acordarea burselor școlare, schimburi cultural româno- italiene.

Părintele excelează prin predicile și cuvântările sale, cuvintele sale ajung la suflet, devenind ziditoare. Părintele este o persoană conștiincioasă, nu si-a neglijat niciodată atribuțiile care i-au fost date, îndeplindu-și cu demnitate și devotament slujirea la care a fost chemat.

Conduita ireproșabilă a părintelui l-a transformat într-un poet – păstor care, cu multă iubire, si-a condus turma spre bine, frumos, moral, autentic, românesc, se arată în referatul de specialitate aferent proiectului de hotărâre.

foto: facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *