Țara Făgărașului

Breaza – Istorie și tradiții- Ceata de feciori

 

Tradițiile și obiceiurile populare și în special cele ale cetei de feciori din Breaza au fost prezentate aseară în cadrul unui eveniment aflat deja la a doua ediție pentru comuna Lisa. Evenimentul a purtat numele „Breaza- istorie și tradiții- ceata de feciori“. În cadrul acestui eveniment care a avut loc la Fundația Culturală „Negru Vodă“ a fost prezentată legenda lui „Negru Vodă“ prin prisma unei scenete. De asemenea, tot legat de satul Breaza, ing. Ioan Ciungara a lansat cartea „Breaza- ceata de feciori“. Evenimentul a culminat cu colinde, joc și voie bună a sătenilor prezenți la fundație și care s-au pregătit intens pentru această sărbătoare.

 

 

„La Fundația Negru Vodă sunt prezentate obiceiurile din satul Breaza, comuna Lisa. Oamenii din Breaza, inclusiv Primăria, Consiliul Local încearcă să mențină tradițiile, să fie cât mai aproape de originalul care era acum 40-50 de ani și chiar le mulțumesc oamenilor care au venit și susțin această prezentare, precum și lansarea cărții satului Breaza. Cetele au început să cam dispară în ultimii ani, în ultimii 20 de ani, cred că și din cauza migrației; tinerii care fac 18 ani și care doar ei puteau intra în ceată în timpurile mai vechi, își găsesc drumul și căile în alte părți, chiar și peste hotare și ceata se organizează cam greu acum. Înainte, nu exista sat fără ceată, acum  sunt destul de puține, dar sperăm să nu se uite tradițiile. Acesta este și motivul pentru care organizăm astfel de evenimente“, a spus Gheorghe Moga, primarul comunei Lisa.

„Este un eveniment intitulat „Breaza- istorie și tradiții- Ceata de feciori“. Este partea de prezentare, de promovare a unei munci de cercetare care s-a desfășurat împreună cu un colectiv colaboratori din Breaza pentru găsirea de date, poze, legate de cetele de feciori din satul respectiv. Astă seară este prezentat un concept pe care l-am prezentat și anul trecut și anume partea de expoziție de fotografii, partea de prezentare unei broșuri cu cetele de feciori, un mic istoric al satului, al obiceiurilor și tradițiilor în general și în special tradiția cetelor de feciori din satul Breaza, urmat de un program artistic legat de evenimentele din Ajunul Crăciunului și în zilele de Crăciun“,a spus ing. Ioan Ciungara, autorul cărții „Breaza- ceata de feciori“.

„Programul are două părți: o parte istorică și este o trecere în revistă a istoriei satului Breaza de pe vremea dacilor și până la eliberarea de sub dominația comunistă. Partea a doua a programului este un program artistic cu colinzi din satul Breaza și în ceea ce privește costumația este cea tradițională satului. Am insistat tare mult să nu se aducă costume din alte sate“, a spus Mihai Goian profesor pensionar de istorie la Lisa și Breaza.

Oamenii din Breaza s-au pregătit intens pentru ca acest program să iasă perfect iar obiceiurile să fie realizate așa cum au fost moștenite din moși-strămoși.

Este un costum autentic din Breaza făcut de bunici pentru că noi nu mai știm să țesem. Pregătirea pentru acest eveniment a fost pe măsură și sperăm să iasă totul bine. Pot să spun că ne-am pregătit în jur de trei săptămâni.În copilăria mea, aproape în fiecare an erau cete de feciori. Acum, s-au mai rărit, dar sperăm să ducem tradiția mai departe iar cei care vin din urmă să aibă în vedere ceea ce facem noi“, ne-a spus Mariana Lazea, din satul Breaza.

Evenimentul a fost desfășurat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Lisa.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *