După 32 de ani se organizează ceată într-un sat din Țara Făgărașului

foto:arhiva

Zilele sunt numărate până la sărbătoarea Crăciunului iar unul din momentele mult așteptate de toți este cel al colindului cetelor de feciori. Din păcate, anul acesta, în multe sate din Țara Făgărașului, acolo unde an de an tinerii se organizau în cete, nu va fi acest obicei. Totuși sunt și localități unde după zeci de ani în care oamenii nu au mai auzit colindul tradițional al cetei, se va organiza ceată de feciori. Este și cazul localității Luța din comuna Beclean  unde după 32 de ani, cinci tineri din sat vor organiza ceata din Luța.

De 32 de ani nu s-a mai făcut ceată la Luța.  Înainte, penultima ceată a fost în 1971 din câte știu; au fost 7 cetași. Tot așa după o lungă perioadă în care nu a mai fost ceată la Luța. Sunt doar cinci tineri care vor cânta două colinde dintre care este din Luța „Sus în poarta lui Crăciun“. Acum sperăm că este un suflu nou; i-am impulsionat eu personal pe tineri și împreună cu noul preot Ivan de la Luța, astfel încât tinerii au ajuns să facă ceată, singura ceată din comuna Beclean din acest an“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

În plus, cei cinci tineri din ceata Luța vor împodobi bradul din catedrala ortodoxă din Făgăraș.

„Comuna Beclean și ceata din Luța s-au îngrijit pentru a dona Catedralei din Făgăraș unde va avea loc Parada Cetelor, un brad din pădurea Becleanului care va fi împodobit luni de către ceata din Luța. Este un obicei care va fi dus mai departe și de alte cete din Țara Făgărașului și suntem mândri că suntem prima comună care face acest obicei. Vom și colinda la brad. Ceata din Luța împreună cu grupul vocal din Beclean va colinda în Ajunul Crăciunului, în 24 decembrie, după slujbă“, a mai spus primarul comunei Beclean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.