Ursul a atacat în Făgăraș

Caz fără precedent în Făgăraș. Ursul a atacat în această dimineață în cartierul Câmpului din Făgăraș. Din primele informații se pare că este vorba de un copil.  Echipele de salvare sunt la fața locului.

update

O fată de 14 ani și un bărbat de 39 de ani au fost atacați de un urs.

Fata de 14 ani împreună cu sora ei geamănă și cu altă soră de  7 ani au plecat spre școală în jurul orei 7.30 când dintre blocuri le-a sărit în față un urs.  O făgărășeancă a auzit pe geam răcnetele ursului și a dat alarma.

„Fetele se duceau la școală și de undeva din tufe a sărit ursul direct pe ele. Erau trei fete: două gemene și una mai mică. A prins-o pe una din gemene și a trântit-o la scară. La un moment, un om care își repara ceva la mașină și avea un băț în mână a sărit. Eu strigam la bărbatu-meu să iasă că e un urs pe fată. A lăsat fata și a fugit mai departe și a sărit la un alt om.  Nu am mai văzut bine dar auzeam cum omul strigă. Bărbatu-meu a fugit cu niște bidoane  să facă gălăgie pentru că a zis că nu ai voie să ieși cu pușca, ursul a lăsat omul și a fugit. Fetița e rănită la picior, i-a luat pielea de pe picior, i-a rupt hainele pentru că era pe ea efectiv și pe bărbat l-a zgâriat și pe el. Îl auzeam pe urs cum face. Să-i  împuște. Ce să faci tu ca femeie dacă ieși afară? Copiii se duc la școală, săptămâna viitoare se schimbă ora. Ce siguranță le oferi tu? Îi omoară ca să apere ursul? Ursul cui? Copiii mei s-au speriat în casă de frică. Ai voie să-l împuști? Bărbatul meu e vânător și când am văzut ursul pe fată, asta i-am spus: Ia pușca și împușcă-l și mi-a zis că nu are voie. Cu pușca în casă și ieși afară cu două bidoane la ditamai ursul? Să mă omoare el pe mine“, ne-a spus o făgărășeancă.

Fata are o plagă mușcată la nivelul șoldului stâng și zgârieturi la umăr și membrele superioare, iar bărbatul de asemenea mai multe zgârieturi.

Copiii au plecat la școală în jur de 7.30 dimineața și după puțin timp că  una din fete ne-a sunat că au fost atacate de urs. Speriați ne-am dus, au venit salvările, SMURD-ul. Fetița era jos în fața unei scări de bloc, rănită la un picior, celelalte două speriate. Acum, este la spital, asteptăm să vedem ce spun doctorii. Astă-i Făgărașul și țara noastră. Avem încredere să ne trimitem copiii la școală și să-i atace ursul“, ne-a spus tatăl fetei atacate de urs, Lazăr Ciprian.

Imediat a fața locului au ajuns autoritățile. Deja s-a făcut cerere pentru a se primi aprobare pentru împușcarea ursului. Se pare că este același urs care a creat numeroase probleme în zona Șercăița – Ileni.

Având în vedere cazul din această dimineață, deja am sesizat Agenția pentru Protecția Mediului, Comisariatul Gărzii de Mediu prin care am solicitat derogare în vederea împușcării. Așteptăm actul medical de la spitalul municipal în legătură cu plăgile produse prin mușcătură de către urs și sper ca în cursul zilei de astăzi să obținem aprobare de împușcare. Eventual vom face și o goană de împingere pentru că părerea mea este că este același urs din Combinat care a fost văzut și săptămâna trecută în zona cartierului din colonie. Sper să avem acces în combinat dacă dorim să facem această goană de împingere. Dacă vom primi aprobare de la minister, bineînțeles că vom împușca. Va trebui să-l monitorizăm ca să împușcăm ursul care e cu probleme nicidecum alt urs, însă noi cam știm despre ce urs este vorba pentru că acest urs a atacat în mai multe zone: și la Hârseni, și al Ileni, la stânele din zona respectivă, chiar și la Șercăița. Este cam același urs care se învârte în această zonă. Părerea mea este că e același pentru că el a fost văzut cam în această zonă: Șercăița- Mărgineni, Hârseni-Ileni. Văd că este nărăvit, motiv pentru care atacă necondiționat în repetate rânduri. Paznicii de vânătoare sunt în zonă, ursul a ieșit din oraș și a fost văzut fugind pe câmp spre Ileni spre zona cu porumb de la Ileni“, a spus Sorin Șuler, șeful AVPS Făgăraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *