Ursul prin Făgăraș. Oamenii sunt speriați

foto:romaniatv.net

Atenție mare! Un urs a fost văzut în această dimineață pe străzile din Făgăraș. Mai mulți făgărășeni au postat pe rețeaua de socializare mesaje de atenționare pentru toți cei care ajung în cartierul Combinat. „În zona combinat e un urs mare. Mare grijă, l-a văzut iubitul meu azi dimineață la ora 5 “, a scris o făgărășeancă.

Nu e pentru prima dată când ursul a fost văzut în cartierul Combinat. În urmă cu două săptămâni aceasta a fost văzut la tomberoanele de gunoi. Oamenii spun că le este frică.  „Le e frică oamenilor să mai iasă afară. Trebuie să facă cineva ceva că poate se dă la copii când merg la școală dimineața“, ne-a declarat o făgărășeancă din colonia Combinat.

„Într-adevăr am fost anunțați că un urs mare se află în interiorul Combinatului. Se pare că tot mai des urșii încearcă să ajungă pe raza localităților în vederea hrănirii pentru că până la urmă de asta vin pentru a căuta hrană. Se apropie perioada de iarnă în care ei au nevoie să acumuleze cât mai multă hrană întrucât vor migra în zona de munte, la bârlog și acesta este motivul pentru care se întâmplă ce se întâmplă. Este într-adevăr un mare pericol pentru că ursul este un animal imprevizibil care poate să atace în orice moment. Dacă în momentul acela, cineva apare în fața lui, e posibil să atace. Trebuie ca cetățenii să aibă mare grijă în condițiile în care vor vedea astfel de exemplare în oraș și nu numai“, ne-a declarat Sorin Șuler, șeful AVPS Făgăraș.

Se pare că ursul se adăpostește în pădurea din zona Combinatului. De acolo, frecvent ajunge în cartierul Combinat, dar și la Fabrica de Pulberi.

„Da, este un urs mare după datele pe care le am și le-am primit de la cei care m-au sesizat. A fost văzut și alte dăți în zonă și cred că persistă să revină în zonele respective. Undeva în Combinat, în zona Hurezului se pare că are locul de adăpostire, prin zonele cu multe higiuri ( păduri dese de lăstari) cum le spunem noi vânătorii. Nu au nicio frică, nu au treabă cu mașini, cu nimic mai ales dacă este un urs mare așa cum se vorbește că este acesta. Urșii mari, de regulă sunt urșii care sunt și cu vârstă destul de mare, nu sunt urși tineri. Un urs mare poate fi la 300 – 350 de kg“, a mai spus Sorin Șuler.

Singura măsură ce poate fi luată este goana animalului, dar și în acest caz este destul de greu ținând cont că zona este una specială.

„Măsuri în afară de faptul că putem să facem goană de împingere, în sensul de a-l scoate afară din zonă, din raza Combinatului, nu avea ce să facem. Și nici acolo nu putem să intrăm, fiind zonă specială. Deci este greu de ajuns acolo ca să putem să facem o goană de împingere cu câini și cu focuri de armă trase în plan vertical“, a mai adăugat șeful AVPS Făgăraș. 

Nu este pentru prima dată când ursul ajunge în oraș, deși destul de rar s-a întâmplat acest lucru. În urmă cu câțiva ani, un urs a ajuns prin centrul orașului și pe strada Vasile Alecsandri. Norocul a fost că animalul nu a întâlnit pe nimeni în cale.

„Cu mulți ani în urmă, tot așa a intrat un urs în Făgăraș, undeva prin zona Cetății, după care a intrat în unitatea militară. Am reușit de l-am scos de acolo și cum mare greutate am reușit să-l scoatem în exteriorul Făgărașului, undeva prin zona podului de la Galați, după care a luat-o pe centură și a ieșit undeva în zona Dridif. Tot așa după câteva ore de chin, cu mașina după el pentru că nu puteai să te dai jos din mașină, cu claxoane, cu poliția, până la urmă am reușit să-l scoatem afară. Am avut noroc că nu s-au întâmplat incidente atunci“, a mai spus Sorin Șuler.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.