Sute de oameni au participat la nunta tradițională din Drăguș
Astăzi a fost sărbătoare mare în Drăguș şi toată lumea a participat la nunta tradițională. Sute de oameni au fost prezenţi şi pe lângă localnici, evenimentul a adus şi turişti dornici să vadă obiceiurile din Drăguş.
Încă de la orele amiezii, uliţele satului Drăguş s-au umplut de oameni costumaţi tradiţional. Casele au fost şi ele împodobite cu straie ţesute de bătrânele satului. Totul ca să anunţe un mare eveniment în satul de la poalele munţilor Făgăraş, nunta tradiţională, denumită sugestiv „Nunta prin fotografie“.
„Continuăm la Drăguș obiceiurile tradiționale și mulțumim tuturor celor implicați și tuturor celor care au fost prezenți astăzi la eveniment. Ne-a ajutat Dumnezeu de o vreme foarte bună și ne bucurăm împreună cu toți invitații de acest eveniment“, ne-a spus Cornel Greavu, primarul comunei Drăguș.
Evenimentul a debutat cu chemarea la nuntă. Flăcăii călare pe cai au mers în tot satul pentru a invita oamenii la nuntă. Cei sosiţi să asiste la acest obicei au urmat un traseu bine stabilit exact aşa cum se făcea nunta la Drăguş. De la mire alaiul a plecat după naşi iar de la naşi la mire şi apoi la casa miresei. Bineînţeles că fiecare moment a fost însoţit de strigături: unele satirice adresate socrilor sau naşilor. Majoritatea strigăturilor sunt între cele două grupuri: ale miresei şi ale mirelui.
„Suntem la a patra ediție a „Nunții drăgușene“ care se numește „Nunta prin fotografie“. Aici noi împodobim mireasa, vin fetele cu plocoane și strigă tot felul de strigături, mustrături pentru mireasă, pentru soacra mică, pentru socru și așteptăm din moment în moment să apară alaiul cu mirele și cu nașii. Aici se desfășoară gătitul miresei, după aceea când ajung mirele cu nașii apar și soacrele și se strigă din nou mustrături pentru soacra mare, pentru soacra mică și pe urmă este plătitul miresei de către nași. Se face un joc când se întâlnesc cu toții și apoi mergem către centru. Însă după ce trecem de biserică este obiceiul „poarta“. Acolo, tot așa, nașul trebuie să plătească „poarta“ pentru că tradiția era că mireasa pleca la altă casă și le părea rău după vecina lor, după prietena lor și atunci le mai puneau o piedică ca să nu se ducă așa cu ușurință la casele lor. Obiceiul este din moși strămoși și lumea vine cu cea mai mare plăcere și fiecare îmbracă cu drag costumele tradiționale și ne simțim foarte bine în portul popular de la Drăguș“, ne-a spus Mariana Sucaciu, învățător la Școala Gimnazială „Ion Codru Drăgușanu“.
Aşadar întreg spectacolul, cu toate momentele tradiţionale, inclusiv cu mersul la oale, primirea zestrei sau găina a fost urmărit cu mult interes de toţi cei prezenţi.
Şi pentru că obiceiul trebuia respectat aşa cum se cuvine, cei prezenţi au putut degusta din mâncărurile tradiţionale oferite de organizatori.
De asemenea, lângă Căminul Cultural au fost amenajate standuri cu produse tradiţionale din Drăguş.
„Comuna Drăguș sărbătorește a patra ediție a obiceiului „Nunta Tradițională“. În fiecare an, evenimentul a venit cu un nou nume, o idee nouă, iar anul acesta este „Nunta prin fotografie“. Evenimentul are la fel standurile cu producători, tradiția de nuntă iar mai nou am venit cu ideea de amenajarea unui colț pentru participanți cu oglindă magică. Toată lumea are posibilitatea să-și facă o poză, apoi ne încântă interpreți și ansambluri din zona noastră: Mioara Greavu, Ansamblul din Drăguș,Ansamblul din Jibert“, ne-a spus Cristina Fogoroș, fiică a satului.
La final, cei prezenţi au avut parte de un spectacol folcloric susţinut de îndrăgiţi intrepreţi şi ansambluri populare.
Invitați speciali au fost Ioan Bocșa și Sergiu Cipariu. Cunoscutul interpret Ioan Bocșa s-a bucurat că se află în rândul locuitorilor Țării Făgărașului și le-a făcut o mărturisire celor prezenți. Strămoșii lui din partea mamei sunt din Viștea. Familia de preoți Șandru s-a mutat în județul Alba prin anul 1700.
„Din partea mamei eu mă trag din zona Viștea. În urmă cu trei generații, familia Șandru a plecat de aici din prin 1700 și s-au stabilit la Oarda, la Alba, deci într-un fel sunt băștinaș și eu. În plus am legături cu Drăgușul de acum 30-40 de ani, am un foarte bun prieten și am fost la diferite evenimente. Inițiativa mi se pare foarte bună pentru că obiceiurile și-au pierdut funcția, dar aducându-ne în scenă măcar vede lumea ce am avut și este un element de identitate din punct de vedere cultural“, a spus Ioan Bocșa.
Evenimentul a fost finanţat de Primăria Drăguş şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov.
„Sunt fericită că mă aflu din nou la Drăguș, de data aceasta este nunta drăgușană și este foarte importantă pentru noi. Consiliul Județean prin consilierii județeni valorifică tradiția noastră iar a Drăguș este cu mult mai mult față de alte zone.E deosebit de frumos, soarele cu noi și toată lumea se simte bine“, ne-a spus Gabriela Brebeanu, consilier județean.