Boholțul, din nou sursă de inspirație pentru artiști
Satul Boholț a devenit în ultimii șase ani, locul de întâlnire a renumiți și cunoscuți artiști plastici. Datorită eforturilor unui fiu al satului, inginerul Vasile Joanta, la Boholț se organizează în fiecare vară, tabăra de creație „Pro Boholț“. Anul acesta este a șasea ediție a taberei care și-a început lucrările în urmă cu câteva zile și care găzduiește șapte artiști plastici cunoscuți în întreaga țară și nu numai.
Timp de două săptămâni pe an, casa părintească a inginerului Vasile Joanta(al Priotesi), dar și ulițele sau câmpurile Boholțului, se transformă în centru de creație. Anul acesta, pentru al șaselea an consecutiv, cinci pictori și doi sculptori au ajuns la Boholț.
„Suntem la a șasea ediție a taberei de creație plastic „Pro Boholț“. Am început în 2012 și suntem în 2017, la ediția a șasea și e o ediție mai specială având în vedere că participă de data aceasta șapte artiști. Este prezentă domnișoara Mihaela Diaconu, cunoscută și Mișa, e scuptoriță în metal. Lucrează mai bine ca orice fierar deși e un pic de fetiță. De asemenea mai e prezentă domnișoara Irina Panțiru care a fost și anul trecut, e pictoriță. Mai sunt pictorii, domnul Ioan Chiriac care este pictor și de biserici , David Sava care e președintele Filialei Galați a Uniunii Artiștilor Plastici, domnul Miron Gheorghe care e muzeograf la Muzeul de Artă din Galați, domnul Cornel Corcăcel, profesor la Liceul de Artă din Galați și sculptorul domnul Denis Brânzei cu niște lucrări excelente în Galați, lucrări în metal și piatră. Pentru anul acesta pictorii nu au nicio tematică specială, o să-și aleagă ce vor dânșii“, ne-a spus Vasile Joanta, organizatorul taberei.
Pe graficianul Cornel Corcăcel l-a găsit alături de alți doi pictori în grădina casei familiei Cristian.
„Se numește tehnica pastelului, și funcționează foarte bine atunci când lucrezi după natură. Este o tehnică nu foarte întâlnită la noi în țară, dar care zic eu are succes împreună cu partea artistului pentru că se poate lucra repede. Am ales să realizez troița de la marginea satului, am lucrat o parte acolo, o parte aici, depindem și de vreme, dar peisajul e așa de frumos astfel încât nu poți să-l uiți. Se poate lucra și după memorie, nu e nicio problemă. Am ales troița pentru că satul acesta inspiră foarte multă sfințenie, oamenii sunt deosebiți, eu simt că este un echilibru între omul de aici și natură“, ne-a spus Cornel Corcăcel, grafician.
Ceilalți pictori și sculptori lucrau în curtea casei lui Vasile Joanta.
„E prima dată când vin, am auzit de această tabără de la colegii mei și faptul că am fost invitat am acceptat cu mare drag invitația. Ne simțim foarte bine, e un spațiu exceptional, ne-a scos din cotidianul nostru pentru că noi în Galați avem diverse activități și efectiv am venit să fiu relaxat și să lucrez“, ne-a spus prof. David Sava, artist plastic.
„Este vorba de o imagine religioasă, e vorba de sfântul Vasile cel Mare în tehnica fresco, ceea ce implică lucrul pe ud, pe un perete. Încercăm apoi să o extragem de pe perete și să o punem pe un suport nou, pe o pânză și să fie purtătoare, ca o icoană mobilă“, ne-a spus Ion Chiriac, restaurator de monumente.
Dacă pictorii și-au ales ei tematica, sculptorii au o misiune importantă. Trebuie să realizeze două lucrări care vor fi în centrul atenție în vară, atunci când la Boholț se vor sărbători cei 700 de ani de atestare documentară.
„Sculptorii lucrează cu temă pentru că anul acesta Boholțul împlinește 700 de ani de atestare documentară și în august sper să organizăm o sărbătoare mai deosebită „Fiii satului“, dar cu mai mulți invitați. Cei doi doi sculptori lucrează ceva special pentru această sărbătoare. Mișa lucrează o cruce din metal pentru comemorarea eroilor din cele două războaie din Boholț și a eroilor necunoscuți a căror mormânt a alunecat cu ani în urmă când a fost o alunecare de teren și vrem să-l refacem. Domnul Denis Brânzei lucrează în piatră, o să fie un monument care să celebreze cei 700 de ani, și care va fi amplasat la intrare în sat. Trebuie să vorbim cu primăria cum o să-l așezăm ca să arate bine, să fie vizibil. Vă spun că dimensiunile pietrei celei mai mari vor fi de 2,40 m/1,20 m și groasă de 20 și ceva de cm plus altele. În orice caz va avea ca temă dăinuirea boholțenilor și elemente care i-au ținut. De exemplu pământul, o să fie plugul, o unealtă pe el, crucea și biblia sau cartea“, ne-a spus Vasile Joanta.
„Momentan fac o carte care face parte dintr-un ansamblu. Lucrarea va fi o masă, o masă inspirată de Cina cea de Taină și toate lucrurile care fac parte din această lucrare sunt legate de istoria din Boholț, pământ, biserică, o să fie și o cruce. Ne simțim foarte bine și sunt fericit că domnul Vasile Joantă ne oferă șansa acesta. În plus nu mi-aș fi închipuit niciodată că o să fiu în aceeași tabără cu profesorii mei: cu domnul Miron, domnul Chiriac“, ne-a spus Denis Brânzei, sculptor în piatră.
„Voi face o troiță care va fi amplasată în curtea bisericii. Va fi Iisus răstignit din corten și trăsăturile le voi realiza din electrod de inox și fier. E o pasiune pe care am descoperit-o în facultate după ce în liceu am făcut ceramică. A fost dragoste la prima vedere. Am mai multe lucrări, în București am trei lucrări mai mari: în parcul Titan este un cal de 7 metri, încă un personaj înaripat în cadrul unui simpozion făcut în 2013, apoi anul trecut pentru un centru comercial am făcut un personaj lung de 16 metri și înalt de 8 metri“, ne-a spus Mihaela Diaconu.
Tabăra se încheie cu vernisajul expoziției care va avea loc la Muzeul Țării Făgărașului în data de 23 iunie, după care va ajunge la Boholț, în august cu ocazia sărbătorii de acolo. Lucrările artiștilor vor ajunge apoi prin mai multe orașe importante din țară. Astfel, organizatorul taberei vrea să facă cunoscute frumusețile Boholțului prin imaginile realizate de artiști.