Proiectul „Iarba verde de acasă“ a ajuns la final
Ediția I a proiectului ”IARBA VERDE DE ACASĂ” derulat în localitatea Lisa a ajuns la final. Din luna februarie până în iunie, cei 50 de copii înscriși în acest proiect au participat la activități diverse din domeniul biologiei: activități de microscopie, experimente, studiul liliecilor, studiul furnicilor, observații ornitologice în Rezervația Naturală Zona Umedă Mândra, observații ornitologice în satul Lisa, studiul fitocenologic în care copiii au învățat să recunoască arborii și plantele. Activitățile din cadrul proiectului s-au încheiat cu o excursie la Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București.
Pe lângă activitățile planificate în acest proiect, coordonatorii au descoperit tainele microscopului.
„Ca și rezultate ale acestui proiect putem enumera: 126 elevi beneficiari direcți (copiii înscriși în proiect plus cei din activitățile extra), 84 de ore de curs, 4 parteneri specialiști în biologie și mulți alți beneficiari indirecți( comunitatea din Lisa, părinți, bunici). Le mulțumim pe această cale partenerilor noștri care au răspuns prompt și cu bucurie solicitărilor noastre: drd. biolog Crețu Georgiana, ing. silvic Crețu Costel, dr.biolog Lazăr Anamaria, dr. biolog Tăușan Ioan“, a spus Cristina Dudan, profesor de biologie.
Feed-back-ul din partea copiilor și din partea părinților a fost unul pozitiv, astfel încât coordonatorii proiectului vor să continue și cu ediția a II- a, cu activități interesante, creative, adaptate nevoilor copiilor.
„Datorită acestui proiect, copiii noștri au avut posibilitatea de a învăța lucruri interesante într-o manieră diferită. Acest proiect a fost unul educativ și în același timp interesant, primit cu bucurie atât de copii cât și de părinți” , a spus Mariana R. mama unui elev.
„La proiectul Iarba verde de acasă am participat cu mult interes, adult fiind, deoarece s-au oferit informații foarte interesante ( ex: amănunte despre lilieci, fascinata lume a furnicilor etc.). Coordonatorii și partenerii lor au depus mult suflet și au dat dovadă de foarte multă implicare pentru a fi pe înțelesul tuturor participanților”. Mihaela R. mama unui elev.
„A fost interesant să observ păsări atât de mici cu telescopul. Cum nu am avut niciodată un telescop, în aceste activități am avut șansa să văd ceva nou. Imi plac activitățile în natură deoarece mă fac să prețuiesc și protejez mediul în care trăim”, a spus eleva Gabi D.
„Proiectul acesta mi-a plăcut foarte mult deoarece am învățat multe lucruri interesante. Am studiat țesuturi , am învățat despre furnici, despre lilieci, despre diverse specii de păsări și plante, lucruri despre care nu am învățat la școală. Aș fi încântat să mai particip la astfel de proiecte!”, a spus Casian R.
”IARBA VERDE DE ACASĂ” este un proiect de voluntariat în domeniul educației pentru stimularea interesului față de științele naturii, coordonat de prof. de biologie Dudan Cristina și preot Dudan Sergiu, paroh la Biserica Ortodoxă Lisa. Activitățile s-au desfășurat la casa parohială.
În urma unui concurs la care au participat 24 de proiecte din Țara Făgărașului, „Iarba verde de acasă“ a obținut o finanțare pentru aparatura necesară (microscop profesional și luneta pentru observații în natură) prin Fondul Științescu gestionat de Fundația Comunitară Tara Făgărașului.
Fondul Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale care încurajează pasiunea pentru științe si tehnologie a copiilor și tinerilor între 6 si 19 ani din Țara Făgărașului de către FCTF, alături de Romanian-American Foundation. Prin acest fond elevii sunt ajutați să descopere că științele sunt interesante și atractive, să înțeleagă utilitatea noțiunilor învățate și în diferite contexte ale vieții de zi cu zi.
Scopul proiectului „Iarba verde de acasă“ este să inițieze copiii în biologie, să stimuleze interesul pentru cercetare în domeniul biologiei, să cultive spiritul de observație și să promoveze importanța abordării unei atitudini civice comune, unitare, în scopul conservării și menținerii biodiversității.