„Patron eşti până la ora 8 dimineaţa. După ora 8, munceşti în rând cu toţi angajaţii“
A plecat de jos, a muncit pe brânci pentru fiecare leu şi a reinvestit continuu. A lăsat Italia pentru meleagurile natale şi a crezut în şansa unui tânăr antreprenor de a crea ceva în Făgăraş. După ani întregi de muncă şi perseverenţă, a reuşit să ajungă în topul oamenilor de afaceri din zona noastră, să creeze un brand din afacerea personală, să creeze zeci de locuri de muncă, dar şi să aducă zeci de mii de turişti în oraşul nostru. Chiar şi ajuns la acest nivel, spune că nu se dă în lături atunci când vine vorba de muncă. Când este nevoie, lucrează rând în rând cu angajaţii,indiferent de munca prestată. Iar acest lucru este şi cheia succesului- munca susţinută, continuă. Este vorba despre cunoscutul om de afaceri Ovidiu Popa, cel care a demonstrat şi demonstrează în continuare că şi în Ţara Făgăraşului se poate, dar numai dacă există voinţă, muncă şi multă perseverenţă.
Cum era omul de afaceri, Ovidiu Popa, copil? Avea înclinaţii de manager, de om de afaceri?
M-am născut în Sâmbăta de Sus, lângă Făgăraş. Părinţii au lucrat în Combinatul din Victoria, la 14 ani am plecat în Braşov la liceu. După ce am terminat liceul, am muncit un an în Făgăraş şi după aceea am plecat în Italia, la muncă, pentru şapte ani de zile, la vâsta de 22 de ani.
De ce aţi ales să plecaţi în străinătate?
Era situaţia care era la noi, părinţii mi-au dat sănătate, m-au crescut, m-au educat, dar alte posibilităţi nu au avut. Şi atunci, ca mulţi făgărăşeni, am plecat, am muncit şapte ani în Italia. În 1997 m-am întors şi am început cu un microbuz, transportul de persoane, prima afacere din viaţa mea. Patru ani de zile, am făcut singur drumul Făgăraş – Roma! Atunci m-am gândit să fac ceva şi pentru mine, dar şi pentru comunitatea de români, cei cu care am lucrat, cu care am trăit în Italia şapte ani. Erau foarte mulţi şi era o nevoie acută de transport pentru că firme de acest gen erau foarte puţine, iar românii permanent veneau acasă, trimiteau pachete şi aşa am început afacerea. Pe urmă am mai cumpărat un microbuz, pe urmă am cumpărat şi autocare. La un moment dat, aveam 12 autocare.
Din câte ne povestiţi, aţi reinvestit continuu?
Chiar şi la ora actuală reinvestim banii pentru că în momentul în care nu mai reinvesteşti, apare monotonia, plictiseala şi clienţii sunt tot mai puţini. Tot timpul trebuie să reinvesteşti, să le dai oamenilor ceva nou, să le arăţi oamenilor altceva faţă de ce erau ei obişnuiţi.
Aţi făcut şi sacrificii pe toată această perioadă?
Sacrificii faci tot timpul. Multă lume zice: „Ai bani, o duci bine!“ Nu e chiar aşa. E foarte greu să ţii o afacere, e foarte greu să dai înainte, să câştigi. Munca mea începe la 7 dimineaţa când plec de acasă şi mă întorc seara la 9, la 10, la 11. La fel în transporturi, patru ani de zile am muncit singur, pe urmă până în 1998, aproape săptămânal, mergeam pe autocar. Avea linie de transport de 4000 de kilometri, până la Palermo. Sacrificiile sunt foarte mari, erau zile când conduceam şi 24 de ore! Pe microbuz conduceam singur, dar când eram pe autocar, eram mai mulţi şoferi şi atunci eram obligaţi să respectăm un program.
V-aţi diversificat apoi afacerea. Aţi început şi în alte domenii! De ce?
În 2000 am deschis pizzeria pe care o cunoaşte toată lumea. Aveam agenţia de turism acolo, aveam un spaţiu liber şi am zis să facem ceva şi pentru făgărăşeni. A fost şi este singura pizzeria din oraş cu cuptor cu lemne, pizza se face pe vatră aşa cum e tradiţională pizza în Italia.
V-a inspirat şi Italia în afacerile dumneavoastră?
Da, le-am spus tuturor făgărăşenilor: nu neapărat banii pe care i-am câştigat acolo au contat foarte mult, ci mentalitatea pe care mi-am schimbat-o cu 180 de grade. Exemplele de acolo le-am pus în practică în România.
De ce aţi ales să vă întoarceţi? De ce nu aţi ales să rămâneţi în Italia?
Pentru mine, tot acasă e mult mai bine! Am avut permis de şedere acolo, puteam să rămân liniştit, dar acasă e acasă. Mai bine investeşti acasă decât să stai acolo, să ai alte probleme şi să fi văzut întotdeauna ca un străin. În 2005 am început construcţia la Complexul de Agrement „Laguna Albastră“. Terenul l-am cumpărat în 2002. Aici nu mai era nimic, era totul distrus, era fosta vărzărie a UPRUC-ului, aşa i se spunea, unde personalul UPRUC-ului cultiva cartofi şi legumele pentru cantina lor, pentru că era obligată cantina să aibă o zonă agricolă. Lacurile erau distruse, veneau oamenii să fure chiar şi brazii din curtea complexului. Nu era nimic, era totul în paragină. Am început încet, prima dată am avut un singur bazin. Apoi ne-am extins de la an la an cu terase, am construit restaurantul, pe urmă toboganele, bazinul de sărituri şi, încet- încet, am ajuns să avem pe o suprafaţă de 10 hectare mai multe activităţi diversificate: două restaurante, cort de nunţi, avem bazinele unde lumea poate să vină să se răcorească vara, avem camping, unul dintre cele mai renumite din ţară, avem întruniri pentru toţi rulotiştii, vin din toată ţara. In ultima perioadă, avem mulţi turişti şi din străinătate: nemţi, polonezi, olandezi. Aceştia vin şi stau chiar şi două săptămâni la noi în complex, în camping.
Avem terenuri de tenis şi carting, lacurile de pescuit, terase, baruri.
Câţi angajaţi aveţi?
În perioada de iarnă sunt mai puţini, dar vara ajungem şi la 80-100 de persoane. De la curăţenie până la bucătari, pizzari, oameni care se ocupă de apa din bazine, de filtrare, de pompe, avem unul din cele mai performante sisteme de filtrare. Apa se filtrează non-stop, 24 de ore din 24.
Câţi clienţi aţi avut cel mai mult în complex?
În sezonul de vară am avut 5000 de oameni într-o zi, în urmă cu vreo 4-5 ani. Dar o medie de oameni care aleg complexul nostru, în special sâmbăta şi duminica, este de 2000-3000 de persoane. Vin oameni de peste tot. Avem clienţi mulţi din Sibiu, Braşov, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureş şi bineînţeles, din toată Ţara Făgăraşului.
Asta e şi cea mai mare satisfacţie a unui om de afaceri: să vezi că afacerea merge şi clienţii pleacă mulţumiţi şi bineînţeles, revin. Pentru noi, atunci când un client pleacă mulţumit de la piscină, de la o nuntă, e cea mai mare realizare.
Care este cheia succesului în afaceri? Ce sfaturi le daţi tinerilor sau celor care sunt la început de drum într-o afacere?
Munca. Fără muncă nu se poate face nimic. Cunosc multe persoane care au deschis o mică afacere şi deja se cred mari patroni. Nu e aşa. Eu mă urc pe excavator, fac orice muncă de jos, începând de la măturat plaja şi până la administrator; nu mă dau înapoi de la nimic. Fără muncă nu o să reuşească. Eu am o vorbă: „Patron eşti până la ora 8 dimineaţa. După ora 8 dimineaţa munceşti în rând cu toţi angajaţii“.
Care sunt lipsurile Făgăraşului?
Nu discutăm faptul că, la ora actuală, Făgăraşul aşa cum arată, discutăm despre oamenii din oraş. În primul rând, trebuie locuri de muncă în Făgăraş. Automat că noi, toţi oamenii de afaceri, trăim din banii făgărăşenilor. În momentul în care sunt locuri de muncă şi oamenii au bani, cu siguranţă că o să vină să bea un suc, cu siguranţă vor merge la un medic să-şi plombeze o măsea, să meargă la un mecanic să-şi repare maşina. Nefiind locuri de muncă, iar salariile fiind foarte mici în Făgăraş, normal că lumea suferă la acest capitol.
Credeţi că turismul e o şansă de dezvoltare a Făgăraşului?
Da. Cetatea Făgăraşului a ajuns un brand în lume, în România şi turismul a început să crească în Făgăraş. E clar că mai sunt multe de făcut, mai multe locuri de atracţie, dar turismul e o soluţie. Ar trebui făcute circuite, avem zona Sâmbăta de Sus care este foarte frumoasă şi recunoscută la nivel naţional. Trebuie gândite mai multe evenimente, mai multă publicitate, trebuie să ne cunoască lumea, să-i atragem să vină în Făgăraş.
Câteva date personale. Sunteţi căsătorit, aveţi copii?
Da, am şi doi copii. Cel mare are 18 ani, cel mic 14 ani.
Ştim că vă ajută şi ei la treabă!
Da, copiii sunt lângă mine, mă ajută mai ales în perioada de vară. In vacanţă, copiii sunt lângă mine de dimineaţa şi până seara . Şi la fel îi pun la muncă şi muncesc orice e nevoie. Nu doar pentru a lua banii şi a pleca.
Acum la încheiere, adresaţi câteva gânduri făgărăşenilor!
Să dea Domnul să avem sănătate, să realizăm cu toţii ceea ce ne-am propus, să vină investitori care să creeze locuri de muncă şi să trăim într-un oraş aşa cum merită Făgăraşul să fie, aşa cum a fost dintotdeauna, un important punct strategic, oraş aşezat în mijlocul României, la poalele celor mai înalţi munţi din România.