Cel mai bogat palmares din handbalul românesc aparține unei făgărășence
De-a lungul vremii, făgărăşenii au reuşit să se facă remarcaţi şi apreciaţi atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Indiferent de domeniul în care au activat, sunt făgărăşeni care au dus numele oraşului şi al ţării mai departe şi de care suntem mândri. În acest număr, redactorii ziarului au pregătit un mic interviu cu o făgărăşeancă, handbalistă de renume internaţional care a reuşit performanţa de a se clasa în primele 5 handbaliste ale lumii, dar şi să se mândrească cu cea mai bogată carieră sportivă din handbalul feminin românesc: 368 de jocuri şi 2178 de goluri, performanţă neegalată. Aţi ghicit, este vorba despre Mariana Tîrcă, făgărăşeanca pentru care oraşul nostru a însemnat primii paşi spre succes.
Pentru multe tinere/tineri sunteţi un model de urmat, aţi reuşit performanţe în handbal şi aţi făcut cunoscut numele Făgăraşului şi al României în întreaga lume. Povestiţi-ne despre începuturile carierei dumneavoastră în handbal. Cum aţi ajuns să practicaţi acest sport?
Primii paşi în handbal au fost în cadrul Şcolii Generale nr. 2 din Făgăraş, sub îndrumarea doamnei profesoare Doina Dobrin, care a format o echipă a şcolii pentru a participa la competiţiile interşcolare, competiţii foarte importante în descoperirea viitoarelor talente. Eu am avut şansa ca doamna profesor de educaţie fizică şi sport să aibă specializarea în handbal. Astfel am fost observată de domnul Nicolae Marian, la un joc din această competiţie şi am fost selecţionată în echipa de junioare a CSS Făgăraş. Aici am învăţat abecedarul handbalului şi am descoperit plăcerea de a juca acest sport de echipă foarte complex şi frumos.
Care sunt oamenii care v-au marcat tinereţea, care au avut un cuvânt de spus în formarea dumneavoastră?
Doamna profesoară Doina Dobrin, însă contribuţia cea mai mare a avut-o domnul profesor Nicolae Marian, un adevărat descoperitor de talente şi totodată şlefuitor al acestor talente. După mine, este unul dintre cei mai buni antrenori din ţară, dacă nu cel mai bun, la acest nivel, dovadă fiind jucătoarele care au ieşit din mâna dumnealui. Mai apoi, la Braşov, domnul profesor Remus Drăgănescu, care a continuat şlefuirea talentului cu care am fost înzestrată. Sunt persoanele cele mai importante, cărora le datorez cariera mea. Dar, de-a lungul vremii, fiecare antrenor cu care am lucrat, fie la nivel de club, fie la echipa naţională, şi-a pus amprenta asupra perfecţionării mele, atât ca sportivă, cât şi ca om.
Câtă muncă şi câtă pasiune trebuie pentru a obţine performanţe atât în handbal, cât şi în alt sport ?
Viaţa unui sportiv este diferită de ceea ce reprezintă copilăria şi viaţa ulterioară a unei persoane normale. Un sportiv îşi asumă sacrificiile încă din copilărie, neavând vacanţe, neavând viaţă socială, sportul impunând foarte multă muncă, sudoare, disciplină, perseverenţă, ambiţie şi cel mai important, dragoste şi pasiune pentru acest sport.
Vreau să ne daţi câteva detalii despre evoluţia şi performanţele dumneavoastră în handbal, de la început până în prezent.
Experienţă profesională :
Ca jucătoare, Mariana Tîrcă a avut 335 de prezenţe la echipa naţională de Senioare unde a înscris 2043 de goluri. Dacă însumăm şi prezenţele/golurile înscrise la selecţionatele de tineret10/40 şi junioare 23/95 vom avea dimensiunile celei mai bogate cariere sportive din handbalul feminin românesc respectiv 368 de jocuri şi 2178 de goluri, performanţă de neegalat.
Ca antrenoare, Mariana Tîrcă a debutat la Oltchim Râmnicu Vâlcea, în anul 2001 şi a câştigat din primul an Cupa şi Campionatul României, iar pe plan internaţional a jucat finala Cupei Cupelor.
În anul următor, pe fondul schimbării de generaţii, sunt introduse în echipa jucătoare tinere care acum sunt componente de bază a lotului naţional al României, echipa ocupă locul al doilea în campionat şi în Cupa României, iar în Europa joacă semifinala Cupei IHF.
Din anul 2004 se transferă la Braşov, la echipa Rulmentul, acolo unde a debutat că jucătoare de înalta performanţă.
În sezonul 2004/2005 ocupă locul 5 în campionat.
În sezonul 2005/2006 are performanţe de excepţie:
-câştigarea Ligii Naţionale a României;
-Cupa României;
-Cupa Challenge–trofeu european
În sezonul 2006–2007:
-Vicecampioană naţională;
-Finalistă a Cupei României
În sezonul 2007–2008:
– Vicecampioană naţională
Încă o dată numele Mariana Tîrcă se identifică cu înalta performanţă. În orice echipă a activat, a apărut şi performanţa.
-Bacău: 4 titluri de campioană a României + 3 Cupe ale României câştigate
-Vâlcea: 5 titluri de campioană a României + 5 Cupe ale României câştigate
-Croaţia: 6 titluri de campioană naţională + 6 ori Cupa Croaţiei
-Braşov: titlu de campioană a României + 2 ori Cupa României
Internaţional:
-Câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni;
-Câştigătoare a Supercupei Europei;
-Câştigătoare a Cupei Cupelor;
-Câştigătoare a Cupei IHF;-Câştigătoare a Challenge Cup;
-Calificare în sferturile Cupei EHF;
-Finalistă a Cupei Cupelor;
-Cetăţean de onoare al Croaţiei, premiată de preşedintele Croaţiei;
-În primele 5 handbaliste ale lumii în clasamentul secolului XX;
-Ordinul Meritul Sportiv cl.a II-a decernat de preşedintele Românie, Traian Băsescu;
-Maestră Emerită a Sportului că jucătoare;
-Maestră Emerită a Sportului că antrenoare;
-3 selecţii în echipa lumii;
-1 selecţie în echipa Europei;
-Cel mai bun conducător de joc al Mondialului din 1995;
-Cea mai bună a jucătoarea a Supercupei;
-Locul V–FOTE Georgia – antrenor Lot Naţional junioare;
-Locul IV–Campionatul European Macedonia – antrenor Lot Naţional junioare;
-Locul I–Balcaniada de Tineret – antrenor Lot Naţional junioare;
Dar cea mai mare realizare a vieţii mele este Sorina, fetiţa mea.
Ce aptitudini îi trebuie unui tânăr pentru a face performanţă în handbal?
În primul rând, dragoste şi pasiune pentru acest sport, ambiţie, dăruire, voinţă, perseverenţă, şi, nu în ultimul rând, calităţi motrice specifice sportului pe care îl practică.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră Făgăraşul ? Care sunt lucrurile, oamenii care va leagă de locul copilăriei?
Făgăraşul este oraşul copilăriei mele iar amintirile cele mai pregnante sunt legate de efortul depus în dorinţa de a juca handbal. Aici mă refer în mod deosebit la naveta pe care am făcut-o zilnic de la vârstă de 10 ani, până la cea de 19 ani, când am plecat la Braşov.
Mai sunt oameni, colegi de handbal cu care mai ţineţi legătura?
Da. Domnul Nicolae Marian şi toată familia dânsului, pe care îi consider parte din familia mea şi multe persoane din lumea handbalului făgărăşean şi, nu în ultimul rând, domnul primar, pe care doresc să-l felicit, cu această ocazie, pentru susţinerea sportului în Făgăraş şi mai ales a handbalului.
Ce sfaturi le daţi copiilor/ tinerilor care practică acest sport?
Să fie dedicaţi acestui sport, să nu urmărească succesul imediat, să persevereze indiferent de situaţie (reuşite sau nereuşite). Satisfacţiile vin mai târziu, după o muncă extenuantă. Chiar dacă vor apărea momente când îşi doresc să renunţe, perseverenţa, încrederea şi spiritul de luptător trebuie să iasă în evidenţă.
Cu ce gânduri aţi intrat în Noul An?
În primul rând să avem parte de sănătate cu toţii şi credinţa că voi reuşi să finalizez proiectele începute.
Adresaţi, vă rog, o urare cititorilor ziarului Făgăraşul Tău!
La mulți ani, tuturor făgărăşenilor! Multă sănătate şi un an aşa cum îşi doreşte fiecare!