Țara Făgărașului

Comăna, comuna unde noroiul a devenit o amintire


comana lucrariÎncet, încet în comuna Comăna noroiul, bălţile şi mizeria de la poartă au dispărut. Localnicii se pot bucura de condiţii civilizate de trai, cu asfalt la tot pasul, trotuare pavelate, rigole şi podeţe betonate. Aproape toate străzile principale au fost modernizate în ultimii trei ani.

Uliţa şi asfaltul

„Suntem foarte mulţumiţi. Avem condiţii poate mai bune ca la oraş. Înainte, când ploua, nu puteam să ieşim pe uliţă fără cizme din cauciuc“, spune un sătean din Crihalma.

„Acest lucru a fost o provocare şi pentru mine atunci când, în 2012, am zis că vreau ca la sfârşitul celui de-al doilea mandat să nu mai prea fie străduţe neasfaltate. Şi asta s-a întâmplat; mai sunt două care vor fi asfaltate la primăvară, şi desigur, câteva foarte, foarte mici. Cele principale toate au fost reabilitate. Anul acesta am asfaltat uliţa bisericii în Crihalma, este o stradă de un kilometru, am făcut uliţa Părău din Ticuşu Nou, o stradă de vreo 700 de metri. Acum, în toamnă, am făcut uliţa Peştelui din Comăna de Jos, după care, tot aici, la primăvară, vom face trotuarele, podeţele şi rigolele. Acum am făcut nişte podeţe provizorii pentru ca oamenii să aibă acces în curte. Nu am vrut să turnăm beton şi apoi să îngheţe şi să nu iasă treaba bună. Aceste lucrări s-au făcut foarte bine, pentru că le facem pentru noi şi nu ne batem joc.

În Ticuşu Nou am  făcut canalizare pentru apa pluvială pe strada Panchea, stradă care urmează să fie asfaltată anul viitor. Toată apa din curţi venea direct în drum pentru că aşa e strada şi nu am fi putut asfalta dacă întâi nu dirijam apa. Am făcut cămine de decantare şi apoi am săpat la un metru şi am introdus tubulatură de beton armat până la pârâul care este învecinat străzii, iar anul viitor vom asfalta“ a spus Viorel Grusea, primarul comunei Comana.

Proiecte de viitor

DSCN2570Şi cum sfârşitul de an este momentul bilanţului, orice gospodar aruncă o privire înapoi să vadă ce a reuşit să ducă la bun sfârşit în anul care tocmai s-a încheiat. Mai mult, începutul unui an nou este prilejul pentru stabilirea unui nou plan de lucru. Şi dacă la Comăna, anul 2015 a fost unul cu realizări pentru săteni, pentru 2016 sunt pregătite investiţii care să ducă la condiţii mai bune de trai pentru comănari. „ În Comăna de Jos ca proiecte avem să continuăm cu asfaltarea: mai avem două străduţe,uliţa Cerceleștilor şi uliţa Găvoreștilor. De asemenea, anul acesta, cât mai ne permite – ţinând cont şi de evenimentele tragice din clubul din Bucureşti, dar nu numai din acest motiv, pentru că la noi nu a fost cazul să avem şcolile neavizate din punct de vedere al securităţii la incendiu- am schimbat, înainte de tragicul eveniment, pentru că ştiam că e nevoie, în Comăna de Jos, toată instalaţia electrică, am montat şi un paratrăsnet. Urmează că anul acesta să punem un paratrăsnet şi la şcoala din Crihalma“, a spus primarul comunei Comăna.

 Prioritate-finalizarea retrocedării terenurilor sătenilor

„Dacă nu reuşim să facem acest lucru vom avea o problemă pentru că din 2018, cetăţenii, crescătorii de animale nu vor mai primi subvenţie pe suprafaţă dacă nu au titlu de proprietate. Noi nu stăm foarte bine la acest capitol,recunoaştem asta şi am decis ca jumătate din timp să o dedicăm acestui lucru. Deşi am zis că nu stăm bine la acest capitol, stăm bine faţă de alte localităţi şi nu vreau să fac comparaţie. În jur de 70% dintre locuitori au deja titlu de proprietate“, a mai spus Viorel Grusea.

Un alt proiect pentru anul viitor, mai ales că „drumul ruşinii“ a fost în sfârşit reabilitat, iar accesul spre Comăna este mai uşor, este atragerea de investitori în zonă pentru a genera locuri de muncă. „Degeaba trăim într-o comună frumoasă, dacă nu avem surse de venit şi atunci trebuie să ne gândim pentru cetăţeni să le creăm locuri de muncă“, a mai adăugat primarul comunei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *