Programul „Sportul pentru toţi“ numără peste 100 de copii
Sportul înseamnă sănătate indiferent de vârsta la care este practicat. Pentru copii înseamnă o dezvoltare armonioasă, iar pentru adulţi menţinerea stării de sănătate şi chiar îmbunătăţirea ei. Acesta a fost şi motivul pentru care, în urmă cu trei ani, s-a constituit în oraşul nostru un program intitulat „Sportul pentru toţi. Sport=sănătate“, derulat în cadrul Clubului Sportiv Municipal Făgăraş. Acest program are ca scop organizarea de antrenamente şi mişcare pentru copiii oraşului. După trei ani, în jur de 120 de copii participă gratuit la antrenamentele de handbal în cadrul clubului.
Cum a început…
La sfârşitul anului 2012 a fost lansat programul „Sportul pentru toţi. Sport=sănătate”. În cadrul acestui proiect, copiii născuţi după anul 2003 aveau posibilitatea să facă mişcare într-un cadru organizat, mişcare bazată pe gimnastică, coordonare şi multe concursuri. La început exista o singură grupă mixtă, activitatea desfăşurându-se o dată pe săptămână, iar începând cu ianuarie 2013, de două ori pe săptămână.
„Începând cu sezonul 2013-2014, am format 3 grupe: 2 de handbal (băieţi născuţi 2003-2004 şi fete născute 2003-2004 cu care ne-am înscris în Campionatul Naţional de Minihandbal) şi una mixtă formată din copii născuţi după anul 2005. Fetele au ajuns până în faza euro-regională desfăşurată la Târgu Mureş, iar băieţii au ajuns la turneul semifinal (Seini-MM) unde au fost la un pas să acceadă la turneul final“, ne-a povestit Marius Marocico, antrenor de handbal în cadrul CSM Făgăraş.
Şi pentru că numărul copiilor a început să crească în 2014-2015, reprezentanţii clubului au fost nevoiţi să solicite mai multe ore de antrenament în sălile de sport ale oraşului. În plus, a fost nevoie de suplimentarea grupelor cu noi antrenori.
Grupele formate au fost următoarele :
-băieţi 2003
-fete 2003
-băieţi 2004-2005
-fete 2004
-grupa micro (copii născuţi după anul 2005)
„În acest an competiţional, ne-am bazat pe efectuarea multor partide amicale şi am reuşit ca la final să ajungem la un număr de 74 de meciuri pentru toate grupele“, a mai adăugat Marius Marocico.
De asemenea, Clubul Sportiv Municipal a organizat, dar a şi participat la numeroase turnee amicale:
Organizate de CSM Făgăraş:
“„Cupa CSM Făgăraş”, ediţiile I, II, III
„Cupa celor 4 oraşe”;
„Cupa Primăverii”;
Competiţii zonale sau nationale:
„Budvar CUP” – turneu internaţional (Odorhei), Ediţia I şi II;
„Cupa Gabriela Rotiş-Nagy” – Ediţiile VI şi VII (Sf. Gheorghe);
„Cupa CSS Mediaş” – Mediaş;
„Cupa HC Agnita” – Agnita;
„Cupa ASV Ghimbav” – Ghimbav;
„Cupa CSS Sf.Gheorghe” – Sf.Gheorghe;
„Cupa celor 4 oraşe” – Sf. Gheorghe; Braşov; Ghimbav;
„Cupa Moş Crăciun” – Braşov.
Tot mai mulţi copii, atraşi de handbal
„În noul sezon 2015-2016, am ajuns la un număr de 120 de copii care urmează cursurile de iniţiere în handbal pe care le oferim gratuit. Pe lângă faptul că am extins numărul grupelor, am cooptat în staff-ul nostru încă doi antrenori. De instruirea copiilor se vor ocupă următorii profesori/antrenori: Marocico Marius, Ivan Cătălin, Suteică Adrian, Dincă Bogdan şi Mânea Claudiu“, a mai spus Marius Marocico.
Pentru noul sezon grupele vor fi următoarele:
– băieţi 2003
– fete 2003
-băieţi 2004-2005
-fete 2004
-băieţi 2006-2008
-fete 2006-2008
Prin aceste activităţi sportive se are în vedere în primul rând petrecerea timpului liber într-un mod util, plăcut, dar mai ales sănătos, neexceptându-se eventualele performanţe sportive, dată fiind pasiunea pentru acest sport.
Este nevoie, poate mai mult că niciodată, de asigurarea condiţiilor materiale necesare pentru practicarea sportului de performanţă şi atragerea tinerilor către astfel de activităţi.
Sportul, în general, oferă posibilitatea dezvoltării fizice armonioase şi în acelaşi timp oferă copiilor o experienţă de viaţă utilă şi foarte greu de obţinut într-un alt mod, dintr-un alt tip de activitate.
Unul dintre punctele forte ale unui club sportiv este dat de calitatea şi nivelul de pregătire al celor care se ocupă de instruirea şi pregătirea tinerilor sportivi. „În acest sens, putem afirma cu tărie că la nivelul instituţiei noastre există un colectiv de antrenori calificaţi, cu experienţă bogată atât în ceea ce priveşte activitatea sportivă ca antrenori la nivelul copiilor şi juniorilor, cât şi în ceea ce priveşte viaţa personală, ţinuta morală şi activitatea ca sportivi de performanţă a fiecăruia dintre aceştia.
Ne exprimăm astfel încrederea în ceea ce priveşte dezvoltarea acestei activităţi ca un mijloc de sprijinire al activităţilor sportive la nivelul copiilor şi juniorilor, a tineretului din oraşul nostru“, a mai adăugat Marius Marocico.