Făgăraşul are ceată de feciori!


ceata fecioriCetele de feciori, prin tradiţiile desfăşurate de la constituirea acestora şi până la destrămarea lor, reprezintă un alt punct de atracţie turistică pentru zona Făgăraşului. Însă, din păcate, aceste obiceiuri nu au fost valorificate la maximum pentru ca turiştii români sau străini să aleagă Ţara Făgăraşului ca destinaţie pentru sărbătorile de iarnă. Dacă în urmă cu 40-50 de ani, nu exista sat fără ceată de feciori, acum obiceiul a cam început să se piardă, fie din cauza îmbătrânirii populaţiei rurale, fie din cauza cheltuielilor mari pentru organizarea unui astfel de eveniment. În premieră, din acest an şi Făgăraşul va avea o ceată de feciori. În 9 decembrie, la crama Cetăţii Făgăraş a avut loc constituirea acesteia. 

Strânsul feciorilor în ceată

Chiar dacă ceata de feciori este specifică satelor, din acest an şi Făgăraşul are propria ceată de feciori care îi va colinda pe făgărăşeni. Miercuri, 9 decembrie, la crama Cetăţii Făgăraş, a avut loc constituirea cetei, eveniment intitulat „Strânsul feciorilor în ceată“. Alături de cei 15 cetaşi făgărăşeni şi cele 15 fete, au fost şi cetele din Pojorta şi Şinca Veche.

„În această seară, s-a constituit prima ceată a Făgăraşului. Copiii sunt mândri că sunt aici, s-au bucurat şi ei că am participat la această deschidere a cetei. Acum aşteptăm sărbătorile, să mergem la colindat. Sunt 15 cetaşi şi 15 fete. O să mergem la colindat, pe 23 decembrie, la instituţii, apoi la toţi făgărăşenii care vor să îi colindăm“, a spus Ioan Ionuţ, instructorul de dans al Ansamblului de Dansuri „Făgăraşul“ şi unul din iniţiatorii cetei de feciori a Făgăraşului.

Primul vătaf al Făgăraşului este Cătălin Lungociu. Tânărul făgărăşean este mândru că poate să promoveze tradiţiile zonei.

„Sperăm să nu îi dezamăgim pe făgărăşeni. Făgăraşul nu are colinde tradiţionale, aşa că am luat colinde din mai multe sate: din Copăcel, din Iaşi şi Sebeş; le-am învăţat şi o să le colindăm. Pentru primul an avem doar patru colinde, dar în viitor sperăm să fie mai multe“, a spus primul vătaf al Făgăraşului, Cătălin Lungociu.

La eveniment au luat parte zeci de făgărăşeni, de la şefi de instituţii până la simpli cetăţeni, iubitori de tradiţie şi de frumos.

„Tradiţia există din cele mai vechi timpuri şi noi vrem să păstrăm aceste tradiţii. Vrem să transmitem un semnal din inima ţării, din centrul ţării, tuturor primarilor, tuturor preoţilor din satele Ţării Făgăraşului că misiunea noastră este să ducem această tradiţie mai departe. Vrem să facem o legătură cu cei care nu mai sunt printre noi, dar care au trăit cu bucurie aceste sărbători de Crăciun de-a lungul timpului, care au purtat cu bucurie acest port popular şi steagul cetelor, care au cântat aceste colinde. Toate trebuie duse mai departe. Am creat o tradiţie şi sper că până la destrămatului cetelor din 7 ianuarie, aceşti tineri să poată să ducă mai departe bucuria colindului în casele tuturor românilor“,  a spus Sorin Manduc, primarul Făgăraşului.

O idee mai veche a prins contur

Printre cei prezenţi la eveniment s-a numărat şi inginerul Ioan Ciungara. Acesta a donat viitorului muzeu al cetelor din Ţară Făgăraşului mai multe fotografii cu cete din Pojorta şi Voivodeni.

„Anul acesta m-am apucat să fac o istorie a cetei din Voivodenii Mari şi am reuşit să aduc cele două cete, prin poze, cu asemănări cu deosebiri, la acest eveniment. Cetele se fac la 2,3,4 ani şi atunci se pierd colindele, specficul lor şi atunci cineva trebuie să fie depozitar.  A fost o propunere să se facă un muzeul cetelor de feciori şi atunci am donat aceste panouri acestui muzeu“, a spus Ioan Ciungara.

Cetaşi din 1952 şi 1959, prezenţi la cramă

La strânsul cetei a fost şi cel mai vârstnic stegar al cetei din Voievodeni. Alexandru Lup are 83 de ani, a fost cetaş in anul 1952 şi se bucură că obiceiul străvechi încă se mai păstrează „Sunt din Voivodeni şi mă bucur că tinerii încă mai păstrează tradiţiile. Eu am fost stegar în ceata care a numărat 12 feciori. Doar eu si încă un consătean mai trăim din cei 12“, a spus Alexandru Lup.

De la eveniment nu a lipsit nici fostul vătaf din Pojorta în ceata din 1959–1960. Octavian Trâmbiţaş a îmbrăcat cu mândrie hainele de cetaş.

„Am fost vătaf mic, iar această funcţie îţi dă mari obligaţii. El trebuie să ducă toate fetele la joc, să nu rămână nicio fată pe bancă în cămin“, a spus Octavian Trâmbiţaş.

După micile prezentări, fiecare ceată a susţinut un mic program cu jocuri şi colinde specifice satului din care provine.

Ceata Făgăraşului îi va colinda pe făgărăşeni începând din 23 decembrie.

(Mihaela BĂRGĂOANU)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *