Coronavirus. Concedieri la una din companiile de pe platforma franceză. Cum este afectată activitatea firmelor

Pe lângă impactul medical, noul coronavirus afectează puternic și economia națională. Pandemia de coronavirus a însemnat pierderea locurilor de muncă pentru sute de mii de români. Zeci de fabrici și-au închis porțile și își roagă angajații să aștepte răbdători finalul perioadei de șomaj tehnic, în care primesc doar trei sferturi din salarii. Și activitatea societăților de pe platforma franceză din Făgăraș este afectată într-o mai mică sau mai mare măsură, de criza globală. Aici, muncesc în jur de 900 de cetățeni ai Țării Făgărașului. Am încercat să aflăm  de la managerii acestor societăți în ce măsură le este afectată activitatea și dacă locurile de muncă ale oamenilor sunt puse în pericol în perioada următoare. 

Unul din cei mai mari producători de marochinărie tehnică și de lux și unul dintre cei mai mari angajatori din Țara Făgărașului este  STI International. Compania care produce genți de lux din piele naturală și centuri de escaladă pentru alpinism, pentru piețele occidentale este afectată de  pandemia de coronavirus. Clienții  principali ai societății sunt în Franța, țară care este în carantină până în 11 mai iar toate magazinele sunt închise, fapt pentru care toate produsele realizate au umplut deja depozitele clienților. Astfel că pentru perioada următoare este prevăzută o reducere de personal.  STI Internațional numără în acest moment 530 de angajați.

O să se facă o reducere de personal, va fi proporțională cu nivelul comenzilor pe care le vom primi de la clienții finali. Suntem în curs de negociere, pentru că procedura legală este de a negocia cu reprezentanții salariaților, de a merge pe Codul Muncii. Trebuie să stabilim criteriile, în baza cărora se disponibilizează, apoi cei care efectiv vor intra în șomaj.  “, ne-a declarat Dorin Lupe, directorul STI Internațional.



O variantă luată în calcul și pentru care se fac deja demersuri este de a identifica noi clienți și chiar realizarea de produse medicale, respectiv măști și combinezoane.

Facem eforturi acum pentru a găsi clienți noi și chiar suntem în discuții cu clienți care lucrează pe măști și pe produse medicale. Problema este la nivel global, noi nu vrem să restrângem activitatea, ci din contră, noi am fost cea mai dinamică firmă din Țara Făgărașului, pe parcursul a 12 ani, am crescut foarte mult și suntem de trei ani consecutiv numărul 1 în topul firmelor pe sectorul marochinăriei. Impactul crizei sanitare este asupra tuturor ramurilor economice“, a mai spus Dorin Lupe.

FENEC Rubber Eastern Europe SRL fabrică şi asamblează orice piesa tehnica din cauciuc, cauciuc siliconic, silicon lichid(LSR), TPE sau plastic  și produce în special pentru industria auto. Fabrica din Făgăraș numără 68 de angajați. În această perioadă se lucrează cu jumătate din personal, cealaltă jumătate fiind în șomaj tehnic.

„În perioada aceasta lucrăm, dar lucrăm în echipe reduse, jumătate din efectivul total. Ceilalți sunt în șomaj tehnic. Pentru perioada următoare e încă greu de spus ce se va întâmpla, probabil o să mergem pe aceeași linie, pentru că noi lucrăm pentru industria auto și se știe, industria auto e oprită. Marii constructori și-au închis fabricile fără excepție și vorbim de Mercedes, BMW și noi lucrăm mult pentru Dacia, Renault, Nissan și ei și-au închis cu toții fabricile și în consecință vânzările au scăzut, comenzile aproape inexistente. Deocamdată nu se pune problema concedierilor, dar să vedem cât de mult o să dureze toată această perioadă. Noi depindem de industria auto. Dacă industria auto nu își revine, nici noi nu putem funcționa cum ar trebui, dar deocamdată nu se pune problema concedierilor. Putem să mergem așa, ca până acum în echipe reduse, încă câteva luni, fără probleme, din resursele pe care le avem. Deocamdată așa mergem, jumătate la serviciu, jumătate în șomaj tehnic, încă o săptămâna- două, după care o să reevaluăm în funcție de comenzi“, ne-a spus Bogdan Mihăilă, director general Fenec Rubber Eastern Europe SRL.

JTTI ROMÂNIA SRL numără 80 de angajați. Fabrica din Făgăraș produce  fir de polipropilenă, chingi de polipropilenă, dar și articole din chingi textile. Deocamdată activitatea acestei societăți nu a fost afectată și se desfășoară în condiții normale.

Noi lucrăm, am lucrat și până acum și situația pentru noi este favorabilă, nu o să lăsăm oamenii acasă, pentru că avem comenzi, situația se desfășoară normal. Nici în viitorul apropiat nu cred că va fi afectată activitatea. Facem toate eforturile în a asigura comenzi, pentru a menține angajații“, ne-a spus Vasile Roșca, director JTTI  Romania.

GUERIN ROUMANIE SRL   numără 39 de angajați și este o societate cu activitate industriala în domeniul elemente filtrate metalice. Potrivit directorului Anca Suciu: „lucrurile funcționează relativ normal. Am luat toate măsurile care s-au cerut. Concedieri nu au fost făcute iar în șomaj tehnic doar câteva persoane au fost trimise, timp de o săptămână“ .

DEDIENNE ROMÂNIA SRL a luat măsura șomajului tehnic pentru toți cei 195 de angajați. Însă de săptămâna viitoare va începe treptat producția. În plus, pe lângă producția curentă, și pentru a menține activitatea cu toți angajații, conducerea companiei a găsit soluții de fabricare a produselor medicale, cele căutate în contextul epidemiologic actual.

Am ales varianta șomajului tehnic pentru ca oamenii să aibă o siguranță socială și de săptămâna viitoare începem și dăm drumul treptat, cu o mică capacitate  de fabricație și așteptăm zilnic informările de la clienți. Pe de altă parte, noi ne-am organizat în așa fel încât să putem face viziere, vom trece pe o producție în serie, la început în Franța, de măști, care nu vor fi măști de unică folosință, ci vor fi măști injectate la  care vom atașa un filtru. De săptămâna viitoare vom începe să producem tuneluri pentru dezinfecție, vom produce gel, ne vom certifica la Institutul Cantacuzino. Încercăm să ne adaptăm pe nevoile actuale. Deocamdată la Dedienne România nu am prevăzut concedieri, în bugetul pe care l-am făcut, am mers pe un șomaj tehnic, care să le asigure oamenilor până la sfârșitul anului un confort. Ei vor lua 75% din ultimul venit, nu doar 75%, cum a dat Guvernul, nu mai mult decât salariu mediu pe economie. Fabrica va suporta 75% din veniturile pe care le-au avut în ultima lună. Nimeni nu și-a dorit să ajungem aici, dar fabrica a fost ridicată de oameni și oamenii nu au nicio vină pentru ce se întâmplă și atunci trebuie să mergem înainte în condițiile acestea.  Nu îmi doresc ca pe oamenii mei, care au ridicat fabrica asta, să îi trimit acasă. Din acest motiv încerc toate soluțiile să văd ce pot să fac: să fac viziere, măști, tuneluri cu partea de mecanică, trebuie să găsesc soluții ca să le dau de lucru“, ne-a declarat managerul general al Dedienne România, Teodora Țarog.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *