Casa de rom „Lazăr Naftănăilă”, strămutată din satul Calbor, a fost inaugurată la București

Fb Img 1714454814694Casa de rom „Lazăr Naftănăilă” din satul Calbor a fost inaugurată, la finalul săptămânii trecute, pe Aleea Minorităţilor din Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Strămutarea gospodăriei din satul Calbor, comuna Beclean din judeţul Braşov, a fost obiectivul major al proiectului ROM(a)NOR Interferences, care este o incursiune în timp şi spaţiu pentru a promova, valorifica şi revitaliza patrimoniul cultural specific etniei rome, prin muzeologie şi incluziune socială, în vederea îmbunătăţirii situaţiei populaţiei de etnie romă. Prezenți la eveniment au fost și localnici din Calbor, dar și primarul comunei. Aceștia au ales să poarte costumele tradiționale.

Gospodăria lui Lazăr Năftănăilă a fost inaugurată la finalul săptămânii trecute, cu tot ce înseamnă casă, interior, cu tot ceea ce e legat de istoria casei, potrivit proiectului ROM(a)NOR Interferences, implementat de muzeu.

Fb Img 1714454804953Proiectul presupune cercetarea etniei rome şi câteva obiective obligatorii de îndeplinit. Am adus casa de romi, am transferat-o în sat după o cercetare de un an de zile prin satele rome din toată ţara. Am ales casa Calbor, din satul Calbor, casa lui Lazăr Năftănăilă, unul dintre liderii acestei etnii din perioada interbelică”, a declarat Paula Popoiu, directorul Muzeului Național al Satului.

La eveniment au luat parte și localnici din satul Calbor împreună cu primarul comunei Beclean.

Am fost invitați la Muzeul satului de către doamna director, doamna Paula Popoiu. După mai multe acțiuni și după un parcurs oarecum cu peripeții, povestea de la Calbor, veche de circa un secol și casa memorială Lazăr Năftănăilă au ajuns la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti“ din București. Nu poate decât să ne bucure acest lucru, deoarece din comuna Beclean, din mijlocul Țării Făgărașului, a ajuns la București, ca să o vadă o țară întreagă, o lume întreagă. Am fost alături de niște oameni din Calbor, îmbrăcați în straie populare, au fost foarte apreciate costumele de către cei  care au participat acolo. Le mulțumesc celor din Calbor care s-au implicat, le mulțumesc de asemenea doamnei director și echipei sale, celor care au muncit ca să realizeze acest proiect“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul com. Beclean.

Lazăr Năftănăilă (1893-1968) a fost președintele primei asociații rome din România (1926) și fondatorul primului ziar al romilor (1934). El este înmormântat în cimitirul din Calbor.

Există foarte puține informații despre viața lui Lazăr Năftănăilă după instaurarea regimului comunist în România. Cert este faptul că a murit în anul 1968, la 75 de ani, suferind de o boală gravă de plămâni.

Fb Img 1714454790704 Fb Img 1714454793728

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *