Țara Făgărașului

Proiecte finalizate și planuri pentru viitor. Interviu cu Cristinel Paltin, primarul com. Șercaia

Comuna Șercaia continuă să se dezvolte printr-o serie de proiecte importante, menite să îmbunătățească infrastructura și calitatea vieții locuitorilor. De la modernizarea iluminatului public și asfaltarea drumurilor locale, până la extinderea rețelei de apă și canalizare, administrația locală își propune să finalizeze investițiile deja începute și să acceseze noi surse de finanțare. În interviul de mai jos, sunt prezentate detalii despre aceste proiecte, provocările întâmpinate și planurile pentru viitor.

Ați avut dezbateri asupra bugetului local în fiecare localitate din comună. Ce planuri aveți în acest an?

Bugetul l-am dezbătut și la nivel local, în fiecare localitate, dar și în Consiliul Local. Ca în fiecare an, bugetul comunei Șercaia se bazează pe investiții. 51% din buget reprezintă investiții, determinate de proiectele pe care le-am accesat până acum. Bugetul este de aproximativ 55 de miliarde. După ce vom finaliza aceste proiecte, vom analiza situația financiară. Ca o cifră de referință, nu pot spune că mă încântă. Procentul de salarizare al personalului din primărie, din bugetul local, este de până la 9%, deci este extraordinar de mic. Acest procent redus se datorează faptului că suntem sub numărul de personal necesar pentru comuna Șercaia, deoarece am considerat că nu este oportun să angajez. În al doilea rând, un alt motiv este că salarizarea personalului din primărie este raportată ca punct de salarizare la salariul minim din 2019. Chiar dacă salariul minim s-a mărit, noi am rămas la 2.300 lei ca punct de salarizare, din 2019.

Cum vă descurcați atunci cu personal mai puțin?

Nu că nu mă descurc, dar sunt multe lucruri de făcut. Voi finaliza cu siguranță anul acesta legile retrocedării. Voi finaliza fondul funciar total, în condițiile în care oamenii mai manifestă interes. Spun asta pentru că pur și simplu îi aștept pe cei care erau trecuți pe anexa 23, unde se stipula că nu mai avem teren la dispoziție și erau propuși să fie retribuiți în bani de către stat. Am reușit să închid această anexă și li se va retroceda tuturor celor îndreptățiți care au făcut cereri în natură, dar trebuie să vină pentru a stabili amplasamentele. Dacă nu vin, nu pot să închei fondul funciar. Acesta ar fi singurul motiv pentru care nu pot finaliza procesul.

Sunt multe cereri?

Sunt suficiente, nu aș putea spune cu exactitate, dar sunt undeva la peste 200 de hectare în total. Mai avem o mică problemă de rezolvat cu vreo 60 de hectare, care, din greșeală, la Cadastrul General au fost trecute pe statul român. Mă refer la pădurea Vadului, pentru care voi face demersurile necesare ca să o readuc în patrimoniul comunei Șercaia, la dispoziția comisiei locale.

Avem foarte multe titluri de proprietate. La ședința de la Vad am fost cu ele pentru a le înmâna persoanelor îndreptățite și moștenitorilor.

În rest, nu am mari probleme. Nu pot spune că nu mă descurc la nivel de primărie cu personalul diminuat. Suntem undeva la 60% din numărul total de posturi.

Probleme sunt: serviciul de apă trebuie să funcționeze. Vreau să mențin tarifele cât mai jos posibil, dar acest lucru devine din ce în ce mai greu, pentru că, de când am stabilit prețul la gunoi, apă și canalizare, cel puțin motorina s-a scumpit de 2,5 ori. Marea problemă este că oamenii cu care lucrez la acest serviciu primesc oferte de salarizare mai bune de la alte locuri de muncă și pleacă, iar eu nu pot să-i opresc.

Cum ați reușit să mențineți un preț scăzut, de exemplu la salubritate?

Consider că fiecare localitate are particularitățile ei și eu caut să rezolv problemele localității Șercaia. Cum am reușit? Într-adevăr, taxele colectate din serviciile prestate nu acoperă integral costurile, dar Primăria, prin Hotărârea Consiliului Local, a susținut această activitate. Mai mult decât alocarea fondurilor, implicarea noastră a fost esențială. Gunoiul selectiv este preluat la grămadă, dar pe rampă îl selectăm, iar de acolo obținem venituri din reciclarea cartonului și, în mai mică măsură, a PET-urilor. Astfel, aproape că atingem țintele impuse de Ministerul Mediului și nu plătim penalități, care s-ar ridica la 60.000 de lei anual.

Ce investiții v-ați mai propus anul acesta?

Nu mi-am propus decât să finalizez ceea ce am accesat deja. De fapt, oferta noastră a fost atât cât am reușit să accesăm. Am început cu dotările școlilor, pe care le-am încheiat: table inteligente, echipamente sportive, laptopuri, mobilier, absolut totul. Am finalizat și proiectul de iluminat stradal, care a inclus înlocuirea a peste 250 de lămpi. Lămpile existente și-au îndeplinit rolul, fiind montate în urmă cu aproximativ 8 ani, deși aveau o durată de exploatare de doar 4 ani. Cu lămpile rezultate din înlocuire, am mai schimbat încă 50 care nu mai funcționau.

Între timp, am depus un nou proiect pe platforma Administrației Fondului de Mediu pentru restul de lămpi. Proiectul este eligibil, dar nu am semnat încă contractul. Aștept să îl semnez și sper să nu apară impedimente. Astfel, voi avea întreaga comună iluminată inteligent, acesta fiind al doilea proiect.

Termin și modernizarea drumurilor sătești.

Unde mai aveți de asfaltat?

Suntem în faza finală în Vad. Se lucrează acum la racordurile de la podețe, mai este foarte puțin de făcut, după care voi face solicitare pentru recepția lucrărilor. Acesta ar fi un proiect finalizat, iar apoi voi demara un nou proiect de „Modernizare a drumurilor de interes local”, finanțat prin programul Anghel Saligny.

În toate satele vor fi realizate asfaltări?

Practic, vor fi asfaltate ultimele străzi și ulițe care nu au fost modernizate. Asta nu înseamnă că nu va mai fi de lucru.

Mai aveți de lucru? Aveți apă, canalizare, drumuri asfaltate, iluminat modern. Sunteți avansați față de multe UAT-uri din zonă.

Au mai apărut și alte oportunități. De exemplu, îmi doresc să creez o conexiune mai facilă pentru locuitori, dar momentan nu cred că se va deschide un nou program de finanțare. Cu toate acestea, îmi pregătesc documentele pentru când va fi posibil.

Anul acesta mă voi ocupa de proiectul „Modernizare drumuri de interes local”. Sunt în faza de finalizare a documentației pentru rețeaua de apă-canal la Vad. A fost un proiect de lungă durată și trebuie actualizate documentele pe capitole bugetare pentru a-l închide, deoarece este finanțat din fonduri europene și trebuie să fie în regulă. Din punct de vedere al lucrărilor, acestea sunt finalizate, trebuie doar să încheiem documentația.

Rețelele funcționează?

Da, sigur că da. Nu am primit plângeri din partea locuitorilor. Singurele solicitări sunt din partea celor care nu beneficiază încă de apă și canalizare. Avem deja un proiect pregătit pentru extindere. Am semnale că în luna mai se va deschide o nouă sesiune de finanțare prin Administrația Fondului de Mediu pentru introducerea sau extinderea rețelelor de apă și canalizare. Practic, mai sunt doar două străzi unde trebuie realizate aceste lucrări. De asemenea, voi face completări la actuala rețea, care se întinde pe 27 de kilometri la nivelul comunei. Voi interveni acolo unde sunt probleme, pentru că apa și canalizarea trebuie să funcționeze 24 de ore din 24.

De asemenea, trebuie să achiziționăm pubele pentru fiecare gospodărie. Este necesară cel puțin o pubelă neagră exclusiv pentru gunoi menajer, pentru fiecare contract încheiat.

În momentul de față, au cetățenii pubele?

Au avut trei pubele pe un program implementat prin 2008-2009, dar acestea s-au degradat. S-au spart și au devenit casante în timp. Pe bună dreptate, oamenii au reclamat acest lucru și voi încerca să rezolv problema. Oricum, bugetul este unul de austeritate, deoarece fondurile primite sunt mai puține.

Ce ne salvează pe noi, ca și comună, este faptul că am avut un excedent bugetar de 1,4 milioane de lei, din care pot să îmi respect promisiunile și să continui proiectele începute. Ce pot să fac în plus este să urmăresc oportunitățile de finanțare care apar, mai ales în domeniul eficienței energetice.

Încerc să reduc consumul de energie la nivelul școlii, serviciului de apă-canal și primăriei, prin instalarea de panouri solare.

La ședințele publice pe care le-am organizat, mi-a fost semnalat faptul că primăria nu este renovată. Este înscrisă în programul Ministerului Dezvoltării, dar mai avem nevoie de un aviz de la ISU, care se obține foarte greu. Sunt pe cale de a-l obține și, ulterior, sper să obțin și fonduri pentru reabilitarea Primăriei Șercaia, o clădire construită în 1874. Cred că merită o fațadă reabilitată, fără a modifica arhitectura, pentru că în Planul Urbanistic General (PUG), pe care îl vom definitiva probabil în prima jumătate a acestui an, clădirea este propusă să rămână monument istoric. Este un proces dificil, deoarece există multe condiții de respectat pentru monumentele istorice.

Un alt aspect important: M-am axat foarte mult pe Poiana Narciselor, în contextul sărbătorii dedicate acestui loc. Am efectuat lucrări de curățare și anul trecut, dar nu am reușit să strâng decât anul acesta, iar zona cred că va arăta bine.

Anul acesta, însă, nu voi organiza Festivalul Narciselor, deoarece acesta coincide cu campania electorală. Data obișnuită a festivalului ar fi 18 mai, însă aceasta este ziua alegerilor, ceea ce face imposibilă organizarea evenimentului. Următoarea duminică este pe 25 mai, dar atunci narcisele vor fi deja trecute. Nu vreau să organizez festivalul fără a putea arăta vizitatorilor narcisele înflorite.

Pregătim poiana, iar anul viitor va arăta mult mai bine. În acest an, vom elimina un număr mare de arbori care nu își au locul acolo. Nu mă aștept ca narcisele să răsară imediat în zonele eliberate, dar în timp se vor regenera. Acest fenomen l-am observat deja în urma curățeniei realizate anii trecuți. Anul trecut, am avut o adevărată explozie de narcise.

Poiana va putea fi vizitată în continuare, dar nu vom organiza un festival. Vom dirija și monitoriza turiștii care vin în zonă.

A mai fost întrerupt festivalul în trecut?

Da, în pandemie și atunci când a apărut gripa aviară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Făgărașul Tău
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.