Fapt divers

Biserica „Sfinții Mihai și Gavril” din Viștea de Jos, restaurată cu bani europeni

Agenția de Dezvoltare Regională Centru a anunțat luni că un monument reprezentativ pentru Țara Făgărașului, Biserica Ortodoxă „Sfinții Mihai și Gavril” din Viștea de Jos va fi restaurată cu bani europeni, prin Programul „Regiunea Centru” (PR Centru) 2021 – 2027. Cererea de finanțare a fost depusă de Primăria Comunei Viștea și Parohia Ortodoxă Română din Viștea de Jos, care au încheiat un parteneriat în vederea implementării acestui proiect, scrie bzb.ro.
Valoarea totală a proiectului este de 5.750.456 de lei (respectiv 1,15 milioane de euro) din care valoarea nerambursabilă alocată prin PR Centru este de 5.075.532 lei.
Proiectul are o durată de implementare de 42 de luni (februarie 2025 – iulie 2028), perioadă în care se vor realiza lucrări de consolidare și restaurare a fundațiilor, zidăriei, a învelitorii, tencuieli, restaurarea picturii, zugrăveli interioare și exterioare, instalare sistem dezumidificare, instalație electrică cu paratrăsnet etc.

Comunitatea locală, invitată să contribuie la punerea în valoare a monumentului

După finalizarea lucrărilor de restaurare realizate prin fondurile nerambursabile solicitate, readucerea acestui lăcaș de cult în viața religioasă a comunității, a vizitatorilor și turiștilor, va fi realizată și prin campanii de conștientizare a patrimoniului local, schimburi culturale, realizarea unui tur virtual al bisericii și campanie de promovare a monumentului restaurat.
Deschiderea porților bisericii restaurate va implica cetățenii din comunitate prin participarea persoanelor vulnerabile la workshop-uri de restaurare, cu un restaurator specializat, prin organizarea unei expoziții de icoane desfășurată în incinta bisericii, împreună cu Mănăstirea Sâmbăta de Sus, precum și prin spectacole organizate împreună cu elevii Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Constantin Brâncoveanu”, acțiuni de reconstituire a locului – sub forma unor lecții de istorie vie susținute de arheologii și persoanele abilitate de la Muzeul Țării Făgărașului „Valeriu Literat”.

Fresca din 1818, o „piesă de rezistență” a monumentului

Conform surselor istorice, biserica din Viștea de Jos a fost edificată în jurul anului 1500. Clădirea nu a trecut prin reparații ampre, iar unele din intervențiile făcute de-a lungul secolelor nu au fost executate adecvat și au dus la continuarea degradării monumentului.
„Un element foarte important pentru valoarea arhitectonic-documentară a monumentului îl constituie absida de formă semicirculară în interior și poligonală în exterior, considerată una din primele manifestări ale influențelor arhitecturii din Țara Românească în Ardeal. Pe lângă vechimea acestei clădiri și valoarea sa istorică, un alt motiv ce impune necesitatea investiţiei o reprezintă frumusețea și valoarea artistică a frescei vizibile, executată în 1818, pe toată suprafața interioară a locașului de cult (pereți și bolți)”, a declarat Simion Crețu, director general al ADR Centru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *