Închisoare pentru persoanele care îşi însuşesc bunuri găsite sau ajunse din eroare în posesia lor. Orice bun găsit trebuie predat la poliție în termen de 10 zile
Persoanele care găsesc bunuri ce nu le aparțin au obligația legală de a le preda autorităților sau proprietarului de drept în termen de 10 zile. În caz contrar, cei care păstrează aceste bunuri și le folosesc ca pe ale lor riscă un dosar penal, care se poate termina cu o pedeapsă cu închisoarea de la o lună la trei luni sau o amendă penală. O persoană care a fost condamnată la plata unei amenzi penale va avea această amendă înregistrată în cazierul penal.
Aceeași sancțiune se aplică și atunci când un obiect ajunge din eroare la cineva și persoana respectivă, deși își dă seama că nu îi aparține, nu îl returnează în 10 zile. De exemplu, un pachet livrat din greșeală la altă adresă sau bani primiți din eroare.
În cazul în care persoana care a găsit bunul ajunge la o înțelegere cu cel prejudiciat și bunul este returnat, răspunderea penală poate fi înlăturată. Astfel, împăcarea între părți poate evita consecințele legale.
„Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităților sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și însușirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparține altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparține. Împăcarea înlătură răspunderea penală.”, se arată în Codul Penal.
Polițiștii vor păstra bunul timp de 6 luni și vor publica un anunț la sediul lor, precum și pe site-ul oficial, oferind detalii despre bunul pierdut pentru a ajuta proprietarul să-l recupereze.
Codul Civil prevede detalii despre „bunurile nimănui” și despre cum putem deveni proprietarul acestora: „Posesorul unui lucru mobil care nu aparține nimănui devine proprietarul acestuia, prin ocupațiune, de la data intrării în posesie, însă numai dacă aceasta se face în condițiile legii.”
Bunurile fără stăpân sunt definite ca fiind atât obiectele abandonate, cât și acele bunuri care, prin natura lor, nu au un proprietar, cum sunt: animalele sălbatice, peștele și resursele acvatice vii din bazinele piscicole naturale, fructele de pădure, ciupercile comestibile din flora spontană, plantele medicinale și aromatice și altele asemenea.
Legea prevede, totodată, că lucrurile mobile de valoare foarte mică sau cele foarte deteriorate, lăsate în locuri publice – fie pe drumuri, fie în mijloace de transport în comun, sunt considerate abandonate.